maja_mp 02.10.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Dostałam w spadku nieruchomośc rolną zabudowaną połową bud.mieszkalnego i budynkami gospodarczymi. Aktualnie oczekuję na pozwolenie na rozbudowę domu o dwa pomiesczenia (kuchnia i łazienka) w parterze z tarasem nad nimi. Instalacja elektryczna jest naziemna, woda z istniejącego przyłącza, gazu nie ma - butle, kanalizacji jeszcze nie ma-w trakcie budowy w gminie, mamy szambo. Domek jest na wsi.Z tego co wiem pozwolenie uzyskam do końca miesiąca, co wtedy żeby przyspieszyć (stron typu sąsiedzi nie będzie, bo dobudowa ich nie dotyczy, będzie z zupełenie innej strony)-co wpisac przy odbiorze pozwolenia, czy mogę już wtedy złożyć oświadczenie o zamiarze rozpoczęcia robót (kierownika i ekipę już mam)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 06.10.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 wszystko zależy od tego kiedy wrócą zwrotki od "stron", bo budować można się dopiero po uprawomocnieniu decyzji o pozwolenia. decyzja ta uprawomacnia się 14 po przyjściu ostatniej zwrotki. jeżeli nie ma u Ciebie żadnych stron (co wydaje mi się mało prawdopodobne) to musisz sama szybko odebrać swoją decyzję i czekać te 14 dni na uprawomocnienie. najlepiej będzie jak porozmawiasz z osobą, która wydaje pozwolenie żeby do Ciebie zadzwoniła jak już bedzie wydane pozowlenie. albo sama wydzwaniaj i się dopytuj. i dopiero wtedy możesz zacząć się budować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_mp 12.10.2006 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Stron nie ma na pewno, upewnilam sie już nawetPrzyłącza istnieją - to rozbudowa a nie nowa budowa więc troszeczke inaczej to wygląda. Ktoś coś pisał, że jak się odbiera decyzje to należy wpisać jakąś regułkę i wtedy nie trzeba czekać tych 14 dni na uprawomocnienie-co należy wpisać? Czy wówczas mogę od razu złożyć wniosek o dziennik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 13.10.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 nie ma żadnej regułki - zawsze trzeba odczekać 14 dni na uprawomocnienie decyzji a jakim cudem nie u Ciebie żadnych stron w postępowaniu?? działki, które leżą obok działki na której jest rozbudowa budynku są też Twoimi działkami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts