trybun 01.10.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 CześćCzy warto kłaść chudziak pod ławy? Czemu taki chudziak ma służyć? Podłoże mam gliniaste. W projekcie pod chudziakiem mam jeszcze kilka centymetrów piasku. Chudziaku potrzebowałbym około 7 m3. Ławy mam 40x50. NIe chciałbym wydawać kasy nie potrzebnie. Jakie są Wasze doświadczenia? pozdrawiam TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 01.10.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Chudziak pod ławą jest po to aby zbrojenie nie leżało bezpośrednio na gruncie. Jeśli zbrojenie ułożysz na podkładkach, np.bloczkach betonowych, to chudziaka możesz sobie darować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 01.10.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 ja nie dawałem chudego betonu... wylałem ławy we folii.. ma to tez dodatkową zalete że szersza folia zapobiega obsypywaniu sie ziemi do wykopu poczas lania.. a wiadomo ziemia w betonie to najgorsze co może być.. no i jeszcze folia robi za wstępną izolacje ławy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 01.10.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Chudziaka nie dawałem a podsypkę z piasku tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trybun 01.10.2006 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Hmm spodziewałem się również głosów, że jednak chudziak jest niezbędny. Ja również skłaniałbym się tylko za podsypkš z piaskiem i za oczywicie podniesieniem zbrojenia na kamieniach. Dzieki za wszystkie głosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.10.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Chudziak pod ławą jest po to aby zbrojenie nie leżało bezpośrednio na gruncie. Jeśli zbrojenie ułożysz na podkładkach, np.bloczkach betonowych, to chudziaka możesz sobie darować.Pozdrawiam. Na chudym betonie też układa się na podkładkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 01.10.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 A ja dawałem i to sporo bo 25 cm. Taka adaptacja ale i konieczność. W zależności od gruntu leje się chudziak albo daje podsypkę. A zbrojenie i tak należy podnieść. Ja dawałem podkładki z rur PCV. Jak leję do gruntu to jeśli nie jest spoisty to dajesz folię aby mleczko jakieś tam nie uciekało do piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 01.10.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ja miałam chudziak - mówia budowlańcy moi iż robi się tak od lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 01.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Możesz chudziaka nie dawać, ale wtedy należy dać folię tak aby grunt nie podciągał wody z betonu ławy i go nie osłabiał. Zbrojenie proponuję zawiesić na deskowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hucho 01.10.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ja również nie lałem chudziaka - B20 popłynął prosto na folię, różnica w cenie pomiędzy chudziakiem a "dwudziestką" przy 7m3 to ok. 175 zł, więc uważam, że nie warto się w niego bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 01.10.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Tak napewno taniej ale czy solidniej :roll:ale wszysto zależy od gruntu lub kieszeni inwes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 ... mówia budowlańcy moi iż robi się tak od lat żebys nam jeszcze napisała w jakim oni to robia celu ? od lat ... było by fajnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 02.10.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Zależy od gruntu. Jak masz piasek to jest potrzebny. Ja miałem w projekcie chudziak ale go nie daliśmy bo grunt był spoisty i laliśmy ławy prosto do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.10.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 hmmm nie nazywaj litości!!! ławą fundamentową betonu wlanego w ziemię - w wykop tego prawdopodobnie przekroju: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg no może troszkę przesadziłem, ale zazwyczaj nie wychodzi lepiej niż tak: http://free.of.pl/m/malarztom/galerie/budowa/images/pict3333.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 02.10.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 hmmm nie nazywaj litości!!! ławą fundamentową betonu wlanego w ziemię - w wykop tego prawdopodobnie przekroju: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg Droga Szklana Kulo kaliber 44, podany przez ciebie kształt wykopu jest w żaden sposób nieadekwatny do tego uzyskanego na mojej budowie. A ławy jak najbardziej były, i to lane do ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.10.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 hmmm wykop miał ile głębokości z metr podejrzewam??? zapełniłeś go całego betonem??? nie nazywaj tego ławą fundamentową litości !!!! bardziej adekwantna nazwa to raczej ławościanafundamentowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 02.10.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 hmmm wykop miał ile głębokości z metr podejrzewam??? zapełniłeś go całego betonem??? nie nazywaj tego ławą fundamentową litości !!!! bardziej adekwantna nazwa to raczej ławościanafundamentowa Ty naprawdę jakiś nawiedzony jesteś ale wyjaśniam: - wykop miał 110 cm licząc od zebranego "humusu". W rzeczywistości głębokość posadowienia wynosi jakieś 135 cm a z przyszłym nawiezieniem wokół domu ziemi więcej - wylano betonu na wysokość 30cm, szerokość ławy to 60 cm - na ławie wymurowano ściankę fundamentową z bloczków Nadal twierdzisz, że bardziej adekwatną nazwą jest ławościanafundamentowa, o Wszystkwiedzący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.10.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 trzeba się było od razu wyspowiadać, a nie na raty.... podawać dane "praktyka" budownictwa w naszym kraju bardzo lubi te ławościany fundamentowe lane w wykopy o nieregularnym kształcie jak na zdjęciu powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 02.10.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 podawać dane Przestań bredzić, chłopie. Podawać dane to ja muszę jak mi policjant chce dać mandat a nie jak ktoś się pyta o konieczność dawania chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.10.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Przestań bredzić, chłopie. atak personalny złamanie netykiety itd... nieładnie czyżby gruby boban był trollem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts