Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż mieszkania z darowizny i budowa domu

ghostg

Recommended Posts

Pytanie

Żona otrzymała od mamy w darowiźnie mieszkanie przed ślubem. Nie upłynęło jeszcze 5 lat i chcemy to mieszkanie sprzedać i wybudować sobie domek. Działkę juz mamy. Jak należy umotywować urzędowi skarbowemu konieczność sprzedaży mieszkania i budowę domu aby nie płacić podatku od darowizny? Czy ktoś już miał taki przypadek i nie płacił tego podatku od darowizn?

Wiem już, że pozwolenie na budowę należy uzuskać w 6 m-cy od sprzedaży mieszkania.

Dziękuję za pomoc

Po sprzedaży mieszkania składasz w US pismo iz zobowiązujesz się, że w ciągu 6 miesięcy od sprzedazy mieszkania uzyskasz pozwolenie na budowę.

I moja dobra rada. Zanim sprzedasz mieszkanie staraj się już załatwić pozwolenie. Ja niestety przez opieszałość urzędników nie wyrobiłem się w 6 miesięcy i nie było zmiłuj się. Trzeba było płacić podatek wraz odsetkami ustawowymi. Żadne odwołania nie przyniosły skutku.

Witam,

Znalazłem artykuł chyba z Rzeczypospolitej (z 26/07/2005). Umieściłem go tutaj: http://img83.imageshack.us/img83/78/artzwolnieniame0.jpg

Ja niedługo będę w podobnej sytuacji. Raczej będę podawał jako powód sprzedaży fakt powiększenia się rodziny (zgodnie z prawdą oczywiście).

Tak się jeszcze zastanawiam, czy rzeczywiście próbować uzyskać pozwolenie na budowę przed sprzedażą obecnego mieszkania. W ustawie o podatku od spadków i darowizn jest mowa o uldze w podatku (do pewnej powierzchni użytkowej) - ja w każdym razie z niej korzystam: jeśli "nabycie innego budynku lub uzyskanie pozwolenia na jego budowę albo nabycie innego lokalu nastąpi o nie później niż w ciągu sześciu miesięcy OD DNIA zbycia". Nie wiem, jak US traktuje fakt uzyskania pozwolenia na budowę PRZED sprzedażą mieszkania.

Pozdrawiam.

Znalazłem wiele wyroków Sądów Administracyjnych gdzie podatnicy wygrywali w sprawie wcześniejszego uzyskania pozwolenia na budowę a później sprzedawali lokal. Czyli nie jest konieczne aby pozwolenie na budowę było po sprzedaży mieszkania z darowizny. Pozwolenie to można uzyskac wcześniej.