Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

5 kana?ów w kominie - 8 potrzebnych - jak to zrobi?

Recommended Posts

Mam w kominie 5 kanałów.

W jednym jest wkład do pieca gazowego, a ten obok jako wentylacja pomieszczenia z piecem.( razem - 2 ).

W jednym jest rura PCV z odpowietrzenia kanalizy. ( razem - 3).

Do 2 wolnych kanałów muszę podłączyć: łazienkę, małą ubikację, pralnię, w kuchni wentylację i okap.

Wymyśliłem, że okap i wentylację kuchni puszczę jednym przewodem do komina.Małą pralnię i łazienkę do drugiego.A co z małym "kiblem"? I czy jedna rura z kuchni spięta wentylacja z okapem czymś nie grozi?

Drugi komin odpada, ma 3 przewody-do kominka dymny, wentylacja salonu i piwnicy.

Skrobię się w głowę i medytuję. Robota przerwana.Ciągnę to wszystko na poddaszu nieużytkowym do komina rurami spiro PCV.

Macie dobrą radę?

PILNE!!!!!

A może tak wyjąć z przewodu wentylacyjnego rurę kanalizacyjną i poprowadzić ją przy kominie murowanym - zyskamy jeden dodatkowy kanał np. do zwentylowania pomieszczenia kuchni + okap,pom. łązienki i WC możemy ostatecznie podłączyć do jednego przew. went.(ze względu na podobny charakter pomieszczeń)zostaje jeden wolny dla pralni.

W przypadku stanu surowego najlepiej będzie jednak dobudowac wystarczającą ilość przew. kominowych.

nie pamiętam z poprzednich wątków jakie masz pokrycie dachu

(wiesz po 40-ce:wink:),ale jeżeli dachówka to, może wyciagnąć

kanały went. np. Schiedla i zakończyć to dachówką- kominkiem

wentylacyjnym.Ja tak robiłem i z kuchnią( 2 kanały) i z łazienkami, żeby nie prowadzić wentylacjii w poziomie.

Oprócz tego mam dwa kominy 5-cio i 3 kanałowy.

Wszelkie wyciąganie rur i murowanie czegokolwiek odpada. Mam już tynki wewnętrzne i jako taki budenek jest już gotowy (tzn nic nie mogę domurowywać, a już na pewno nie komina.

Na moje pytanie czy nie przeszkadza to że kanały będą poziome i czy nie robić tego wpięcia pod kątem, sprzedawca powiedział że nie prawda i że to nic nie przeszkadza.

salonu nie musisz wentylować, zwentyluje się przez łazienkę lub kuchnię. Wentylacji i okapu nie wolno podłączyć razem, szczególnie jesli masz gaz w kuchni, musiałbyś mieć okap stale włączony. Piwnicę można zwentylować przez wyciąg mechaniczny w ścianie. Prowadzenie przewodów wentylacyjnych poziomo może spwodować brak ciągu...

nie jestem ekspertem, ale czytałem taką broszurę, chyba "domowy

fachowiec" i tam były podane dopuszczalne odchyłki przewodów

kominowych od pionu. Jak to odnajdę to dam jutro znać.

PS. Moim zdaniem sprzedawca nie jest znawcą tematu, po prostu jest sprzedawcą.