Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBY, problemy z farbą: łuszczenie, odłażenie, złe krycie, pękanie

Olleo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Mam takie pytanie.

Wykańczamy mieszkanie.

Ponieważ tynki gipsowe wyszły równe i gładkie, zdecydowaliśmy się nie kłaść gładzi, tylko lokalnie uzupełnić ubytki gipsem.

W Castoramie polecono mi białą farbę gruntującą, która jednak przy malowaniu wałkiem - odchodzi (nie "trzyma się " ściany, wałek zbiera ją z powrotem).

O co chodzi? Czy to wina tynków? gipsu? farby gruntującej?

zamiast farby lepszy wg mnie jest grunt tylko nie uni- tylko specjalny do ścian pod farbę. Wiąże wszystko i zmniejsza wchłanianie wody z farby przez świeżą ścianę Ważne by nie nakładać go za dużo bo wtedy farbą będzie się malować jak po szybie! Oczywiście zawsze należy zachować odpowiedni odstęp przed malowaniem a położeniem tynku!!!

• 5 months później...

Witam wszystkich mam ogromny problem.

W naszym nowym domu mamy już gipsy ale mój tata chciał aby te gipsy były idealne i pomalował je mieszanlą gruntu z farbą klejową. Zeby wychwycić niedoskonałoąci.

Następnie wyszlifował to wszystko tak, że grunt zrobił się bardzo gładki. kiedy chciałam pomalować to farbą podkładową zaczęło się odrywać i farba się nie trzymała.

Oczywiście nie skończyłam malowania na jednym pomieszczeniu tylko pomalowałam farbą podkładową wszystkie pomieszczenia w domu.

I teraz mam takie warstwy gips, miesznaka farby klejowej z gruntem - wyszlifowana i ostatnia warstwa farba podkładowa.

I teraz jestem w ciężkiej depresji bo nie wiem co mam dalej robić zrywać, czy da się to jeszcze jakoś uratować.

Zaznaczę jeszcze, że jeden pokój zaczęłam malować farbą lateksową z duluxa i zaczęło załzić na suficie, a po przyklejeniu taśmy do malowania farba schodziła razerm z taśmą.

trzy pokoje już zerwałam i nie wiem co dalej.

Mam katastrofę budowlaną jak nie wiem co, miało być już pomalowane a mam ściany gorsze niż przed gipsami.

pomocy !!!!!!!!!!!!!!

Przede wszystkim Jakiego gruntu użyłes jeżeli był to Uni-grunt Atlas i nie zostal rosczeczony w odpowiedniej proporcij zrobila ci sie szklanka na scianach dlatego klej izywany do farb nie ma przyszepnosci jezeli powłoka sie swieci proponuje pedzel lawkowiec badz uzyc dobrej farby z nowoczesnym drobnoczasteczkowym klejem czyli Magnat

• 5 weeks później...

Ja tak raz mialam. Wszystkie pokoje malowały się cacy a w jednym ..masakra:jawdrop: W tym pokoju jako podkładówki użyłam Jedynki:sick: Normalnie kupowałam Eko śniezki i było ok. Tym razem to mąż kupował i (jak zwykle) mnie nie posłuchał. Kupił lepsiejszą ;) Teraz myślę że po prostu była za gęsta Mogłam ją rozcieńczyć bo nawet kiepsko się malowało, ale nie jestem zwolenniczką rozcieńczania farb. U mnie pomogła tapeta:lol2: Na całe szczęście płaty odchodziły tylko w miejscach gdzie mieliśmy położoną gładz (nie w całym pokoju, gdyż na ścianach mamy tynki lecz na łączeniach ścianki k-g ) Teraz wygląda super, ale byłam załamana.

I tak od siebie zapytam...czy po szlifowaniu (juz po położeniu gruntu z farbą klejową) ściana była ponownie gruntowana. Bo wg postu. Było 1- grunt z farba klejową, 2-przeszlifowanie, 3-malowanie.

Bo tu może być pies pogrzebany. Po szlifowaniu sciany należy oczyscic i ponownie zagruntowac...i dopiero farbę położyć.

Chyba ze źle odczytałam pierwszy post:confused:

Tak czy inaczej chyba trzeba zacząc robote od poczatku:(

• 3 months później...
Mam problem z sciana w pokoju poniewaz odchodzi z niej farba. w tamtym roku na scianie byl grzyb ktory zostal usuniety srodkami grzybobojczymi sciana zostala pomalowana na nowo i po okolo miesiacu czasu farba popekala co zrobic jak to naprawic prosze o pomoc

6..jpg

4..jpg

3..jpg

5..jpg

1..jpg