Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W ANYŻKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj MagdalenoP.Jak tylko nasz architekt stwierdzi,ze projekt domu w Anyzku bedzie odpowiedni do naszych warunkow zabudowy,to natychmiast zamawiamy go.Chcemy na zime wylac chociaz lawy,a jak dobrze pojdzie to pod dach.Prosze wstaw fotki wykusza i salonu.Jak uwazasz,czy salon jest odpowiedniej wielkosci,jak to sie ma w realu?Pozdrawiam i namawiam o jak najwiecej zdjec.

Ciężko mi teraz wstawić zdjęcia salonu i wykusza bo na parterze nadal rośnie las stempli :-) i tak będzie przez co najmniej kolejny tydzień. Ja też miałam wiele wątpliwości, ale teraz się uspokoiłam - salon jest ok, wykusz bardzo obszerny - zmieści się tam niejedna spora impreza :-) My poszerzyliśmy garaż o 50 cm i wydłużyliśmy cały przód domu o 70 cm - mamy dzięki temu fajny duży garaż i większą kuchnię a nad nią dużą łazienke z wydzielona pralnią. To dobre rozwiązanie bo łazienka wg projektu jest dla nas za mała. W środę zaczynaja kłaść więźbę to zrobie zdjęcia pomieszczeń u góry.

IMG_0779.jpg

IMG_0705.jpg

widok na salon.jpg

Witam,dzieki MagdalenoP,ze tak szybko odpisalas mi no i za zdjecia.Czy Wy budujecie Anyzek 2,bo widze dwa filary balkonowe a nie trzy?Mam pytanie,piszesz,ze poszerzyliscie dom o 70cm,czy to nie byl problem dla waszego architekta i co sie w zwiazku z tym wiaze?Gdyby to nie bylo takie problematyczne,to moze bym powiekszyla salon i pokoj przylegajacy,chyba,ze salon jest naprawde wystarczajacych rozmiarow.Jesli chodzi o dalsze zmiany,to myslalam zeby,zlikwidowac balkon z tymi filarkami,bo majac duzy ogrod i balkon nad wykuszem to wystarczy ,a przy tym mozna obnizyc koszty(zwlaszcza,ze jest nas dwoje na caly dom).Bardzo zalezy mi na fotkach salonu i wykusza wlasnie od wewnatrz,jak dasz rade to poprosze wstaw je.Z pozdrowieniami.

Zlikwidowaliśmy środkowy filar żeby nie zasłaniał widoku z salonu i nie zacieśniał tarasu. To projekt domu w anyżku :-) Szkoda nam było likwidować filarów z tyłu i balkonu bo wg nas to najładniejszy element domu - nadaje mu ciekawy charakter, a co do kosztów to naprawdę niewiele to zmienia. Plan naszego powiększonego domu jest kilka postów wyżej - my nie poszerzyliśmy domu o 70 cm tylko wydłużyliśmy - oś dachu nie jest zmieniona. Poszerzony jest tylko sam garaż i nasza sypialnia u góry. Wyciąganie domu wzdłuż kalenicy to mała zmiana dla architekta. Zmiany dotyczące przesuniecia kalenicy to poważne zmiany i nie wiem czy warto to robić - lepiej szukać innego projektu. Co do salonu to uważam, że jest wystarczająco duży, podaj maila to podeślę ci kilka zdjęć na skrzynkę.

Witam MagdalenoP.Fotki super,jestem pod ogromnym wrazeniem,to jest to co cieszy oczy i dusze.To swiatlo,i estetyczne wykonczenie robi wrazenie.Dzisiaj udalo mi sie otworzyc fotki i po obejrzeniu jestem pewna,ze to jest to czego szukalam tak dlugo.,zwlaszcza,ze nasz architekt zaakceptowal go(chodzi o warunki zabudowy).Zaproponowal zeby powiekszyc salon kosztem gabinetu poprzez zastosowanie podciagu i przeniesienie schodow,ale co do drugiego nie jestem jeszcze pewna.Magdaleno a jak jest u Was ze schodami?Czy sa tak jak w orginale?Pozdrawiam i gratuluje tak pieknych wnetrz.

Proponowałabym wydłużyć kuchnię o tyle samo co garaż - dom będzie bardziej proporcjonalny z przodu i nie likwidować wejścia do kuchni z wiatrołapu - ciężko latać z siatami przez salon. Ale to oczywiście tylko małe sugestie.

A jak będziesz wchodzić do pokoju skoro przesuwasz schody? chyba,że nie dowidzę (ale na usprawiedliwienie mam męczący dzień :-))

Juz wszystko tlumacze.Glowne zmiany to poglebienie wykusza do 2m od lini prostej,przesuniecie klatki schodowej w strone wiatrolapu tak aby salon po przesunieciu scianki dzialowej o 1m w strone gabinetu mial przyzwoite rozmiary i przesuniecie komina od kominka.Reszta to wydluzenie garazu o 1m i tym samym skrocenie go do takiej dlugosci aby bylo swobodne przejscie do pomieszczen.Zastanawiam sie tylko gdzie przeniesc komin kominkowy.MagdalenoP o kuchni pomysle-dzieki.pozdrawiam