Alanta 10.04.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 składa sie ją do US gdy uznają, że cena jest zaniżona i trzeba dopłacić podatek, nam nie kazali dopłacać, widac argumenty były skuteczne podatnik... NOTATKA w sprawie: zakupu działki Informuję, że zakupiliśmy działkę budowlaną przy ul....o powierzchni ... m2, za którą zapłaciliśmy ...zł. Cena jednostkowa gruntu jest nieco niższa od wyceny sporządzonej przez rzeczoznawcę w 1995r., w związku z czym zwracamy uwagę na czynniki które wpłynęły na zmniejszenie wartości działki: -część działki w planach zagospodarowania przestrzennego jest przeznaczona pod pas drogowy w ul.... -działka ma niekorzystny kształt, jest wąska i długa, co ogranicza możliwość zabudowy budynku do układu bliźniaczego (dla nas to akurat była zaleta ). -brak dojazdu do południowej części działki (otwarty rów w granicy działki i brak drogi) uniemożliwiają podział na mniejsze działki budowlane. -całą należność uiszczono gotówką przy zakupie, co też obniżyło cenę. W związku z powyższym uważamy, że cena jest adekwatna do aktualnej, rynkowej wartości działki. Załącznik: kserokopia aktu notarialnego Z poważaniem [ Ta wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2003-04-10 14:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 i co? uznali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 10.04.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 W deche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 11.04.2003 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Uznali. Dodam tylko, ze naprawdę kupiliśmy po cenie z aktu notarialnego, tamtym ludziom się bardzo śpieszyło, bo rozleciała im się jesienią instalacja grzewcza i potrzebowali na gwałt dużej kasy przed zimą. Argumenty można poszerzać, napisać o:-słabych gruntach wymagających dużych nakładów przy budowie-braku mediów-braku drogii.t.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.04.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 On 2003-04-11 09:18, Alanta wrote: ...... Argumenty można poszerzać, napisać o: -słabych gruntach wymagających dużych nakładów przy budowie -braku mediów -braku drogi i.t.d. Czyli o wszystko to co normalnie czyniło by działkę niesprzedawalną ale nam jakoś nie przeszkadzało ją kupić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 15.04.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 -całą należność uiszczono gotówką przy zakupie, co też obniżyło cenę. Nasze prawo mówi o konieczności opłacenia podatku od ceny rynkowej podobnej działki. Wydaje mi się zatem, że US może nie uznać niczego co ma charakter wyjątkowy i tylko w danej transakcji kupna/sprzedaży wpłynęło na cenę sprzedaży. I to jestem w stanie zrozumieć (nie wspominam o innego rodzaju draństwie w prawie, przy tego typu transakcjach). Np. sprzedaję swojemu przyjacielowi działkę 2500 m3 za 50zł - tak chcę i nikt mi tu nie może narzucić innej ceny, ale rozumiem, że państwo chce z tej transakcji ściągnąć podatek od wartości rzeczywistej (nie musi wnikać w moje prywatne koligacje). Unikał bym chyba takich argumentów. Przy swojej argumentacji wskazywałem jeszcze na takie niedogodności jak: - odległość od sklepów, szkół, komunikacji publicznej - bliskości zakładów przemysłowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 10.10.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 No właśnie, czy napewno dobrze zrobiliście, że kupiliście tę działkę jeśli ona jest taka NIEFAJNA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tekboy 12.02.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Chciałbym jeszcze dodać, że taki wniosek należy zanieść do urzędu jak najszybciej po zakupie działki. US może wezwać do zapłaty podatku od różnicy"rynkowej" (takiej jaką ma US w tabelach) ceny działki , a ceną jaką sie zapłaciło wg. aktu notarialnego, do pięciu lat od daty zawarcia umowy. W Gdyni trwa to ok. 3 lat. Za ten okres naliczane są odsetki karne. U mnie wyszło 600 pln dopłaty do podatku, o odsetek karnych wyszło 6.20 pln za 14 dni. Na całe szczęście wiedziałem o takich praktykach US i poszedłem do nich po dwóch tygodniach od podpisania aktu notarialnego, ale gdybym nie wiedział to... Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 28.05.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 po prostu US skalkulował: róznica w cenie podanej w akcie notarialnym a cenami dzialek w tej okolicy była mniejsza niż 30% więc koszty wyceny przez rzeczoznawce powolanego przez US były by wieksze niz ewentualny dopłacony podatek (no i koszty wyceny poniosł by US). Oczywiscie argumenty kupujacego w pisemku byly tez dobre - wiec sprawe odlozono a/a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anchela77 02.03.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Odświeżam wątek - gdyż mam pytanie, bo nie bardzo wszystko chyba zrozumiałam.W ubiegłym roku, w czerwcu odkupiłam aktem notarialnym połowę działki z domem. Ustaliliśmy, iż zapłace mu za tą połowę 60 tys. zł. Nadmieniam, iż wolna część działki straciła charakter budowlany. , natomiast nieruchomość (stary dom był budowany w roku 1920)Czy US może sie do mnie przyczepić? Ja nie brałam żadnego rzeczoznawcy do wyceny. Po prostu tak ustaliliśmy z wujkiem. Czy powinnam takie pismo jakie tu przytaczaliście wysłać do US? Skąd mogę wiedzieć czy ta wartość według nich jest zaniżona czy też nie?Bardzo proszę o odpowiedź, bo się tym bardzo zmartwiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.10.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Działasz dopiero jak się przyczepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts