Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie stanu surowego zamknietego

Maggi

Recommended Posts

ja mam ubezpieczony od samego początku budowy , nazywa sie to ubezpieczenie inwestycji budowlanej , mam w Compensie , do etapu fundamentów , warunkiem jest to że ubezpieczone jest to co jest wpisane w dzienniku budowy , takie ubezpieszczenie kosztuje na pełny zakres około 600 zł / rok.

Ale tylko od ognia i tzw. innych zdarzeń losowych.

Uwaga - jeśli dobrze pamietam - to Compensa wyłacza ochrone od pioruna :wink:

Sprawdź OWU.

ja mam ubezpieczony od samego początku budowy , nazywa sie to ubezpieczenie inwestycji budowlanej , mam w Compensie , do etapu fundamentów , warunkiem jest to że ubezpieczone jest to co jest wpisane w dzienniku budowy , takie ubezpieszczenie kosztuje na pełny zakres około 600 zł / rok.

Ale tylko od ognia i tzw. innych zdarzeń losowych.

Uwaga - jeśli dobrze pamietam - to Compensa wyłacza ochrone od pioruna :wink:

Sprawdź OWU.

są chyba 3 czy 4 opcje tego ubezpieczenia , pierwsze to takie dla banku aby było, potem zakres się zwiększa , wykupiłem wersję full wypas, od zdażeń losowych i od kradziezy i wandalizmu. Trzeba popytać agenta o możliwy zakres.

takie ubezpieszczenie kosztuje na pełny zakres około 600 zł / rok.

takie ubezpieczenie to nie chleb - jego cena stanowi % wartości inwestycji a nie 600 zł/rok.

W PZU jest tak, że ubezpiecza się to co jest na dzień dzisiejszy. Jak się coś większego dobuduje to się doubezpiecza - gość przyjedzie, oglądnie i doubezpieczy. Ale jak się nie mylę to jest drogie - agent podał mi 0.3%. Chociaż może po przeliczeniu na etapy wyjdzie konkurencyjnie do innych.

W Warcie jest inaczej - podajesz wartość docelową nieruchomości i ubezpieczasz tak jakby ściany docelowe. Ale nie wiem ile to jest - w jednym miejscu podali mi 0.15% a w innym 0.1 %. Nie wiem dlaczego jest różnica - podobno to "nowe produkty i jeszcze się nie orientują" - może to niewiedza ??

Banki wymagają takich ubezpieczeń jak dają kredyty, tylko nie wiem jak wówczas spoglądają na ofertę PZU i doubezpieczanie ??

ubezpieczyłem właśnie dom w trakcie budowy (aktualnie prawie stan zerowy) w Warcie. Od domu, którego wartość docelowo szacowana jest na 570 000 zapłaciłem ubepieczenie w wysokości 345 PLN.

Nie wiem jak to było liczone. Chyba 0.1% * wartość docelowa i to co wyszło jeszcze razy 0.6 ???

Ubezpieczenie nie obejmuje kradzieży i wygląda na to, że od kradzieży to można ubezpieczyć (w Warcie) dopiero dom po odbiorze. Chyba że są inne produkty do dokupienia.

Nie mam ulg, rabatów itp w Warcie - to była moja pierwsza umowa z tym towarzystwem ubezpieczeniowym i agentem. Agenta "załatwiała" Pani z banku.

• 2 weeks później...

U mnie odpadła Warta (obowiązkowy monitoring), Hestia ( maksymalna wypłata środków z tytułu szkody do 40% sumy ubezpieczenia) oraz Allianz ( chyba obowiązkowy alarm i monitoring).

Ostatecznie ubezpieczam w Generali.

Stawka 1.5% od sumy ubeieczenia. Do kwoty 29 999zł nie potrzeba monitoringu czy też alarmu. Musi być stan surowy zamknięty, dwa zamki w drzwiach wejściowych i oświetlenie terenu budowy - wystarczy lampa z czujnikiem zmierzchu i ruchu.

pzdr