Hancyśka 01.10.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Czy w domku jednorodzinnym musi być spiżarka ? Zadaje sobie to pytanie coraz częsciej bo w moim doku , który zaczęłam budowac nie ma takiego miejsca ani tez pomieszczenia gospodarczego na graty i inne szpeje-jest tylko kotłownia. Mój domek jest mały o powierzchni 124 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.10.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 1. Pytanie, czy potrzebujesz spiżarki. Czy robisz przetwory ? Czy lubisz mieć zapasy, mąki, cukru, makaronu, oliwy, grochu itp ?2. Półki na niewielkie zapasy można bez problemu zorganizować w kotlowni.3. Szpadel i grabie, jeśli ich potrzebujsze moga stać w kotłowni, lub w domku narzędziowym lub jeśli masz w garażu.4. W domach o tej powierzchni żadko jest miejsce na osobne pomieszczenia tego typu.5. Możesz jeszcze próbować zrobić piwniczkę. Chyba jeszcze nie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 01.10.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ja zrobiłem pod schodami. Równo z gruntem. Oczywiście schody wylewane. Piwniczka mała ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hancyśka 01.10.2006 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Witaj Nie chodzi mi tylko o przetwory bo nie robie ich zbyt wiele , raczej chodził mi o rowry, walizki ,buty i tego typu szpeje,których człowiek zawsze gromadzi w wielkich ilosciach. Dziękuje za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.10.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Witaj Nie chodzi mi tylko o przetwory bo nie robie ich zbyt wiele , raczej chodził mi o rowry, walizki ,buty i tego typu szpeje,których człowiek zawsze gromadzi w wielkich ilosciach. Dziękuje za sugestie. Zostaje Ci strych na graty i kotłownia na rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.10.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Zadaje sobie to pytanie coraz częsciej bo w moim doku , który zaczęłam budowac nie ma takiego miejsca ani tez pomieszczenia gospodarczego na graty i inne szpeje trochę już późno na takie pytanie, trzeba się było pytać na etapie projektowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.10.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 też mi się wydaje, że za późno na takie pytanie. My mamy domek 140 m i jest spiżarka, kotłownia, garaż (rowery będą w garażu) i do tego udało mi się wygospodarować (narazie na projekcie) małą pralnię z suszarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 02.10.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ja ze spiżarni zrezygnowałem...Dom 100m2 Gienia z Horyzontu. MIejsce to przeznaczyłem na garderobę. Na kosiarki, rowery, meble ogrodowe, narty, węże itp miejsce przewiduję w garażu. Samochody będą stały na zewnątrz lub kiedyś pod osobną wiatą.PZDR, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.10.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 biedne samochody, już się cieszyły, że będą miały domek, a tu znowu pod chmurką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.10.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ja ze spiżarni zrezygnowałem... Dom 100m2 Gienia z Horyzontu. MIejsce to przeznaczyłem na garderobę. Na kosiarki, rowery, meble ogrodowe, narty, węże itp miejsce przewiduję w garażu. Samochody będą stały na zewnątrz lub kiedyś pod osobną wiatą. PZDR, Trochę spore pomieszczenie gospodarcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 02.10.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Myślę że na użyteczność spiżarki duży wpływ ma też miejsce w którym się buduje domek…Budując w mieście lub w niedalekich granicach od miasta spiżarka nie jest tak konieczna jak przy budowie na wsi. Chodzi przede wszystkim o odległość od sklepów. Jeśli sklep nie jest tuż za grogiem nawet osoba bez skłonności do chomikowania robi jakieś zapasy -choćby podstawowych produktów. Jeśli nagle przeniesiemy się też na działkę na której będziemy mogli zasadzić sobie np. jabłonkę przyda się kącik na przechowanie własnych jabłek przez zimę… Na przechowywanie gratów przydaje się stryszek, rowery mogą np. wisieć na ścianie w garażu, pod shodami zmieszczą się walizki, a buty w garderobie...Ostatnio zauważyłam, że popularnością w moich okolicach cieszy się „kanał” w garażu adaptowany na „piwniczkę”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.10.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 W mojej 6 metrowej kuchni w bloku szwenda mi się na podłodze: zgrzewka mleka, zgrzewka cuktu, zgrzewka wody gazowanej, zgrzewka wody niegazowanej, zgrzewka soków......... fajnie nie jest - a sklep za blokiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 02.10.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ja ze spiżarni zrezygnowałem... Dom 100m2 Gienia z Horyzontu. MIejsce to przeznaczyłem na garderobę. Na kosiarki, rowery, meble ogrodowe, narty, węże itp miejsce przewiduję w garażu. Samochody będą stały na zewnątrz lub kiedyś pod osobną wiatą. PZDR, Trochę spore pomieszczenie gospodarcze... No dobra, przyznaję trochę duże, ale gdzie trzymać np. meble ogrodowe zimą?? Albo kilka krzynek napojów "chłodzących" latem? Opny, łańcuchy, bagażnik dachowy, narzędzia ogrodnicze? W projekcie miałem pomiesczenie gospodarcze wielkości coś koło 3,5m2 uważacie, że to by wytarczyło?? A co do domku dla samochodu, to istnieją różne teorie nt. korodowania garażowanych aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.10.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 No niestety, domki około 100-120 m2 nie przewidują najczęściej takich pomieszczeń. Pojawiają się one dopiero przy metrażu około 150-160 m2, chyba, że ktoś w tych mniejszych robi projekt indywidualny lub przeznacza inne pomieszczenie. Ratuje albo dodatkowa wiata alno samochodzik sio z garażu i tam wszystkie klamoty. Jak się szybko okaże te 20 m2 wcale nie jest tak za dużo na to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 02.10.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Jeszcze zostaje cały strych na graty - jak ktoś buduje parterówkę Lubię parterówki - jedna kończy mi się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.10.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Już widzę, jak kosiarke i rowery nosisz na strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 02.10.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Kosiarka i rowery to nie graty Chyba że u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.10.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 w niedalekich granicach od miasta spiżarka nie jest ak konieczna jak przy budowie na wsi. Chodzi przede wszystkim o odległość od sklepów. Teraz takie czasy, że już prawie w każdej wsi jest kilka sklepów. Moim zdaniem spiżarka nie ma sensu. Na rowery i inne większe rzeczy lepszy jest garaż albo piwnica, ale to na etapie projektowania, a nie realizacji. Można też zrobić garaż wolnostojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 02.10.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Spiżarka to takie ciekawe miejsce, w którym można schować stolnicę, blachy do ciasta i nalewki ( ). Dlatego zamiast schodów drewnianych zrobiliśmy wylewane, a pod nimii spiżarenkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufinek 02.10.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witaj Nie chodzi mi tylko o przetwory bo nie robie ich zbyt wiele , raczej chodził mi o rowry, walizki ,buty i tego typu szpeje,których człowiek zawsze gromadzi w wielkich ilosciach. Dziękuje za sugestie. Jeżeli chodzi o tego typu rzeczy jak buty, ciuchy, walizki to najlepiej w pokoju sypialnianym postawić ściankę i zrobić garderobę na tego typu graty. A rowery można wstawić do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts