Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 4 pracownia ARCHON

Recommended Posts

Czy ktos buduje badz wybudowal dom w rododendronach 4 ze studia Archon?

Chcialabym wiedziec jaki jest koszt budowy domku w stanie surowym zamknietym oraz pod klucz - rzeczywisty.

Projekt ten podoba nam sie bez wiekszych zmian. Jednak chcielibysmy usunac boczny balkon i zrobic tam zwykly daszek i okno dachowe (mysle ze 3 balkony to lekka przesada a i niezly wydatek) oraz zastanawiamy sie nad wykuszem.

Interesuje mnie przede wszystkim koszt budowy w stanie surowym zamknietym, gdyz mamy zamiar najpierw wykonczyc tylko dół i tam pomieszkac a potem zajac sie gora i w miare mozliwosci ja wykanczac. Czy zmieszcze sie w 100 tys zl - chodzi o stan surowy zamkn.??????????

Szukam sprzymierzencow, kto jeszcze buduje ten domek.

My juz PRAWIE wybralismy.

Chetnie poslucham opinii na temat tego projektu. Zalaczam link:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m42e0e0454c1b1&obraz=11483842438f8810867ebcbb8402bf0fc2c24b4798&counter=1

Witaj, na wstępie 78 ach coż to był za rocznik :wink:

według mnie, to mały ale całkiem funkcjonalny domek, wszystko ma jakby na miejscu - ale ja jestem dopiero poczatkująca w temacie "budowa".

Sama też wybrałam z archonu - dom w lobeliach - i podobnie jak Ty dumałam nad 3 balkonami i wykuszem. Po długich namysłach i cennych uwagach bardziej doświdczonych forumowiczów (Eskimos jesteś super!) zdecydowaliśmy się zrezygnować z wykusza i 1 balkonu i myslę że jeste to trafna decyzja -a na pewno ekonomicznie uzasadniona.

Powodzenia w wyborze :D

P.S. wydaje mi sie że garaż może być trochę za wąski, mój ma 315 i architekt stwierdził że to minimum.

dziekuje, ogladnelam dom w lobeliach, tez ladny i troche wiekszy. A pomysl ze zlikwidowanie balkonu z wykuszem po boku popieram, sama o tym mysle. Nie wiem tylko jakie koszty sie z tym wiaza -tzn koszty przeprojektowania oraz jak zmniejsza to koszty budowy?? Moze ktos wie i pomoze odpowiedziec na to pytanie??

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...

Witam Wszystkich

Właśnie budujemy ten domek. Tak właściwie to zaczęła się wykończeniówka.

Stan surowy z dachem bez okien drzwi zewnętrznych i garażowych wyniósł nas około 108 000zł. Kolejne prace to elektryka 9000zł, ogrzewanie + woda + odpływy i oczyszczalnia ścieków jakieś 30 000zł, okna + wszystkie drzwi 30000zł, tynki 12000, docieplenie stropu z wełną 5000zł - to są takie główne które pamiętam. Acha wentylacja z Dospela 10000, centralny odkurzacz 3000.

Dopiero teraz jest jazda - kafle na pomieszczenia + armatura do łazienek 25 000.

Narazie mamy wykafelkowany garaż i pralnię.

Robiliśmy parę przeróbek tzn garaż wydłużyliśmy do bryły domu. Podnieśliśmy ścianki kolankowe- nie łamaliśmy dachu nad garażem tylko jest prosty. Dzięki czemu ścianka kolankowa w łazience na górze wynosi 160 cm, poza tym dodaliśmy dwa okna dachowe. I troszkę przestawiliśmy ścianki działowe na górze.

Domek znajduje się w Nowej Rudzie.

Pozdrawiam

I życzę zdrowych i silnych nerwów.

• 1 month później...
  • 1 month później...