Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety ZEWNĘTRZNE

magpie101

Recommended Posts

A ja kupiłem parapety aluminiowe - siedem parapetów kosztowało mnie ok 300zł, do tego kupiłem dwie pianki Ceresit po 12 zeta i z ojcem żeśmy je sami machnęli w dwie godziny. Leżą równo, poziomo i pod całą powierzchnią mają piankę montażową - jak dla mnie jest OK:-)

P.S. Aha - kolor mają ciemnobrązowy;-)

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ze wzgledu na okna narożne i brak etetycznych rozwiązań parapetów blaszanych mamy granitowe pod kolor płytek cokołowych

Eee, tam od razu brak. Trzeba tylko odrobinę pokombinować. Ja oba blaszaki ściąłem pod kątem 45 stopni a na złączeniu dałem dwa sklejone na silikonie boczki plastikowe od szerszego parapetu. Wygląda całkiem dobrze.

ze wzgledu na okna narożne i brak etetycznych rozwiązań parapetów blaszanych mamy granitowe pod kolor płytek cokołowych

Eee, tam od razu brak. Trzeba tylko odrobinę pokombinować. Ja oba blaszaki ściąłem pod kątem 45 stopni a na złączeniu dałem dwa sklejone na silikonie boczki plastikowe od szerszego parapetu. Wygląda całkiem dobrze.

roziązań techniczych jest dużo - ale brak akceptowalnych etetycznych rozwiązań

Klinkierowe-robione na wymiar przez producenta, sprawdziły się przez 4 lata, nie brudza się nie matowieją nie odkształcają łatwo je oczyścić, kolor zamawiałem pod kolor blachy na dachu. Dałem fachowcom w czasie pomiarów kawałek blachy i nawet dość podobny im kolor wyszedł ( wiśnia). ceny to juz teraz nieaktualne mam - ale warto poszukać moim zdaniem.

ja kladlem takie grubosci 3 cm i dlugosci 32 bo musialem doliczyc grubosc ocieplenia....natomiast okazalo sie ze np. lico ramy okiennej nie jest rownolegle z licem muru, dlugosci plytek okapnikowych byly takie same ale grubosci juz nie, plytki byly tez poskrecane i powyginane w roznych kierunkach...wiec przykladalem najpierw na sucho kazda plytke a potem na zaprawie do klinkieru bezwapiennej brazowej...wyszlo calkiem ladnie ..nawet z tymi malymi nierownosciami :D

D.

roziązań techniczych jest dużo - ale brak akceptowalnych etetycznych rozwiązań

Jak dla mnie jest wystarczająco estetyczne. U mnie estetyka była istotna bo okno znajduje się przy samym wejściu do domu. Jak nie zapomnę to zrobię fotkę i podeślę.

Załączam fotki mojego rozwiązania. To wersja beta bo jeszcze nie pomalowałem śrubek na brązowo:).

http://mako5_foto.w.interia.pl/parapet1.jpg

http://mako5_foto.w.interia.pl/parapet2.jpg