toms-77 01.10.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 co prawda to nie dotyczy bezposrednio "wnetrz" ale .... podpowiedzcie czy macie na swoich domkach piorunochrony ??? jesli tak, to "kto wam to robił" ??? za ile ??? czy pokrycie z blachdachówki moze zwiekszyc porazenie piorunem ??? czy w ogóle warto sobie tym głowe zawracać ??? :roll: :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.10.2006 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 czy macie na swoich domkach piorunochrony ??? ja nie mam i nie będę miał no chyba, że sobie kiedyś zbuduję dom z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzia 02.10.2006 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Parę argumentów za: - w razie braku skomplikowana ogólna ochrona przed przepięciem spowodowanym przez piorun - zagrożenie pożarem w przypadku bezporedniego uderzenia piorunu - "poleci" po najkrótszej i najbliższej prostej drodze w ziemię a to często bywa instalacja elektryczna - kolejny często pomijany argument to warunki ubezpieczenia ubezpieczalni - warto się zastanowić - a tak w ogóle, to "strzeżonego Pan Bóg strzeże" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 02.10.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 My nie mamy, bo w projekcie jest napisane, że nie trzeba. Ale ostatnio po raz pierwszy w życiu chyba, bałam się burzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 02.10.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 My mamy. Piorun odwiedził nas w ciągu ostatnich kilku lat dwa razy. Działka duża - > 1 ha, piorun wybrał na razie dwie topole rosnące przy drodze. Hm, do trzech razy sztuka??? Oby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufinek 02.10.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 a czy tak naprawdę jest potrzebny ? Jaki jest koszt takiego piorunochronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 02.10.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Tak naprawdę piorunochron jest niepotrzebny, ale tylko do pierwszego uderzenia pioruna. Niestety. Jak kto bojaźliwy, niech zakłada, jak się nie boi niech nie zakłada. Pioruny codziennie nie walą w domy. Cena? Myślę że ca 0.5 - 1% wartości mienia które ma ochronić przed katastrofą. Dużo to czy mało ? - każdy musi sobie na to odpowiedzieć sam. Ja zapłaciłem 2600 zł. Robiła mi firma z odpowiednimi papierami, mam protokół z pomiarów ważny 6 lat. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 02.10.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Mi odgromowke na dachu robili dekarze za 1 tys dodatkowo materialy 1 tys zl (bednarka, drut, uchwyty i inne duperele) reszte zrobie sam. zdejcia dokladne w Dzienniku. Zona boi sie burzy wiec trzeba bylo robic pozatym jak walnie to elektronika pieca do wymiany i bedzie to wiekszy koszt. Dekarze ostatnio latali dach walniety przez piorun koszt 1 tys. zl wiec nawet nie pomyslalem aby nie robic odgromowki. Obecnie mieszkam w starym 120 letnim domu ale tam za odgromowke robi wielka brzoza tuz przy domu - taki stary sposob na pioruny CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toms-77 02.10.2006 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 chyba sie zdecyduje .... bo bardzo bije sie burzy .... to mnie na pewno uspokoi .... a w razie czego nie poniosę dodatkowych duuuuuuuuuuuuuuuuzych kosztów i ogrommmmmmmmmu stesu zwiazanych z - w najgorszym wypadku - strata całego dobytku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 02.10.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Będę przykry: idźcie z tymi piorunochronami do odpowiedniego wątku. Wbrew pozorom to bardziej skomplikowane niż kawałek drutu. Ochronę powinien zaprojektować elektryk, a nie dekarz. Już było o tym pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufinek 03.10.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Będę przykry: idźcie z tymi piorunochronami do odpowiedniego wątku. Wbrew pozorom to bardziej skomplikowane niż kawałek drutu. Ochronę powinien zaprojektować elektryk, a nie dekarz. Już było o tym pisane. No i jesteś, my mamy ochotę pogawędzic sobie tutaj o piorunochronach, a jak coś Ci nie pasuje to tu nie zaglądaj PROSTE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 04.10.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 ale ja mialem projekt odgromowki w planach budynku i calosc sprawdzil mi elektryk. Oczywiscie trzeba zrobic zejscia z dachu i specjalne skrzynki kontrolne ale to mozna samemu zrobic nic trudnego (te skrzyki mozna zobaczyc w moim dzienniku budowy) sa po to aby przeprowadzac co kilka lat pomiary czy bednarka jest cala i nie ma przerwan.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.10.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 ... my mamy ochotę pogawędzic sobie tutaj o piorunochronach, a jak coś Ci nie pasuje to tu nie zaglądaj PROSTE Mufinku z daleka : Uszatek ma rację. Tu jest wymiana wiedzy, doświadczeń, opinii, a nie gawędzarnia. Są inne działy na tym forum, oraz inne fora do gawędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts