Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W ANYŻKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20 tys to cena za dachówke, rynny i struktonit. Ja za robociznę płacę sumarycznie - od wbicia pierwszej łopaty po dachówkę, rynny, tarasy, itd 54 tyś. W sumie stan surowy z dachówką kosztuje nas 145tyś (my nie kupujemy materiałów - poszliśmy na łatwiznę.

Co do zmian w projekcie - każdy tworzy coś co mu się podoba. Ja nie likwidowałabym okrągłej ściany - ona nadaje charakter i wyjątkowość temu domowi - bez niej jest zwyczajny. Jest wiele projektów na rynku można znaleźć coś gdzie zmiany nie będą konieczne. Dzisiaj zobaczyłam parter w pełnej krasie i uważam że salon i wykusz są bardzo przestronne. Dla naszej 4 osobowej rodziny w sam raz. Nie będę wstawiała wielu mebli do salonu a na relax jest wystarczający - nie lubię zbyt wielgachnych przestrzeni - wieją chłodem i pustką. Ale to oczywiście moje prywatne zdanie, nic nie narzucam :-) Jedno jest ważne - przy wyciąganiu do przodu garażu powiększ kuchnię - unikniesz wrażenia "dziobu" z daszkiem, budynek będzie proporcjonalny.

Trudno jest zrobić zdjęcia całości, aparat tego nie ujmuje, ale naprawdę czuje sie przestrzeń i o to mi chodziło. Ja przymknęłam trochę kuchnię, teraz mam otwartą i już mi się to znudziło. Za to kuchnia jest większa (wyciągnięta do przodu o 70cm) i to daje jej odpowiednią wielkość - bez problemu zostawie sobie narożną spiżarnię, bo wg mnie jest bardzo przydatna (ja wiele gotuję i kuchnia u mnie to ciągły plac boju :-)

widok na wykusz.jpg

schody 2.jpg

schody 1.jpg

Witaj Magdaleno,swietne fotki i daja juz odzwierciedlenie tego jakie beda wnetrza po ukonczeniu.Dzieki za podanie kosztow,to jest bardzo pomocne.Czy myslalas juz o oknach ,plastiki czy drewno no i kolor?Wstaw fotke dachowki,ktora wybraliscie.Co do Twoich sugestii,to jak to przemyslalam to zgadzam sie z Toba.Jak bedziecie mieli wycenione okna to podaj prosze jak to wyglada.Pozdrawiam i podgladam Wasze poczynania na placu boju.

Od dwóch dni walczymy ze ściankami działowymi - trudne decyzje... Ale muszę przyznać, że jestem zadowolona z wielkości pomieszczeń po zmianach. Pokoje są przestronne i ustawne, łazienko-pralnia nad kuchnią baaardzo fajna, nasza sypialnia wieeelka :-) Dzięki wygospodarowaniu garderoby dla córek z pierwotnej górnej łazienki i zostawienie otwartego holu na bibliotekę pokoje będą odciążone od książek i ubrań - tylko relaks i ... nauka. Jedyne trudne miejsce w tym domu to łazienka na dole i kotłownia. Głębokość 2 metry, łazienka ma szerokość 2 metrów (czyli idealny kwadrat, a kotłownia 1,5 - trochę klaustrofobiczne :-( Zostawiliśmy po jednym oknie poszerzonym do 60cm. Pokój gościnny mimo lekkiego zmniejszenia (łazienka) jest dość duży , fajnie schowany za schodami.

Dzisiaj zalewają taras i schody. Taras wyszedł bardzo ładny, polecam zlikwidowanie środkowej kolumny - wg mnie zasłaniała widok i utrudniała poruszanie się po tarasie. Jutro zamieszczę zdjęcie.

AlutkaJurek okna kupujemy Avante, złoty dąb na zewnątrz i białe w środku z roletami zewnętrznymi zespolonymi (trzeba pamiętać żeby nadproże było o 22 cm wyżej) Dachówkę znajdziesz na stronie Creatona, jak u nas zrobią to wkleję zdjęcia. Pozdrawiam :-)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Mam do sprzedania komplet białych okien do domu w anyżku - łącznie z nietypowymi, drogimi oknami nad wykuszem w bardzo niskiej cenie - możemy się porozumieć. Okna najwiekszej firmy produkującej okna w Polsce, Argon, klamki Secustic. Zainteresowanych proszę o kontakt na tel 609 144 866 lub mailem [email protected]

Jeżeli budujesz dom w anyżku taka okazja Ci się nie trafi.

pozdr

Mariusz

• 1 year później...

od paru lat mieszkam w domu w anyżku.

dokonałam kilku zmian i wydają się one trafione.

powiększyłam okno w kuchni ma ono 2,3m długości i 1,2 szerokości i ciągnie się przez szerokość całej kuchni. ze spiżarni zrezygnowałam.

mniejsze okienko w kuchni również zlikwidowałam tak samo w salonie. wykusz pozostał bez zmian.

do kotłowni wchodzi się tylko z garażu.mam ogrzewanie miałowe więc nic nie kurzy się do domu.

u góry łazienkę z projektu zamieniłam na pomieszczenie gospodarcze i pralnię.natomiast łazienka powstała na wprost schodów w lewo.

żeby doświetlić schody na górę część ściany największego pokoju na górze zastąpiłam luksferami.

przy wejściu nie mama wiatrołapu naciapanych ścianek i ścianeczek jest jedna ładna przestrzeń.

mieszka mi się super ale teraz zbudowałabym nieco mniejszy dom.dla 4 osób dom jest wygodny ale ciut za duży.ok 20-30m

pozdrawiam