hemior 02.10.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 javascript:emoticon('') javascript:emoticon('') Proszę o poradę w sprawie łączenia przewodów kominowych. Postanowiłem zwiększyć ciąg w kominie dymnym poprzez połączenie dwóch sąsiednich przewodów. Powodem był za mały ciąg w kominie do którego podłaczono wylot spalin z pieca co. o wymiarach 14x14. wys. 8mtr. Wykorzystałem do tego celu sąsiedni przewód 14x21 także dymny, ale nieużywany. Połączenie wykonałem w piwnicy. Przy okazji przenosin drzwiczek rewizyjnych aby usprawnić dostęp podczas czyszczenia. Zrobiłem to demontując przegrodę na odcinku od dna komina do stropu piwnicy około 1,5m. Nie uzyskałem jednak zamierzonego celu. Sytuacja jest dla mnie niezrozumiała. Przewody są drożne, a spaliny uchodzą tym starym o mniejszych wymiarach, pomimo że w dolnym odcinku to jeden duży otwór. Nie zauważyłem też zmian ciągu w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.10.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A wystarczyło uczyć się fizyki. Poprostu drugi komin zasysa powietrze. Efekt jest więc odwrotny do zamierzonego. Najprawdopodobnie masz za mały napływ powietrza do kotłowni. Dostarcz większą ilość powietrza do kotłowni a ciąg się zwiększy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hemior 03.10.2006 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 javascript:emoticon('') Serdecznie dziękuje za wsparcie i uświadomienie. Mam jeszcze pytanie. Czy wystarczy zatkać jeden z otworów np. mniejszy aby nie było "cofki" i z której strony? Później zastosuje wentylator nawiewu. "Wiedza bez wiary jest bezużyteczna!" hemior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts