Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okna dachowe zalozylem na jesien dom do wiosny tego roku stal otwarty i niezabezpieczony byl bez okien i drzwi okien dachowych nikt nie ruszyl wiec chyba nie ma na nie zbytniego popytu.

Lepiej nie zakladaj bo dla fachowca wyjecie VELUXA to okolo 15 minut roboty.

Okna sobie zalozysz na wiosne a teraz przez zime wiekszosc dnia jest ciemna wiec beda tylko niepotrzebnie kusic potencjalnego zlodzieja.

Przypuszczam, że to zależy od okolicy. Są takie miejsca, że możesz zostawić dom nie zamknięty na tydzień i nic nie zginie, a są takie, że kradzież to tylko kwestia czasu. Popytaj w okolicy, jak sprawa wygląda.

Lepiej dmuchać na zimne, jeśli nie musisz, to nie instaluj.

Z oknami założonymi wytrzymałem tydzień. Nerwy mnie trzymały i zdecydowałem się na zdemontowanie szyb, zostawiłem same ramy, a otwory zrobiłem ramką z folia. Demontarz skrzydła z szybą takiemu laikowi jak ja zajął kilka sekund na jedno okno.. Teraz znacznie lepiej mi się śpi. 8)

Witam!!

My co prawda dopiero na dniach będziemy robić dach ale Veluxy nie bedą wstawiane. Dopiero na wiosnę dekarze przyjdą i zdejmą dachówki w miejscach okien montując docelowo okna połaciowe :D

Co prawda z budowy jeszcze nic nie zginęło ale nie będę kusić potencjalnych złodzieji :evil:

Pozdrawiam :D

my załozylismy tylko ramy, a teraz zakładamy folię, i dopiero na wiosnę. wstawimy okna.

Jedynie zostawilismy wyłaz dachowy, ale tam nie ma sie jak dostać, by musieli przyjść z wielką drabiną :lol: :lol:

my załozylismy tylko ramy, a teraz zakładamy folię, i dopiero na wiosnę. wstawimy okna.

U nas tez tak bylo. Lepiej nie ryzykowac.

Mnie od zakladania okien odwiodl sasiad. Dzwoni i mowi "widze, ze sie pan przymierza do zakladania... niech pan tego nie robi, ja mialem po zalozeniu dwie proby kradziezy, jedna byla na bezczela w bialy dzien"

Otwory zakryte dachowkami przez zime. Tylko na wiozne nie moglem doprosic sie dekarzy, zeby przyszli i zalozyli...

Często się zdarza wyjmowanie okien dachowych? Jak

nawet jak nie często to chciałbyś być tym ułamkiem procenta, którego to dotknie??

Wszystko zależy od tego jakie masz plany - jeśli chcesz w zimie jechać z instalacjami i wykończeniówką to nie masz wyjścia. Jeśli ma dom stać to lepiej nich stoi bez. O ile oczywiście wykonawca się na to zgodzi - mój robi dach kompletny i na wiosę może być na wyspach, więc będzie zakładał od razu. Ale ja i tak montuję okna, drzwi wejściowe, bramę garażową i alarm przed zimą.

U mojego znajomego zarypali okna połaciowe. Dom nie zamknięty, sąsiadów brak. Boli finansowo ....

No właśnie - decyzja ryzyk fizyk :wink: Trzeba umówić się z dekarzami na wiosnę, a wiadomo jakie mją terminy :wink: Mi zaśpiewali od założenia jednego okna dach 100zł-szkoda by było gdyby ukradli, chyba ja też sie wstrzymam- przecież jak nie bedzie sie wykańczać na zime to tam na plac budowy nie codziennie będzie sie jeżdzić :-? i nie będzie się podziwiać okienek na pięknym daszku 8) no to po co zakładać? :wink:i po co nerwy szarpac - i nie przespane noce z myślą: a może ukradli :wink: :roll: Pozdrawiam :lol: