Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum tak więc kłaniam się wszystkim :)

Przymierzamy się do kupna segmentu w zabudowie szeregowej. Ściany zewnętrzne są wykonane jednowarstwowo z BK 400mm, k=0.29. Jest to segment środkowy, powierzchnia mieszkania 70m/kw.

Moje pytanie jest - czy takie wykonanie ścian zewnętrznych zapewni wystarczającą izolację cieplną - innymi słowy czy nie zbankrutujemy z powodu rachunków za ogrzewanie?

Po przeczytaniu postów na forum, widzę że wiele osób odradza budowę ścian 1W - jednak tamte posty dotyczą głównie samodzielnych budynków, o powierzchni przewyższającej znacznie nasze skromne 70m/kw :)

Co sądzicie?

pozdrawiam

Frykow

https://forum.murator.pl/topic/62848-segment-w-zabudowie-szeregowej-z-bk-czy-b%C4%99dzie-ciep%C5%82o/

Przy drugim podejściu do tego programu, wszystko wydało już się prostsze :) Wychodzi mi roczne zapotrzebowanie na ciepło w wysokości około 5.5-6MWh (zależnie od tego jaką ustawiam średn. temp. u sąsiadów).

Czy taki wynik jest sensowny? Przy takim zapotrzebowaniu opłacalne staje się nawet ogrzewanie prądem - średniomiesięcznie jakieś 150zł.

Cypek, w tej chwili docieplenie robić to niebardzo, bo już tynki zewnętrzne są położone. :)

Moim skromnym zdaniem i tak z czasem ocieplisz, więc może od razu dać 10 cm styro?

Bo?

O ile przy BK 36,5 mogą być wątpliwości (ja ich nie mam), to przy 400 i to w szeregowcu nie obawiałbym się o technologię, a jedynie o jakość wykonania :lol:

Po przeczytaniu postów na forum, widzę że wiele osób odradza budowę ścian 1W - jednak tamte posty dotyczą głównie samodzielnych budynków, o powierzchni przewyższającej znacznie nasze skromne 70m/kw :)

Możesz zapodać linki?

Bo ma trzech moich znajomych trzech po drugiej zimie dołożyło styro, co prawda na PH 44 - więc może to nieadekwatne.

Nie wiem jak jest z PH, ale BK 36,5 się sprawdza - w rzeczywistości oczywiście (znajomi). BK 400 36,5 Ytong S+GT. Miękki jak diabli, ale cieplutki. Na tą miękkość pomaga dobry tynk wew. i zew. Po przyszłej zimie dodam jeszcze swoją opinię :)

Możesz zapodać linki?

Nie, ale łatwo znajdziesz - prawie w każdym wątku o technologii ścian, ktoś odradza 1W.