Olleo 03.10.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 mam problem z farba (ew. ze sciana). Farba, to dulux, a sciana ze swiezo (no juz pare tygodni jest) polozona gladzia (a raczej tynkiem gladziowym - knauf goldband). Na to, zgodnie z zaleceniami majstra, poszedl podklad w postaci farby akrylowej (jedynka plus pigment) rozcienczonej gruntem (bodajze castogrunt). Niestety ten tynk sie w niektorych miejscach (pomimo wyschniecia) lepil do walka, wiec gdzieniegdzie na ten podklad poszla zwykla gladz (bodajze cekol, czy inna podobna). Juz nie pamietam, czy na to poszedl jeszcze grunt, czy juz nie, ale to wszystko zostalo pokryte duluxem once. Problem w tym, ze gdzieniegdzie sa placki, gdzie farba sie luszczy i peka, a na dodatek wcale nie widze korelacji miedzy tymi miejscami, a dodatkowa gladzia. Scieranie tych miejsc i ponowne malowanie niewiele daje - probowalem kilka razy. Co mam z tym poczac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 03.10.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 1. Przyczyna Miejsca te mają słabą przyczepność- zostały żle zargunrowane Dlaczego gruntowałeś gruntem z farbą ???? Samym gruntem. Te miesjca moga być jeszcze odwrotnie zbyt grubo zgruntowane - zrobiło sie szkło. Nalezy 1. zedrzeć,2. zmatowic3. zagruntować4. pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 04.10.2006 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Tak wlasnie byly robione poprawki, z tym, ze poprawki najpierw rozcienczonym Duluxem, a jak wyschlo, to potem cala sciana nierozcienczonym jeszcze raz. Rzecz w tym, ze tam, gdzie byly poprawki, to jest ok, a luszczy sie w nowym. Czy jestem zmuszony do zdzierania calej sciany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 20.07.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Ściany zostały pomalowane przedwczoraj gruntem Śniezki, w celu przykrycia poprzedniego koloru. Dzisiaj mąż zaczął malować docelowym kolorem - Dulux Kolory Świata - emulsja lateksowa i... no właśnie, robią się bąble na ścianie i farba odłazi razem z podkładem, a miejscami z gładzią CO ROBIĆ???? Jest na to jakaś rada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adozet 21.07.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 pczekaj dzien dwa , jezeli bable bedą powszechne , to cóż - skrobiemy ... , jeżeli nie - można sprobować zaszpachlowac miejsca po bąblach - ale kiepsko to widze ..moja rada na przyszość - do farb duluxa używajcie gruntu duluxa .. i czytajcie to , co producent napisł n aopakowaniu swojego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dameks 24.07.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Wina nie tkwi w gruncie w mężu też nie bez względu na to czy jest to grunt dulux , kreisel , mapei , castoramy ,śnieżki itp. itd.ważne żeby używać gruntów miękkich do ścian pod malowanie a twardych pod zapraway , kleje itp., wszystkie maja jedno zadanie przygotować podłoże pod farbę i wzmocnić je , ale to nie zawsze pomoże czasami nieuniknione jest zerwanie powłok które sie nie trzymają, i ponowne szpachlowanie .Podstawowe pytanie ile jest warstw starej farby i co to za farba ile lat temu było malowane uprzednio , z tego co zrozumiałem pod farbą jest gładź a pod gładzią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 24.07.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Niestety, przerobiłam to samo z Duluxem w mieszkaniu w bloku, a ostatnio także brat w swoim domu . Oboje kupowaliśmy farbę duluxa w Castoramie. U mnie trzeba było skuć tynki (oprócz purchli okropnie śmierdziało - przez pięć tygodni pomimo otwartych okien). U brata - ponowne malowanie. Widzę trzy możliwe przyczyny: 1. dulux jest do d... 2. dulux jest OK, ale w Castoramie lub przy rozlewaniu farb mieszają go z wodą; 3. dulux jest OK i Castorama nie oszukuje, ale malarze dali za grubo gruntu - zrobił się film na ścianie i farba się go nie moze trzymać. Nie wiem, która z tych możliwości jest prawdziwą przyczyną, ale na wszelki wypadek w domu pomalowaliśmy wszystko Beckersem, kupionym nie w Castoramie, tylko w firmowym salonie (z rabatem wyszło i tak taniej niż w markecie), a zagruntowaliśmy ściany nie gruntem, tylko farbą gruntującą Beckersa. Wyszło bardzo OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 24.07.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Poprzednio malowane było jakąś szwedzką, czy fińską farbą zmywalną. Raz było malowane tą farbą na tynki gipsowe i rygips (poddasze) i potem tą samą farbą odnawiane.Teraz, po co najmniej 6 latach, zostało pomalowane farbą podkładową GRUNT Śnieżki i potem przy próbie pomalowania farbą Duluxa Kolory Świata ( farba lateksowa) pojawiły się natychmiast bąble. Odłaził grunt z duluxem. Pojawia się stara farba, a tam, gdzie było szpachlowane (np.przenoszone/dorabiane gniazdka) odłazi również z gładzią.(Stara farba wszędzie się świetnie trzyma, to właśnie tej nowej jakby miejscami nie chciała)Bąble powstają tylko na ścianach pionowych i występują miejscami, nie dotyczą całych ścian. Miejsca te są zupełnie bez sensu, tzn. nie są to np. miesca, gdzie można by się spodziewać brudniejszej ściany, czasem są to miejsca, które były zasłonięte meblami, a czasem nieResztę mieszkania też wcześniej mieliśmy pomalowaną tą szwedzką/fińską farbą, a potem pomalowaliśmy Duluxem Kuchnia i Łazienka (bez podkładu) nigdzie ten problem nie wystąpił, wyszło super.Może to ta farba lateksowa ma jakieś "specjalne wymagania" i czegoś nie toleruje, sama nie wiem? Tylko dlaczego te bąble pojawiają się tylko miejscami, i tylko na pionowych ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 24.07.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nie wypowiem się na temat powodów powstawania tych bąbli, bo nie wiem. Ale bardzo często w hipermarketach jeden towar nie jest takim samym towarem jak kupiony w innym sklepie. Ta sama farba Duluxa może byc z czymś zmieszana, żeby było taniej. Promocje nie biorą sie z niczego i nikt nie rozdaje towarów za darmo. I niekoniecznie farby muszą byc mieszane w hipermarkecie. Z reguły to juz u producenta wiadomo, która partia towaru idzie do hipermarketu, a która np., do składu budowlanego. Przerabialam to z tynkiem i karton-gipsami, aż wreszcie uświadomiła mnie kobitka z zaprzyjaźnionego składu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 24.07.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 wyciąg z karty śnieżka grunt - podłoża powinny być suche, bez kurzu i zanieczyszczeń - świeże tynki cementowo-wapienne sezonować 3-4 tygodnie, gipsowe 2 tygodni - suche spoiny płyt gipsowo-kartonowych przeszlifować papierem ściernym lub siatką i odpylić - stare, źle przylegające do podłoża powłoki z farb emulsyjnych usunąć, jeśli mocno się trzymają przemyć wodą z dodatkiem detergentów, spłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia - podłoża luźno związane, mocno chłonne i skredowane (tzn. zostawiające - ślady pyłu po potarciu dłonią) zaleca się pomalować preparatem gruntująco-wzmacniającym ................. w Twoim przypadku nie sprawdzono przyczepności do podłoża pierwszego ( przyczepnośc starej farby) oraz kolejnym błędem było malowanie dnia Grunt śnieżki jest farbą gęsta, jezeli poprzednia warstwa była malowana farba lateksową to po przemalowaniu trzeba było odczekac minimum 2 dni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 25.07.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dzięki Rezi, myślę, że w końcu dowiedziałam się skąd te bąble w Twoim przypadku nie sprawdzono przyczepności do podłoża pierwszego ( przyczepnośc starej farby) Stara farba trzyma się wszędzie jak " diabeł sołtysa"... kolejnym błędem było malowanie dnia Malowane było po ok. 20 godzinach, ale.. Grunt śnieżki jest farbą gęsta, jeżeli poprzednia warstwa była malowana farbą lateksową to po przemalowaniu trzeba było odczekać minimum 2 dni, to jak myślę może być przyczyna. Przy malowaniu na następny dzień ( po ok. 20 godzinach) bąble pojawiły się wielkim stadem. Potem była 1- dniowa przerwa w malowaniu. Podczas malowania po tej 1-dniowej przerwie bąble pojawiły się sporadycznie, a na rygipsie wcale ( lepiej wchłania?) Trzeba było albo nie gruntować, albo poczekać ze 3 dni po gruntowaniu Tylko jak się człowiek spieszy...,chcieliśmy zdążyć z odnowieniem pokoju i nowymi meblami przed powrotem dziecka z kolonii. Ale najważniejsze,że zna się przyczynę, co pozwoli na uniknięcie błędów w przyszłości Tylko, że do umalowania został mi już tylko gościnny kibelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.07.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Już kiedyś gdzieś pisałam, że mój tata robi w tym zawodzie od ponad 30 lat i ...farby duluxa nie chce nawet wziąć do ręki. Właśnie ze względu na bąble i łuszczenie się farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 25.07.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Ale ja mam praktycznie w całym mieszkaniu duluxa i jestem zachwyconaWedług mnie są lepsze (lepiej się zmywają) niż poprzednie szwedzkie/fińskie, za które płaciliśmy kosmiczne pieniądzeDuluxa (tylko Kuchnia i Łazienka) mam w obydwu łazienkach, w kuchni, w salonie, w przedpokojach, na klatce schodowej, w sypialni, w gabinecie... i wszędzie jest pięknie i nie było żadnych problemów. Tylko nie było gruntowane... Teraz chciałam być chytra i jedną warstwę zamiast drogim duluksem zrobiliśmy gruntem, nie poczekaliśmy.. no i mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.07.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Czy grunt Śnieżki lateksowy?Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 25.07.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 lateksowa emulsja podkładowa Śnieżka GRUNT - przepisałam pełną nazwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.07.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Napisałaś,że odchodzi z gładzią.Może to być jej wina.Spotkałem się z przypadkiem,że niskiej jakości gładź nie utrzymywała ciężaru farby i wszystko odpadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 25.07.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Pojawia się stara farba, a tam, gdzie było szpachlowane (np.przenoszone/dorabiane gniazdka) odłazi również z gładzią.(Stara farba wszędzie się świetnie trzyma, to właśnie tej nowej jakby miejscami nie chciała) Myślę, że przyczyna jest taka, jak powiedział Rezi, grunt dobrze nie wysechł, a my nałożyliśmy na to farbę, no i odlazło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.08.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 słuchajcie to ten grunt śnieżki warto czy nie warto? np na k-g?gładzie wyschnięte są szpachlowania na k-g też...cchiałąam całość machnąć a za tydz dwa zwykła farba na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 06.08.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 słuchajcie to ten grunt śnieżki warto czy nie warto? np na k-g? gładzie wyschnięte są szpachlowania na k-g też...cchiałąam całość machnąć a za tydz dwa zwykła farba na to... po to on właśnie jest ten grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.08.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 rezi tez tak mi sie wydawało ale panie w 2 różnych sklepach przekonywały, że lepszy jest unigrunt np atlasa... i potrzebowałam potwierdzenie, że sie mylą... ale na zwykłą gładź kładzioną na tynk c-w też tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts