siengrzesio 02.10.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam. Dwa lata temu kupiłem piec c.o. vigas 25 kW rok prod. 2001. Piec był używany 2 sezony i zmieniony na olejowy. Przez te 2 lata stał u mnie w kotłowni, aż wreszcie zmobilizowałem się go podłączyć jako drugi. Poprzedni to piec Kostrzewa również z 2001r. z którego mimo wysokiej temperatury i suchego kilkuletniego drewna leje się niesamowicie. Najgorsze jest to, że nic na to nie mogę poradzić, a producent ma to gdzieś. Problem z vigasem polega na tym, że nie mam do niego instrukcji obsługi. Poprzedni właściciel gdzieś ją stracił. Przeszukałem dziesiątki stron w necie. Tej instrukcji po prostu nigdzie nie ma. A i jeszcze coś. Mój piec najprawdopodobniej nie ma wyjścia do sterowania pąpą. Czyżby potrzebny był oddzielny sterownik do pąpy? Tak ma być? Zima tuż, tuż, a nie chciałbym przeżywać znów horroru z Kostrzewą. (wkład kominowy, zalana kotłownia brunatną cieczą itp) Będę wdzięczny za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.10.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Z tego co się orjętuję to vigazy starsze i też ten twój faktycznie nie posiadały osobnego sterowania pompą obiegową.W twoim przypadku można zainstalować sterownik do pomp eurostera lub auratona który kosztuje 100-150 zł.Co do lania się z pieca to przyczyną takiego stanu rzeczy może być zle ocieplony komin wtedy zanim spaliny dotrą do wylotu komina to wilgoć skrapla się na ściankach komina i spływa do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek_r 21.11.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Tak potwierdzam, Vigasy z 2001r nie miały jeszcze strowania pompa, osobiscie mam taki kociol i musialem dokupic osobny sterownik.Potrzebujesz jeszcze tej instrukcji??? bo jak znajde troche czasu to moge zeskanowac i podeslac tobie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siengrzesio 21.11.2006 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Pewnie, że potrzebuję! NIe masz pojęcia, jak trudno ją zdobyć. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na pomoc z http://www.vigas.pl nie ma co liczyć. Kazali mi skontaktować się z producentem, czyli http://www.vimar.sk . Podziękowałem im serdecznie za pomoc. Pieniądze za piec było komu wziąć, ale na pomoc z ich strony nie ma co liczyć. Po upywie gwarancji, mają nas w d. Później kontaktowałem się z producentem. Smieszne to było trochę, bo pisałem im po Polsku, a oni odpisywali mi po Słowacku. Jakoś się jednak dogadaliśmy, ale instrukcja, mimo obietnicy danej mi już chyba z 6 - 7 tygodni temu, do dziś jescze do mnie nie dotarła (nie wierze, że ją wyślą). Pewnie też mają klienta w d. Gdyby nie forum była by lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek_r 21.11.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wiesz wyslij mi na PW swoj adres to przesle tobie xero tej instrukcji, bedzie szybciej, bo szczerze nie chce mi sie skanowac. OKEJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siengrzesio 22.11.2006 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 (edytowane) Dziękuję Tomku za instrukcję, ale ona nie dotyczy mojego pieca. Jak pisałem wyżej, mój piec jest z 2001r. i posiada zupełnie inny sterownik, jak ten w instrukcji od Ciebie. Mój to nieco starszy model, bez sterownika pompy. Mimo to dzięki za pomoc. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez siengrzesio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts