witeq 10.04.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Przejzalem fora ale niestety nie znalazlem zadnej wzmianki na temat ewentualnej przydatnosci sezonowanego drewna topoli do spalania w piecu zagazowujacym. Czy ktos ma juz takie doswiadczenia i jaka jest wartosc opalowa takiego drewna po wysuszeniu w stosunku do innego materialu lisciastego?Oczywiscie tylko dlatego o tym wspominam iz mam mozliwosc sezonowac takie drewno za niewielkie pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 10.04.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Nada się tak jak każde inne. Ma tylko mniejszą kaloryczność. Palę takim drzewem w kominku.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 10.04.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Poniewaz masz praktyke , a o to wlasnie mi chodzi, napisz w jakim stopniu szybciej, twoim zdaniem, spala sie topola w stosunku do innego drewna. Oczywiscie pytam aby ocenic kalkulacje cenowa. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 10.04.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Praktycznie dwa razy szybciej. Mierzyłem porównwnawczo to: 1m3 twardego drewna ok.900kg, 1m3 topoli ok 550kg.- suchego 20-15%H2O.A kaloryczność 1kg, jest bardzo zbliżona i wacha się < 10%.Marek.P.S. Palę w kominku, on jeżeli nawet zagazowuje to w dużo mniejszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts