Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKOGROSZEK GDZIE I ZA ILE

Lorena

Recommended Posts

ja już zakupiłam latem ekogroszek na zimę- Chwałowicki ... ale wczoraj zajrzałam na allegro ... dośc sporo składów się tam ogłasza ... ceny różne ... ale może akurat cos się komus trafi w okolicy ... tylko uważajcie na Czeski i brunatny ekogroszek ....cena atrakcyjna , jakość niekoniecznie .... :wink:

• Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a'propos siarki albo innego badziewia w dymie...

oglądałem sobie ostatnio komin od kotła na ekogroszek mam na nim zamontowany dyfuzor z blachy ocynkowanej (system kom-went - dyfuzor był oryginalny) - i zauważyłem że ten dyfuzor ma na wewnętrznej rurze takie małe 2-3mm okrągłe dziurki. Po roku palenia wyżarło w nim dziury! :evil:

W kotle spaliłem jakiś 3 tony ekogroszku z kopalni Julian a ostatnio niecałe 0,5t retopalu (na zimę zakupiłem 3t).

Jak to zobaczyłem to się wkurzyłem - wygląda na to że po zimie będę miał sito z tego dyfuzora... też tak macie?

a'propos siarki albo innego badziewia w dymie...

oglądałem sobie ostatnio komin od kotła na ekogroszek mam na nim zamontowany dyfuzor z blachy ocynkowanej (system kom-went - dyfuzor był oryginalny) - i zauważyłem że ten dyfuzor ma na wewnętrznej rurze takie małe 2-3mm okrągłe dziurki. Po roku palenia wyżarło w nim dziury! :evil:

W kotle spaliłem jakiś 3 tony ekogroszku z kopalni Julian a ostatnio niecałe 0,5t retopalu (na zimę zakupiłem 3t).

Jak to zobaczyłem to się wkurzyłem - wygląda na to że po zimie będę miał sito z tego dyfuzora... też tak macie?

TAK

mam kominy z zoltego klinkieru i wymyslilem ze jak zrobie takie nasadki to dymek nie okopci mi mojej sahary

cala rurka w dziurki :wink: i umazana jakas taka. z bliska wyglada dramatycznie

ten dyfuzor ma tak zakończyć komin żeby rura ceramiczna mogła się przesuwać (nie jest zabetonowana) a wełna nie ulega zalaniu wodą i jaest wentylowana (o ile ktoś dorobi te wlotu do kanałów z wełną na dole komina- ja np nie mam).

Tak czy inaczej jak dyfuzor będzie jak sito to woda opadowa zaleje wełnę i będzie problem :x

ten dyfuzor ma tak zakończyć komin żeby rura ceramiczna mogła się przesuwać (nie jest zabetonowana) a wełna nie ulega zalaniu wodą i jaest wentylowana (o ile ktoś dorobi te wlotu do kanałów z wełną na dole komina- ja np nie mam).

Tak czy inaczej jak dyfuzor będzie jak sito to woda opadowa zaleje wełnę i będzie problem :x

my mamy z pelnej cegly bez wsadu

moja rurka to tylko nasadka na gore

ja już zakupiłam latem ekogroszek na zimę- Chwałowicki ... ale wczoraj zajrzałam na allegro ... dośc sporo składów się tam ogłasza ... ceny różne ... ale może akurat cos się komus trafi w okolicy ... tylko uważajcie na Czeski i brunatny ekogroszek ....cena atrakcyjna , jakość niekoniecznie .... :wink:

A dlaczego trzeba uważać na Czeski eko-groszek??

• 11 months później...

Od 6 lat mam pic na ekogroszek.Stale miałem kłopoty z kupnem dobrego węgla.W lipcu 2010r kupiłem 2 tony EKOgroszku w Grzejtaniej Tarnów.

Dowieziono bezłatnie,wyładowano windą.Płaciłem po 750zł/t przy dostawie + 25zł . Od 3 tygodni ogrzewam mieszkanie. Węgiel spala się na popiół podobny do drzewnego około 6%. Piec uzyskuje bardzo szybko wysoką temperaturę.Pomimo dużych przerw( 10-12godz.) piec cały czs podtrzymuje ogień.Jestem z węgla bardzo zadowolony. Po spalaeniu zapasu zamawiam następne 2t (tyle mam miejsca).

Zasadnicza uwaga; stale w zapasie należy mieć 12-15worków z węglem otwartych (rotacja) Węgiel dopiero po 10-15 dniach po wstepnym przesuszeniu nadają sie do spalania.

Od 6 lat mam pic na ekogroszek.Stale miałem kłopoty z kupnem dobrego węgla.W lipcu 2010r kupiłem 2 tony EKOgroszku w Grzejtaniej Tarnów.

Dowieziono bezłatnie,wyładowano windą.Płaciłem po 750zł/t przy dostawie + 25zł . Od 3 tygodni ogrzewam mieszkanie. Węgiel spala się na popiół podobny do drzewnego około 6%. Piec uzyskuje bardzo szybko wysoką temperaturę.Pomimo dużych przerw( 10-12godz.) piec cały czs podtrzymuje ogień.Jestem z węgla bardzo zadowolony. Po spalaeniu zapasu zamawiam następne 2t (tyle mam miejsca).

Zasadnicza uwaga; stale w zapasie należy mieć 12-15worków z węglem otwartych (rotacja) Węgiel dopiero po 10-15 dniach po wstepnym przesuszeniu nadają sie do spalania.

No to nie jest tak tanio jak część kasy płacisz za wodę i musi jej być nie mało skoro wysuszenie węgla trwa od 10 do 15 dni

• 1 month później...
Polecam ekogroszek od producenta z Prażmowa http://www.gawegpol.pl. zaopatruję się w tej firmie już od 3 lat i jestem bardzo zadowolony.Ja zawsze kupuję latem, wtedy są niskie ceny i ekogroszek jest suchy. W tym roku w lipcu płaciłem 680 zł brutto za tonę. Pali się super, nie mam kłopotów z piecem. Poleciłem wielu znajomym i z tego co wiem nikt nie szuka innego dostawcy.

• 10 months później...
  • 2 weeks później...
  • 6 months później...

witam

mam pytanko dom forumowiczów, gdzie zaopatrujecie sie w ekogroszek na kopalniach czy w składach, jezeli w składach to które są godne polecenia tzn czy sprzedaja rzeczywiscie to co maja na pisane czy jakis szajs który sie nie chce palic,. chodi mi głównie o ekogroszek workowany.

• 4 weeks później...
ja kupuję EKORET z katowickiego holdingu węglowego. Jedyny, który mi się sprawdził do tej pory, tzn nie koksuje. Spalam go od początku grudnia. Obecnie piecyk również w ciągłej pracy - grzeje CWU. Ostatnie zuzycie - 100kg starczyło na 29 dni. Bojler 200L z wężownicą Viessman Verticell z nierdzewki. Rodzinka 2+1 - przewaga płci pięknej :)