Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piorunochron .....

toms-77

Recommended Posts

co prawda to nie dotyczy bezposrednio "wnetrz" ale ....

podpowiedzcie czy macie na swoich domkach piorunochrony ??? :roll: jesli tak, to "kto wam to robił" ??? :roll: za ile ??? :roll: czy pokrycie z blachdachówki moze zwiekszyc porazenie piorunem ??? :roll: czy w ogóle warto sobie tym głowe zawracać ??? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

:roll:

Parę argumentów za:

- w razie braku skomplikowana ogólna ochrona przed przepięciem spowodowanym przez piorun

- zagrożenie pożarem w przypadku bezpoœredniego uderzenia piorunu - "poleci" po najkrótszej i najbliższej prostej drodze w ziemię a to często bywa instalacja elektryczna

- kolejny często pomijany argument to warunki ubezpieczenia ubezpieczalni - warto się zastanowić

- a tak w ogóle, to "strzeżonego Pan Bóg strzeże"

Pozdrawiam :-)

Tak naprawdę piorunochron jest niepotrzebny, ale tylko do pierwszego uderzenia pioruna. Niestety. Jak kto bojaźliwy, niech zakłada, jak się nie boi niech nie zakłada. Pioruny codziennie nie walą w domy.

Cena? Myślę że ca 0.5 - 1% wartości mienia które ma ochronić przed katastrofą. Dużo to czy mało ? - każdy musi sobie na to odpowiedzieć sam.

Ja zapłaciłem 2600 zł. Robiła mi firma z odpowiednimi papierami, mam protokół z pomiarów ważny 6 lat. I tyle.

Mi odgromowke na dachu robili dekarze za 1 tys dodatkowo materialy

1 tys zl (bednarka, drut, uchwyty i inne duperele) reszte zrobie sam. zdejcia dokladne w Dzienniku.

Zona boi sie burzy wiec trzeba bylo robic pozatym jak walnie to elektronika pieca do wymiany i bedzie to wiekszy koszt. Dekarze ostatnio latali dach walniety przez piorun koszt 1 tys. zl wiec nawet nie pomyslalem aby nie robic odgromowki. Obecnie mieszkam w starym 120 letnim domu ale tam za odgromowke robi wielka brzoza tuz przy domu - taki stary sposob na pioruny :wink:

CMyK

Będę przykry: idźcie z tymi piorunochronami do odpowiedniego wątku. Wbrew pozorom to bardziej skomplikowane niż kawałek drutu. Ochronę powinien zaprojektować elektryk, a nie dekarz. Już było o tym pisane.

No i jesteś, my mamy ochotę pogawędzic sobie tutaj o piorunochronach, a jak coś Ci nie pasuje to tu nie zaglądaj PROSTE

ale ja mialem projekt odgromowki w planach budynku i calosc sprawdzil mi elektryk. Oczywiscie trzeba zrobic zejscia z dachu i specjalne skrzynki kontrolne ale to mozna samemu zrobic nic trudnego (te skrzyki mozna zobaczyc w moim dzienniku budowy) sa po to aby przeprowadzac co kilka lat pomiary czy bednarka jest cala i nie ma przerwan.

CMyK

... my mamy ochotę pogawędzic sobie tutaj o piorunochronach, a jak coś Ci nie pasuje to tu nie zaglądaj PROSTE

Mufinku z daleka :

Uszatek ma rację. Tu jest wymiana wiedzy, doświadczeń, opinii, a nie gawędzarnia.

Są inne działy na tym forum, oraz inne fora do gawędy.