Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie anteny

Marek Sza.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko ładnie - musicie tylko pamiętać o jednym, standardowa antena TV, posiadająca zasilacz nie da obrazu na wszystkie odbiorniki. Jej zasilacz jest za słaby do wzmocnienia sygnału. Wystarcza na jeden TV. Dlatego kupując antenę nie oszczędzaj. Różnica między "normalną" anteną a tą z zasilaczem na kilka TV wynosi około 40-50 zł. warto jednak kupić właśnie taką.

Nie wszystkie przewody z gniazd antenowych muszą iść do wzmacniacza, potrzeba tylko zastosować dobre gniazda przelotowe (ok 60zł) i poszczególne odcinki łączyć w szereg. Będzie taniej. Jeśli chodzi o internet to każde gniazdo musi być oddzielnie i wszystkie schodzą się do jednego punktu gdzie stawiamy switcha np 8 portowego (ok 80zł) lub routera (zależy od konfiguracji sieci Lan) (ok 130 zł). Oczywiście internet przewodem UTP kat 5E (czyli skrętką) a TV koncentrykiem.

Nie wszystkie przewody z gniazd antenowych muszą iść do wzmacniacza, potrzeba tylko zastosować dobre gniazda przelotowe (ok 60zł) i poszczególne odcinki łączyć w szereg. Będzie taniej. Jeśli chodzi o internet to każde gniazdo musi być oddzielnie i wszystkie schodzą się do jednego punktu gdzie stawiamy switcha np 8 portowego (ok 80zł) lub routera (zależy od konfiguracji sieci Lan) (ok 130 zł). Oczywiście internet przewodem UTP kat 5E (czyli skrętką) a TV koncentrykiem.

Nie dawaj starych rad...jak zachce podlaczyc potem satke to bedzie mial problem!

Najlepiej do kazdego pokoju osobny przewod i za jakis czas bedzie chcial jeszcze cos puscic w kabel to nie bedzie problemu..kabel nie jest taki drogi

zrób tak jak doradza pawelurb, marcin_u

Z pokoi w których planujesz odbiorniki pociągnij kable na strych, potem każdy spec, nawet sam poradzisz sobie z antenami. Mało tego, jak jest przyzwoity sygnał to nawet zwykła antena siatkowa (25zł na wolumenie), poradzi sobie z 3-ma TV, podstawa to żeby zasilacz był przed rozgałęzieniem, więc na strychu. Jak masz słaby sygnał to możesz pokusić się o anteny kierunkowe i wtedy też to bez problemu będzie działać jak kable pociagniesz na strych. W tym rozwiązaniu nawet możesz w przyszłości puścić tymi kablami sygnał do anteny satelitarnej, itd...

Witam

Jestem na etapie projektowania instalacji i mam pytanko - czy jest możliwość aby do jednej anteny siatkowej podpiąć 3 odbiorniki?

Nie wiem czy wypuszczać na górę jeden czy kilka kabli.

To samo pytanie co do gniazda do anteny do internetu (uroki wsi)

Pozdrawiam

Marek

Do anteny można podpiąć nawet 20 odbiorników. Ale siatkowa antena to gó...no.

Ja zrobiłem tak:

- kable z anten: SAT, TV i radiowej (dipol) wpuściłem na strych

- kable z gniazdek RTV z wszystkich pokoi też idą na strych

- na strychu będzie sumator i zwrotnica antenowa sumujące sygnały z anten, a do niej podłączony rozgałęźnik, z którego sygnał idzie do pokoi

Tak zestaw umożliwia podłączenia tunera SAT do dowolnego gniazdka, a sygnał RTV też jest we wszystkich gniazdach. Oczywiście do tego wszystkiego potrzebne są dobre anteny, w moim przypadku:

- ATX-55 do TV

- dipol do radia

- parabola 80 cm do SAT

witam :)

Co do anteny, jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Co do instalacji, jak już niektórzy wyżej pisali z każdego wypustu pociągnij na strych koncentryk koniecznie w rurce. Jeżeli będą gniazda w pionie można zastosować gniazda przelotowe.

Na strychu wzmacniacz i reszta osprzętu. Każdy kto kiedykolwiek bawił się antenami wie, że sprawa może być banalnie prosta albo koszmarnie trudna. Myślę o bieganiu po dachu w poszukiwaniu sygnału.

Anteny wąskopasmowe, kierunkowe. Kabel koncentyk zwany potocznie satelitarnym. Do tego instalacja odgromowa, przepięciówki, połączenia wyrównawcze.

siatkowa antena to gó...no.

niestety niezgodzę się z tobą, wszystko zależy od siły i jakości sygnału w danym miejscu. W poprzednim domu miałem, dość drogi zestaw bo kompletny zestaw anten kierunkowych (4 szt. na 6 kanałów), zwrotnicę, symetryzatory, porządny wzmacniacz z fltrami i regulacją wzmocnienia,wszystko to na wysokim domu + długa rurka. Całość coś około 300-400zł kosztowało. Ustawiałem to ze 3dni. I efekt był taki iż udało mi się złapać śnieżący TVN.

Teraz w nowym domku w Markach, kupiłem w wolumenie siatkówkę (zasilacz z regulacją napięcia) za 25zł, antenę praktycznie położyłem na strychu (bez ustawiania) i działa rewelacyjnie, łapię 7kanałów z czego 6 jest na poziomie DVD(lepsza jakość niż z c+), jeden(TV4)tak sobie działa. Jak antenę wystawię na zewnątrz to się pewnie poprawi.

Inwestycja w drogi zestaw według mnie jest zbyteczna w moim rejonie. Jak już inwestować to w sat.

Dlatego na początku trzeba chyba zacząć od taniego zestawu i popatrzeć co się dzieje, jak słabo to trzeba kupić coś lepszego

tak jak napisali @mdzalewscy i @ jacekj

sprawa instalacji antenowej nie jest prosta

wszystko zalezy od miejsca gdzie sie chce postawic antene

czasami sygnal jest dosc dobry i w miare z jednego kierunku

wtedy mozna zastosowac antene siatkowa kiedy sygnal jest slaby lub z kilku kierunkow wtedy lepiej zastosowac kilka anten i zwrotnice

ale taki zestaw nie kazdy potrafi prawidlowo podlaczyc i ustawic

jesli jestesmy blisko nadajnika wtedy polecam antene siatkowa ale bez wzmacniacza tylko z symetryzatorem

wiele zlego mowi sie o antenach siatkowych bo prawie kazdy laduje do tego wzmaczniacz najczesciej podlej jakosci i koniecznie z jakims kosmicznym wzmocnieniem co konczy sie przesterowaniem wzmaczniacza i w efekcie odbiciami, naklananiem sie kanalow na siebie lub calkowitym zanikiem sygnalu

antene siatkowa nalezy zawsze na poczatku kupowac z symetryzatorem i jesli sygnal jest za slaby wtedy mozna dodac wzmaczniacz ale koniecznie z regulacja wzmocnienia w samym wzmacniaczu

teraz o samej instalacji

wszystko zalezy od tego jaki efekt chcemy uzyskac

jesli zalezy nam na jakosci wtedy najlepiej pociagnac wszystkie gniazdka w jeden punkt (uklad gwiazdy) i podlaczyc do rozdzielacza

jesli rozdzielacz lepsiejszy na kazdym wyjsciu mamy podane tlumienie

zasada jest taka gniazdko do ktorego idzie najdlozszy przewod podlaczamy do wyjscia o najmniejszym tlumieniu

gniazdka przelotowe stosujemy jesli gniazdka sa niedaleko do siebie

jesli chcemy podlaczyc satke to mozemy uzyc specjalnych gniazdek TV/R/SAT ale jesli chcemy aby to co zdekoduje satka mozna bylo ogladac na innych telewizorach w domu warto pokusic sie o pociagniecie osobnego kabla tylko do satki bo zdazaja sie wtedy interferecje sygnalow i pogarsza sie jakosc odbioru

wzmacniacz : jesli chcemy rozdzielic sygnal na kilka kilkanascie gniazdek

musimy zastosowac wzmacniacz (ale nie taki w antenie)

i tu wzystko zalezy od ilosci gniazdek im wiecej tym drozszy wzmacniacz ;P warto tez zwrucic uwage na to ze lepsiejsze wzmacniacze maja 2 parametry wzmocnienie i moc wzmocnienie nie jest takie wazne

waza jest moc bo od niej zalezy ile naraz mozna podlaczyc odbiornikow

ps oczywiscie jesli chcemy podlaczyc 3 gniazdka mozemu kupic pierwszy lepszy rozdzielacz aktywny i zapomniec o sprawie ;P

ale jesli tych gniazdek jest wiecej niz 10 (jak u mnie ;P) warto sie juz zastanowic nad czyms lepszym

niestety niezgodzę się z tobą, wszystko zależy od siły i jakości sygnału w danym miejscu.

Oczywiście! Jeśli mieszkasz 2 km od nadajnika 50 kW, to będziesz miał super odbiór nawet na kawałku drutu. Co zmienia faktu, że anteny siatkowe to gó..no. Zbieraja wszystkie śmieci ze wszystkich kierunków, zakłócenia, odbicia, itd. W większości przypadków nie dają dobrego odbioru.

Oczywiście! Jeśli mieszkasz 2 km od nadajnika 50 kW, to będziesz miał super odbiór nawet na kawałku drutu. Co zmienia faktu, że anteny siatkowe to gó..no. Zbieraja wszystkie śmieci ze wszystkich kierunków, zakłócenia, odbicia, itd. W większości przypadków nie dają dobrego odbioru.

nie zgodze sie

antena "siatkowa" to antena kierunkowa! szerokopasmowa

wiec nie zbiera smieci z kazdego kierunku

a jak masz ze wiele zaklucen to wywal wzmacniacz i sie napewno poprawi ;P

jak juz napisalem wyzej sa przypadki uzasadnionego urzycia anten typy Yagi

ale w celu zmiejszenia kosztum mozna zaczac od siadkowej ;P

nie zgodze sie

antena "siatkowa" to antena kierunkowa! szerokopasmowa

wiec nie zbiera smieci z kazdego kierunku

a jak masz ze wiele zaklucen to wywal wzmacniacz i sie napewno poprawi ;P

jak juz napisalem wyzej sa przypadki uzasadnionego urzycia anten typy Yagi

ale w celu zmiejszenia kosztum mozna zaczac od siadkowej ;P

Taaaaa. Szerokopasmowa to może ona jest, ale kierunkowa to już nie za bardzo. Antena kierunkowa to Yagi.

na strychu będzie sumator i zwrotnica antenowa sumujące sygnały z anten, a do niej podłączony rozgałęźnik, z którego sygnał idzie do pokoi

Tak zestaw umożliwia podłączenia tunera SAT do dowolnego gniazdka

Do dowolnego ale tylko jednego urządzenia SAT. Jak będzie potrzebny drugi tuner lub np. kupisz kartę SAT do kompa to się pokłócą o sterowanie przełącznikiem DiSEqC. Musiały by się te urządzenia znajdować w całości na poddaszu tak jak na tym schemacie:

http://www.dipol.com.pl/schemat04.htm

Do niezależnego rozgałęzienia do gniazdek sygnału SAT niezbędny jest wielowyjściowy multiswitch:

http://www.dipol.com.pl/sklep/card.php?&ind=5315&static=1

i mniej więcej taki schemat sieci:

http://www.dipol.com.pl/schemat03.htm

Tego typu sieć będę budować u siebie (na nieco więcej gniazdek).

na strychu będzie sumator i zwrotnica antenowa sumujące sygnały z anten, a do niej podłączony rozgałęźnik, z którego sygnał idzie do pokoi

Tak zestaw umożliwia podłączenia tunera SAT do dowolnego gniazdka

Do dowolnego ale tylko jednego urządzenia SAT. Jak będzie potrzebny drugi tuner lub np. kupisz kartę SAT do kompa to się pokłócą o sterowanie przełącznikiem DiSEqC. Musiały by się te urządzenia znajdować w całości na poddaszu tak jak na tym schemacie:

http://www.dipol.com.pl/schemat04.htm

Do niezależnego rozgałęzienia do gniazdek sygnału SAT niezbędny jest wielowyjściowy multiswitch:

http://www.dipol.com.pl/sklep/card.php?&ind=5315&static=1

i mniej więcej taki schemat sieci:

http://www.dipol.com.pl/schemat03.htm

Tego typu sieć będę budować u siebie (na nieco więcej gniazdek).

nie zawsze potrzeba az multiswich..czasami wystarczy konwerter TWIN (2wyjscia) ,QUAD (4wyjscia)...sa tez konwertery QUAD monoblock-4 wyjscia z przełacznikiem DISEQC

nie zawsze potrzeba az multiswich..czasami wystarczy konwerter TWIN (2wyjscia) ,QUAD (4wyjscia)

No ale wtedy byś musiał 4 kable, a w przypadku zeza 8 kabli, ciągnąć do każdego odbiornika i ręcznie przełączać :-).

...sa tez konwertery QUAD monoblock-4 wyjscia z przełacznikiem DISEQC

No i z tego co się orientuję to tym przełącznikiem może sterować tylko jedno urządzenie bo inaczej się będą kłócić. Jest na forum jakiś spec od tych instalacji?

Do dowolnego ale tylko jednego urządzenia SAT. Jak będzie potrzebny drugi tuner lub np. kupisz kartę SAT do kompa to się pokłócą o sterowanie przełącznikiem DiSEqC.

Tylko w przypadku odbioru z dwóch satelitów. Przy jednym - nie ma problemu. Poza tym nie chodzi mi o podłączenie jednocześnie dwóch tunerów SAT, tylko o możliwość podłączenia jednego tunera w dowolnym pokoju.

nie zawsze potrzeba az multiswich..czasami wystarczy konwerter TWIN (2wyjscia) ,QUAD (4wyjscia)

No ale wtedy byś musiał 4 kable, a w przypadku zeza 8 kabli, ciągnąć do każdego odbiornika i ręcznie przełączać :-).

...sa tez konwertery QUAD monoblock-4 wyjscia z przełacznikiem DISEQC

No i z tego co się orientuję to tym przełącznikiem może sterować tylko jedno urządzenie bo inaczej się będą kłócić. Jest na forum jakiś spec od tych instalacji?

Ja robie na codzien instalacje antenowe...i sporo na ten temat wiem!

Nie wiem o czym piszesz ze do kazdego odbiornika 4lub 8 kabli..do kazdego odbiornika ciagnie sie 1 kabel i tym kablem puszcza sie tv naziemna i Sat (niezaleznie ile satelit)

Dlaczego mam recznie przelaczac jak do tego sluzy nam przelacznik DISEQC

Pewnie nie wiesz o czym pisze..Konwerter TWIN ma 2 wyjscia (to tak jak bys mial 2 anteny) anologicznie jest z konwerterem QUAD (4 wyjscia)

Multiswich jest dosc drogi (chyba ze jakis no name ktorego szkoda kupowac...polecam firme AXING)i warto go stosowac jezeli chcemy miec satelite w wiecej niz 4 pokojach...do 4 miejsc z satelita wystarczy konwerter z odpowiednia liczba wyjsc.

Konwerter QUAD monoblock to jest cos takiego jak bysmy zamontowali 4 anteny i kazda antena odbiera 2 satelity ktore sa przelaczane poprzez DISEQC...a to wszystko miesci sie w 1 konwerterze..

Ja robie na codzien instalacje antenowe...i sporo na ten temat wiem!

To cieszę się że wypowiedział się fachowiec, ja dopiero się uczę na potrzeby własnej instalacji.

Nie wiem o czym piszesz ze do kazdego odbiornika 4lub 8 kabli..do kazdego odbiornika ciagnie sie 1 kabel

Pmyliłem ze zwykłym konwerterem a zwykły konwerter ma zdaje się cztery wyjścia: Low H, Low V, High H, High V. O ile dobrze rozumiem ideę to dopiero te cztery kable (lub 8 w przypadku zeza) łączysz przełącznikiem DISEQC i puszczasz jednym kablem, tak?

Pewnie nie wiesz o czym pisze..Konwerter TWIN ma 2 wyjscia (to tak jak bys mial 2 anteny) anologicznie jest z konwerterem QUAD (4 wyjscia)

Czyli konwerter Quad Monoblock ma w środku multiswitch? W przypadku mojej instalacji domowej wystarczą mi 4 gniazda SAT więc coś takiego załatwiło by sprawę. Tylko jak do każdego dorzucić zwykły sygnał antenowy? 4 sumatory? To taki konwerter:

http://www.dipol.com.pl/sklep/a98261.php?sid=9717391e436c075

?? Widziałeś kiedyś taki z sumatorem sygnału TV wbudowanym?