Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany jednowarstwowe -czy ktoś budował?

Jerry304

Recommended Posts

Zastanawiam się nad budową ścian jednowarstwowych.Wienerberger ma w swojej ofercie pustak poro. o gr.50cm. i dobrym współczynniku cieplnym .Wydaje się ,że taka ściana ma same plusy a szczególnie przy dzisiejszych cenach styropianu. Pozdrawiam.

Taka ściana może i ma jakieś plusy, rozchodzi się jednak o to, aby te plusy nie przysłoniły Ci minusów! :wink:

Licz się z tym, że "murarz" który będzie Ci to budował, będzie byćmoże murował po raz pierwszy (CI którzy już kiedyś trzymali kielnie są w Irlandii a w Polsce obsadzeni na wiele miesięcy do przodu). Jeśli kiedyś już murował, to raczej na pewno nie stawiał ściany jednowarstwowej. Tu bardzo istotna jest precyzja wykonania bo inaczej będziasz miał mostki cieplne. Czyli będziesz po czasie ją dodatkowo ocieplał. Jeśli już wymurują Ci równo będziesz mial ścianę zimniejszą lub zbliżoną w parametrach do 2W lub 3W. Ściana 1W nie koniecznie jest tańsza od warstwowych. Poszukaj, bo temat był już wałkowany "parę" razy,

PZDR,

Zdaję sobie sprawę ,że temat był wałkowany wielokrotnie ale wrzucenie hasła w wyszukiwarkę nic nie daje. Andrej- "poważni majstrzy zostali w kraju a wyjechali nieudacznicy"-cytuję budowlańca. Jeżeli,jak piszesz,parametrami 1W nie różni się od 2W i 3W (zakładając ,że ściana postawiona jest fachowo) to ja stawiam na 1W .

Przecież ja nikogo nie nakłaniam do rezygnacji z 1W, niech każdy decyduje o swoich pieniądzach! MIałem ten sam dylemat i początkowo chciałem postawić ścianę jednowarstwową z Ytonga. Jednak lektura tego forum i rozmowy z inwestorami i architektami spowodowały, że skłonilem się ku ścianie 3W z silikatów. Ekipę miałem poleconą i rok temu umawiałem się z nią na sierpień tego roku. Przyszedł sierpień ekipa wyjechała, ludzi mam z łapanki. Fundamenty robi mi już druga firma i to nie ja z ich usłuch rezygnuję tylko ich szefowie mnie przepraszają "ale ludziom nie chce się pracować". Obecni "murarze" pierwszy raz słyszeli o ścianie 3W. Teraz zmieniłem materiał ścian na rodzimy BK, bo chciałem zmniejszyć prawdopodobieństwo spaprania ocieplenia. Na ścianę 1W więc tym bardziej teraz bym się nie zdecydował.

NIe pisałem, że parametrami 1W nie różni się od 2W lub 3W tylko, że w najlepszym razie jest zbliżona.

PZDR,

Współczuję takich "majstrów". Ja mam propozycję zatrudnienia ekipy dwuosobowej . Znajomemu postawili dom 160m w miesiąc ,pracując po 16h łącznie z niedzielami. Znajomy jest b.wymagający i nie uznaje fuszery chłopaki więc nie mogły nadgonić kosztem jakości.Mieli trochę ułatwioną sytuację bo stropy i fundament lane były z gruchy,ale to i tak niezłe tempo.Dodatkowym plusem było ich pomieszkiwanie na działce -nic nie zginęło :p Pozdrawiam.

sam wymurowałem 1/3 ścian z PTH44, a nie jestem murarzem i nie widze tutaj żadnej filozofi, tylko kretym o ilorazie inteligencji minus 50 mógłby coś schrzanić np. wmurować je odwrotnie NIE WIEM ale nauczyłem się po godzinie czasu i z każdą cegła zdobywałem wiedzę i doświadczenie. Faktycznie trzeba troche głowa ruszyć w ustawianiu pionu i poziomu ale przecież na tym polega praca murarza

Największy minus moim zdanie ścian 1W jest to że trzeba jak najszybciej otynkować (jak sie chce mieszkać oczywiście) poniewaz zasada funkcjonowania tego typu ścian jest zamknięcie powietrza w szczelinach między pustakami.

Było na forum o mostkach termicznych w ścianach 1W, były nawet zdjęcia z kamery termowizyjnej. Wnioski są takie: ściana 2W jest tańsza i cieplejsza niż 1W, pytanie tylko czy tobie zależy na ciepłej ścianie. Nawet dzisiaj większość bloków to ściana jednorodna z betonu o praktyczniej żadnym oporze cieplnym i ludzie w nich mieszkają. Płacą bardzo wysokie rachunki za ogrzewanie ale mieszkają.

Zdjęć nie widziałem ale chętnie zerkne jeśli tylko będą opisy technologi i zdjęcia wykonania.

Czy tańsza 1W czy 2W to zależy od technologi i ekipy. Na 100% przy technologi 2W można wziąść byle Zenka spod budki z piwem aby wznosił ściany bo izolacja i tak wszystko zakryje. To jest tańsze ale sumarycznie materiał+robocizny (murarka, ocieplenie, tylkowanie) to moim zdaniem wychodzi podobnie.

Ja buduję 1W z Ytonga a ludzie zktórzy mają taką ścianę byli bardzo zadowoleni.

Myślę że na 1W mażekają własciciele 2W a na 2W właściciela 1W a prawda leży gdzieś między wierszami a w zasadzie miedzy tymi W :lol:

Było na forum o mostkach termicznych w ścianach 1W, były nawet zdjęcia z kamery termowizyjnej. Wnioski są takie: ściana 2W jest tańsza i cieplejsza niż 1W, pytanie tylko czy tobie zależy na ciepłej ścianie. Nawet dzisiaj większość bloków to ściana jednorodna z betonu o praktyczniej żadnym oporze cieplnym i ludzie w nich mieszkają. Płacą bardzo wysokie rachunki za ogrzewanie ale mieszkają.

Zdjecia dotyczyły ściany z 1W z bloczków hybrydowych o U=0,2 i były wykonane przez forumowicza, dla potwierdzenia tezy źle wykonanego dachu (ocieplenia). Nie było - przynajmniej ja nie widziałem - zdjęć termowizyjnych porównujących ściany 1W i 2 lub 3W. Nie podzielam również teorii, że ściana 2W jest tańsza od 1W - no może na etapie stanu surowego. Końcowe koszty są porównywalne. Dodam również, że ściany wielowarstwowe sa bardziej "roboczochłonne" - co wyrównuje dokładność wykonania ściany 1W.

Nie chodziło o dach tylko o wieniec, który w ścianach 1W jest mostkiem termicznym tak długo jak nie przyklei się ocieplenia i w efekcie dostaje się ścianę 2W.

Wieniec w 1W ytonga wylewa się w kształtkach wkładając do nich (do środka) od strony zewnętrznej izolację (styropian lub wełnę). Fakt, że to tylko 4cm + 15cm samego ytonga, ale nie można powiedzieć, że jest to goły, nieosłonięty betonowy wieniec. Taka realizacja nie jest typową 2W, bo na zewnątrz nadal jest to jednolita ściana.

No nie jest to całkiem tak. Dla ściany 1W współczynnik U jest stały np. 0,2, natomiast dla ściany wielowarstwowej np. 2W o współczynniku decyduje warstawa ocieplenia, którą można dowolnie regulować i modyfikować.

Dla 1W U nie jest stale,zalezy to od uzytych materialow,tak jak juz zaznaczalem wczesniej,i tak dla przykladu:

Ytong 36,5 - U=0,29

Suporeks 36,0 - U=0,44

Porotherm 44 - U=0,31 do 0,36 (zaleznie od uzytej zaprawy)

Wszystko to dla 1W.

Chyba,ze masz na mysle,ze jesli sie wybierze jeden material do budowy 1W to juz tak pozostaje i wtedy U sie nie zmienia.Natomiast przy 2W mozesz tak jak napisales "regulowac" go dobierajac ocieplenie.

Rozpatrywanie ścian 1W i 2W tylko w aspekcie współczynnika U jest mocnym uproszczeniem. Przecież w każdej ścianie zachodzą jakieś zjawiska termiczne które komplikują się zasadniczo przy niejednorodnej strukturze ściany. Dlatego 2W jest bardziej termicznie skomplikowana i moim zdaniem zmienianie na własną rękę materiału nośnego ściany i grubości ocieplenia może powodować dużo gorszy efetk cieplny niż ściana 1W. Przenikanie pary wodnej, miejsce skraplania jej i wiele wiele innych zjawisk zachodzących na styku ocieplenie-mur komplikują problem. Nie jestem fachowcem ale wychodzę z założenia że skoro projekt jest zrobiony w 2W (np.: PoroTherm 24+styro 10) to nie należy samodzielnie zmieniać tych proporcji i tych materiałów bo mogą wyjść babole. Ktoś mądrzejszy odemnie to liczył.

No nie jest to całkiem tak. Dla ściany 1W współczynnik U jest stały np. 0,2, natomiast dla ściany wielowarstwowej np. 2W o współczynniku decyduje warstawa ocieplenia, którą można dowolnie regulować i modyfikować.

:o :o :o

współczynnik stały dla różnych materiałów ?

Przeciez nawet tej samej grubości Ytong przy różnej gęstości ma różne współczynniki. Nie mowie juz o różnej grubosci ścian.

Pisząc o stałym współczynniku U dla 1W miałem na myśli konkretną ścianę z konkretnego materiału (bloczków) i dla tej ściany U jest praktycznie stałe, czyli inwestor nie może tego zmienić, no chyba że dociepli, ale wtedy nie będzie to ściana 1W - taki "skrót myślowy" za który przepraszam.

Dla zwolenników sciany 1W - są bloczki hybrydowe o U=0,19 (FORTIS, PEZAM)