ghostg 03.10.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Pytanie Żona otrzymała od mamy w darowiźnie mieszkanie przed ślubem. Nie upłynęło jeszcze 5 lat i chcemy to mieszkanie sprzedać i wybudować sobie domek. Działkę juz mamy. Jak należy umotywować urzędowi skarbowemu konieczność sprzedaży mieszkania i budowę domu aby nie płacić podatku od darowizny? Czy ktoś już miał taki przypadek i nie płacił tego podatku od darowizn?Wiem już, że pozwolenie na budowę należy uzuskać w 6 m-cy od sprzedaży mieszkania. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 03.10.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 o ile ja dobrze pamiętam musi być też tak, że żona nie jest właścicielem żadnego innego lokum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 03.10.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Po sprzedaży mieszkania składasz w US pismo iz zobowiązujesz się, że w ciągu 6 miesięcy od sprzedazy mieszkania uzyskasz pozwolenie na budowę.I moja dobra rada. Zanim sprzedasz mieszkanie staraj się już załatwić pozwolenie. Ja niestety przez opieszałość urzędników nie wyrobiłem się w 6 miesięcy i nie było zmiłuj się. Trzeba było płacić podatek wraz odsetkami ustawowymi. Żadne odwołania nie przyniosły skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostg 03.10.2006 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 żona nie jest właścicielem innego lokalu. Ale ja jestem właścicielem innego lokalu ale nabytego przed ślubem. Czy to może mieć jakiś wpływ?I co z tym polepszeń warunków mieszkaniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.10.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 żona nie jest właścicielem innego lokalu. Ale ja jestem właścicielem innego lokalu ale nabytego przed ślubem. Czy to może mieć jakiś wpływ? to nie ma znaczenia, to żony darowizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrad 04.10.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam, Znalazłem artykuł chyba z Rzeczypospolitej (z 26/07/2005). Umieściłem go tutaj: http://img83.imageshack.us/img83/78/artzwolnieniame0.jpg Ja niedługo będę w podobnej sytuacji. Raczej będę podawał jako powód sprzedaży fakt powiększenia się rodziny (zgodnie z prawdą oczywiście). Tak się jeszcze zastanawiam, czy rzeczywiście próbować uzyskać pozwolenie na budowę przed sprzedażą obecnego mieszkania. W ustawie o podatku od spadków i darowizn jest mowa o uldze w podatku (do pewnej powierzchni użytkowej) - ja w każdym razie z niej korzystam: jeśli "nabycie innego budynku lub uzyskanie pozwolenia na jego budowę albo nabycie innego lokalu nastąpi o nie później niż w ciągu sześciu miesięcy OD DNIA zbycia". Nie wiem, jak US traktuje fakt uzyskania pozwolenia na budowę PRZED sprzedażą mieszkania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 04.10.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 LukardSugeruję rozpoczęcie starania się o pozwolenie przed sprzedażą mieszkania, ale tak aby dostać je już po sprzedaży.Ja nie musiałem w US tłumaczyć dlaczego sprzedałem mieszkanie - ważne jest, że kasę przeznaczysz na nowy cel mieszkaniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostg 04.10.2006 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Dziękuję wszystkim za Pomoc o dalszych losach będę informował w tym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostg 11.10.2006 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Znalazłem wiele wyroków Sądów Administracyjnych gdzie podatnicy wygrywali w sprawie wcześniejszego uzyskania pozwolenia na budowę a później sprzedawali lokal. Czyli nie jest konieczne aby pozwolenie na budowę było po sprzedaży mieszkania z darowizny. Pozwolenie to można uzyskac wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts