Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C131b DELIKATNY wariant 2

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Projekt zakupiony. Szukamy architekta/konstruktora do przeróbki: powiększenie obydwu sypialni na górze kosztem tarasu (zostanie połowa, czyli ok. 1,2 m głębokości) oraz dostawienie takiego samego, lub nieco głębszego od frontu. W ten sposób schowamy garaż, bo trochę go za dużo. Budowa pewnie od przyszłego roku. Gmina Prażmów.

Wiemy, że ktoś był w Muratorze na Kamionkowskiej z takim samym pomysłem. Może się odezwie.

• 1 month później...

Po paru nieudanych próbach namówienia różnych architeków na przeróbki jak wyżej projekt C131b wylądował w Muratorze u pani Architekt, która nie widzi problemu. Będzie więc i powiekszenie sypialni z tyłu domu kosztem części balkonu, i dobudowany balkon z przodu i zlicowana przednia ściana z garażem. Od frontu ma być powiększony wiatrołap i spiżarka. Kuchnia straci okno od frontu, zyska za to z drugiej strony (u nas pd). Zamiast dwu okien będą drzwi do ogrodu i takie tam jeszcze drobne zmiany. Oglądanie i "wałkowanie" projektu na różne strony jeszcze nam się nie znudziło. Szukamy wykonawców - tanich i dobrych oczywiście.

Pozdrowienia dla innych "wielbicieli" C131b

Witam !!!!

Zastanawiamy się poważnie nad wyborem projektu DELIKATNY z dwustanowiskowym garażem.

Bardzo prosimy o kontakt osoby które mogłyby nam pokazać wybudowany w/w projekt. Jesteśmy z województwa podkarpackiego, więc prosimy o kontakt osoby z tego województwa lub sąsiednich.

Z góry wielkie dzięki

• 5 months później...
  • 1 month później...

Witam,

dwa dni temu przyjechał kurier z projektem. w zasadzie nie bedziemy za dużo zmieniać, tylko takie maleństwa które wymagaja jedynie wpisu w dzienniku budowy :)

tyle czasu wybieralismy projekt by nie trzeba było dodatkowo płacić za adaptację :)

kiedy budowa? - chciałabym w tym roku postawić stan surowy zamknięty, ale zobaczymy..

pozdrawiam wszystkich

• 2 months później...
ciekaw jestem czy ktos z was wybudowal juz dom wg tego projektu...

jakos nie ma o tym projekcie prawie wzmianki na forum muratora...

:D Witam!

Budujemy dom wg projektu Delikatny C131b w Chrzastawie Małej pod Wrocławiem. Jesteśmy na etapie więźby dachowej. Chetnie wymienię się doswiadczeniami.

• 2 weeks później...

wprowadzaliście jakieś zmiany ?

u nas kilka będzie napewno:

- chcemy podpiwniczenie - kotłownia,

- większy kąt nachylenia (min 40st - wymóg mp)

- powiększenie łazienki na dole - kotłownia do piwnic

- likwidacja kominów wentylacyjnych - wentylacja mechaniczna

nasz architekt bardzo kręcił nosem, ale robi co trzeba :D leń jeden :evil:

wprowadzaliście jakieś zmiany ?

u nas kilka będzie napewno:

- chcemy podpiwniczenie - kotłownia,

- większy kąt nachylenia (min 40st - wymóg mp)

- powiększenie łazienki na dole - kotłownia do piwnic

- likwidacja kominów wentylacyjnych - wentylacja mechaniczna

nasz architekt bardzo kręcił nosem, ale robi co trzeba :D leń jeden :evil:

Hej,

zmian w naszym projekcie było kilka:

-zmniejszyliśmy garaż przesuwając ścianę wiatrołapu a tym samym powiększyliśmy kuchnie,

-pod schodami jest przejście z garażu do kotłowni (nie ma przejscia przez wc na dole),

-zrezygnowalismy z 4 okien połaciowych,

-podwyższylismy poddasze (ściana kolankowa na 3 bloczki), zyskując sporo na powierzchni,

-z pomieszczenia gospodarczego przy tarasie zrobiliśmy garderobę przy sypialni na dole,

to tak z grubsza...nie możemy mieć podpiwniczenia-warunki zab.

acha, dach 40 st.

Pozdrawiam.

Witam,

Budujemy się pod Gdańskeim. jesteśmy na etapie deskowania dachu (w przyszłym tygodniu powinni wejść dekarze) i ostatnie murowanie (kominy i ściany szczytowe).

Generalnie jesteśmy zadowoleni. Zmiany są takie:

- nachylenie dachu - bbędzie jakieś 38st (zamiast 35 - wymogi planu zagospodarowania);

- przedłużony wiatrołap;

- wyższy wieniec o ok 25cm - ścianka kolankowa będzie dalej;

- jedna łazienka na dole - zlikwidowana ta z pomieszczeniem gosp. - to będzie za to większe.

- zlikwidowane 4 okna połaciowe - powiększone za to okna w ścianach szczytowych;

- konstrukcja dachu - projektant nie przewidział krokwi na krawędzie dachu - cieśla zrobił taką samą ilość, ale trochę inny rozkład;

- powiększamy łazienkę na górze kosztem jednego z pomieszczeń (będzie garderoba) - myślimy o saunie w przyszłości;

- nie będzie instalacji wodnej do ogrzewania, grzanie będzie kominkiem z mechanicznym DGP + dodakowo piecyki elektryczne (w razie czego, na wyjazdy i na większe mrozy);

Strop robiliśmy monolityczny - wyszło nam taniej.

Trochę chyba doprowadzenie wody jest kiepsko przemyślane - podejście z wodą jest w pom. gospodarczym, a trzeba wodę doprowadzić na drugą stronę do kuchni i do górnej łazienki - jak będziecie to robić?

Kanaliza - jeden pion (z górnej łazienki) leci przez ścianę w salonie - trzeba to jakoś wyciszać? Są te specjalne ciche rury - warto?

pozdrawiam,

Paweł

można prosić jakieś zdjęcia?

ciekawe uwagi, nie zastanawiałem się jeszcze jak są rozmieszczone instalacje wewnątrz :roll:

będę się musiał nad tym zastanowić :wink:

strop to chyba zostanie gęstożebrowy, można w nim pare rzeczy schować, jak np rury od wentylacji mechanicznej, czy wodne, a przynajmniej tak mi się teraz wydaje :D

• 1 month później...
Po paru nieudanych próbach namówienia różnych architeków na przeróbki jak wyżej projekt C131b wylądował w Muratorze u pani Architekt, która nie widzi problemu. Będzie więc i powiekszenie sypialni z tyłu domu kosztem części balkonu, i dobudowany balkon z przodu i zlicowana przednia ściana z garażem. Od frontu ma być powiększony wiatrołap i spiżarka. Kuchnia straci okno od frontu, zyska za to z drugiej strony (u nas pd). Zamiast dwu okien będą drzwi do ogrodu i takie tam jeszcze drobne zmiany. Oglądanie i "wałkowanie" projektu na różne strony jeszcze nam się nie znudziło. Szukamy wykonawców - tanich i dobrych oczywiście.

Pozdrowienia dla innych "wielbicieli" C131b

Witam wszystkich budujących Delikatnego w wersji b. Z uwagi na wąską działkę poważnie rozważam ten wariant projektu. Nie urzeka może swym wyglądem, ale jeśli chodzi funkcjonalność to jest chyba najbardziej zbliżony do moich oczekiwań:)

Ajacek - planuję bardzo podobne zmiany do wprowadzanych przez Ciebie, nawet chyba usytuowanie działki względem stron świata mamy podobne:)

Masz może jakieś wizualizacje projektu z wprowadzanymi zmianami?

Zastanawiam się mocno nad układem pomieszczeń na górze. Nie potrzebuję 4 pomieszczeń na poddaszu, chciałabym aby powstały tam 3 spore sypialnie - czy ktoś zmieniał układ poddasza??

Pozdrawiam serdecznie wszystkich "delikatnych" :D

• 2 weeks później...

Witam Danimaxa i innych budowniczych Delikatnego.

Długo nie pisaliśmy, bo rozpoczęta w końcu czerwca budowa pochłania nasz cały wolny czas.

A więc dom stoi i do tego zamknięty!. Ocieplony i obsmarowany klejem. Tynk na wiosnę. Teraz w środku co się da. Góra otynkowana, instalacje położone, trwa przygotowanie do wylewki. Dół się tynkuje. Tynki cementowo-wapienne, kładzione ręcznie. Trafiliśmy majstra, który wszystko robi (prócz pokrycia dachu). Współpraca układa nam się jak do tej poru bardzo dobrze.

Przeróbki opisane poprzednio zrealizowane. Dodatkowo z pomieszczenia na narzędzia ogrodowe oczywiście zrobiliśmy wnękę na szafę przy małym pokoju, zamiast okna z jadalni są drzwi do ogrodu, identyczne jak te z tyłu pokoju - zmniejszone o trzeci element (witrynę). Tak, że salon ma dwoje drzwi po 1,80 m.

Jeśli chodzi o górę, to ściany stoją prawie jak na projekcie (prawie, bo ze schodów w lewo nie wchodzi się od razu do pokojów, ściana jest z metr dalej, a to też ze względu na przesunięcie komina od kominka, który jest w ścianie nośnej - szczegóły na życzenie). Ponieważ też cztery sypialnie nam nie są potrzebne, więc jeden pokój został zamieniony na łazienkę + pralnię (suszenie w lecie na balkonie od tyłu). Będą więc dwie łazienki na górze. Można też inaczej powiększyć sypialnie - kosztem zaprojektowanej łazienki, a łazienkę (pokój kąpielowy) zrobić z jednej sypialni.

To by było na tyle

A oto link do zdjęć naszego domu.

http://picasaweb.google.pl/jukaantczak/Delikatny?authkey=nnurLjmK9-Y

Pozdrowienia Ajacek

• 7 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

UWAGA

MURATOR SPRZEDAJE NIEAKTUALNY PROJEKT C131B

PROBLEM JEST W PROJEKCIE WIEZBY DACHOWEJ - JEST NIEAKTUALNA

WYSLALEM INFO DO MURATORA I MAM NADZIEJE, ZE POINFORMUJA KLIENTOW I UAKTUALNIA PROJEKT.

POPRAWNY PROJEKT WIEZBY DOSTALEM OD P. SUKIENNIK Z PRACOWNI BIRYLO, KTORA PROJEKT ZROBILA

Rozumiem,że projekty zakupione przez muratora,a nie bezpośrednio z pracowni? Ja kupowałem bezpośrednio od pracowni projektowej-delikatny wersja II.

poniżej moja korespondencja z Muratorem i wyjaśnienie moich wątpliwości przez Panią architekt:

Zaniepokojeni Pana mailem przesłalismy go bezpośrednio do pracowni Pana Biryły i poniżej zamieszczam odpowiedź jaką dostaliśmy od Pani Sukiennik.

Wszystkie projekty gotowe muszą spełniać przepisy na dzień powstania i dopiero w ramach OBOWIĄZKOWEJ ADAPTACJI są przystosowywane do lokalnych warunków działki i ewentualnych nowo wprowadzonych przepisów. Dopiero z podpisem uprawnionego projektanta dokumentacja nabiera mocy i może być złożona w urzędzie do zatwierdzenia. Żaden inwestor kupujący projekt gotowy nie dowiaduje się PRZYPADKIEM o zmianie przepisów.

Tak było również w Pana przypadku, co wynika z wyjasnień Pani Sukiennik.

>> Witam,

>> Chciałam wyjaśnić sprawę projektu C131b. W lipcu 2008r na indywidualne

>> odpłatne zlecenie klienta adoptowałam strop pietra zmieniając dwuteownik

>> stalowy HEB na podciąg żelbetowy wystający ze stropu.

>> Zgodnie ze sztuką przy okazji zweryfikowałam projekt pod kątem

>> zgodności z obowiązującymi w 2008 r. normami.

>> Dach był liczony jako jętkowy w czerwcu 2006r i zgodnie z obowiązującymi

>> wówczas normami przyjęte przekroje są wystarczające. W międzyczasie

>> znacznemu zaostrzeniu uległa norma śniegowa i adaptując fragment budynku

>> poczułam sie w obowiązku dostosować również więźbę do obecnych warunków.

>> Krokwie przyjęte w projekcie z 2006r.w stosunku do dzisiejszych norm

>> maja nośność wykorzystana w 91% (czyli jest zapas nośności wielkości

>> 9%), dla zwiększenia zwyczajowego marginesu zaproponowałam klientowi

>> zwiększenie ich przekroju.

>> Wersja z 2006r. sprzedawana przez "Muratora" i zakupiona przez

>> p.M.Szczygła spełnia zarówno stare jak i aktualne normy obciążeń. Zapas

>> bezpieczeństwa licząc wg obecnych norm wynosi 9%, natomiast wg starych

>> wynosił ~30%, . Ponieważ nie mam kontroli nad wykonawstwem dachu przy

>> okazji adaptacji zaleciłam przyjecie większego zapasu nośności.

>> Dla potwierdzenia powyższego załączam obliczenia więźby budynku C131b.

>> Obliczenia są wykonane dla projektu będącego w sprzedaży (wykonanego w

>> 2006r), natomiast obciążenia są przyjęte zgodnie z obecną normą.

Może i słusznie, że arch. dokonujący adaptacji ma to sprawdzić, tylko pytanie czy zawsze to zrobi...

mój mnie o tym nie poinformował i śmiem mieć wątpliwości czy to w ogóle sprawdził....