Jasiu 10.04.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Rozpatrujemy właśnie oferty na wykonanie tynków wewnętrznych. Braliśmy pod uwagę tynki gipsowe-maszynowe i cementowe-wapienne, ze wskazaniem na te pierwsze. A dzisiaj ktoś się nas zapytał "dlaczego nie płyty GK ?". No właśnie: dlaczego nie płyty GK ? Czy ktoś z was robił tynki z płyt GK ? Co jest w nich złego, a co dobrego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.04.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Sądzać po ilości wypowiedzi pytanie wydaję mi się czysto retoryczne i powiedziąłbym tendencyjne.Bo jak można ściany murowane tynkować płytami gipsowymi . Za ten pomysł powinni dawać nobla a co najwyżej nagrodę pulicera za bajer dziennikarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.04.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Przepraszam za ton mojej wypowiedzi ,ale uniosłem się formą i podejściem do tematu.Proszę to jeszcze raz przemyśleć i nie podejmowac złej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.04.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 To że Pan jest z branży nie usprawiedliwia tak postawionego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.04.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Do zalet można zaliczyć to, że ściana jest ciepła i to, że przy wykonaniu jest w miarę sucho (nie ma tyle wilgoci, co przy zwykłych tynkach). Również przeróbki instalacji elektrycznych są proste. Do wad można zaliczyć pękanie płyt na połaczeniach, możliwość zalęgnięcia się robactwa pod płytą i kłopotliwy remont (po nałożeniu kilku warstw farb lub tapet płyty trzeba raczej wymienić w całości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 11.04.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 ADAMOS?Jak nagroda pulicera. Przecierz można G-K kleić na kleju do ścian. Ale ponieważ jestem też na etapie wyboru rodzaju tynku do środka, wyjaśnij proszę dlaczego to jest najgorszy pomysł? Chętnie przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.04.2003 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 On 2003-04-10 23:05, ADAMOS48 wrote: To że Pan jest z branży nie usprawiedliwia tak postawionego pytania. W kwestii formalnej - jestem z branży ale niekoniecznie tej, którą masz na myśli, bo nie wiem którą masz na myśli, ale na pewno nie z tej, która ma cokolwiek wspólnego z bodownictwem w ogóle, a tynkrstwem w szczególe. PS. Uczono mne za młodu, że jeśli ktoś unika odpowiedzi na pytanie to znaczy, że albo jest ignorantem albo ma coś do ukrycia. Jak jest z tobą Adamos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.04.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Trwałośc tynków wapiennych jest obliczona na 200 lat .Natomiast psełdo tynki z płyt gipsowych kładzionych na peckach wymyślili chyba gdzieś nie daleko bo na zachodzie takiego rozwiązania nie widziałem.Pomijając fakt trwałości nie można przemilczeć aspektów użytkowych ,estetycznych ,i zdrowotnych.Sciany otynkowane płytami są jak pudło ,które przenosi drgania i pogłos w domu.Płyty po paru latach mają tendęcję do wypatrzania się i nie pomoże nic żeby zachowały swoją pierwotną równość z pęknieciami na składaniu włącznie.Co się stanie jak ktoś niechcąco się zatoczy i uderzy w ścianę. Aspektem zdrowotnym jest to że za płytą jest raj dla wszelakiego robactwa, kurzu.roztoczy.P.S.Jeżeli komuś sprawi zadowolenie mogę być dyletantem lub jak powiedziano ignorantem.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 12.04.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 On 2003-04-11 19:59, ADAMOS48 wrote: Trwałośc tynków wapiennych jest obliczona na 200 lat .Natomiast psełdo tynki z płyt gipsowych kładzionych na peckach wymyślili chyba gdzieś nie daleko bo na zachodzie takiego rozwiązania nie widziałem.Pomijając fakt trwałości nie można przemilczeć aspektów użytkowych ,estetycznych ,i zdrowotnych.Sciany otynkowane płytami są jak pudło ,które przenosi drgania i pogłos w domu.Płyty po paru latach mają tendęcję do wypatrzania się i nie pomoże nic żeby zachowały swoją pierwotną równość z pęknieciami na składaniu włącznie.Co się stanie jak ktoś niechcąco się zatoczy i uderzy w ścianę. Aspektem zdrowotnym jest to że za płytą jest raj dla wszelakiego robactwa, kurzu.roztoczy. P.S.Jeżeli komuś sprawi zadowolenie mogę być dyletantem lub jak powiedziano ignorantem.Adam Jestem użytkownikiem kilku ścian z płyt G-K od kilku lat. Stosuje je ponieważ przy remoncie mojego starego domu jest to njwygodniejsza forma stawiania ścian działowych czy w ogóle aranżacji wnętrz - np. przy robieniu podłączeń nie trzeba kuć starej ściany. Początkowo byłem bardzo entuzjastycznie nastawiony do tej technologii - znacznie upraszczała wiele prac. Do dzisiaj z entuzjazmu zostało niewiele. ALe do rzeczy. Z doświadczenia do zalet ścian-tynków z płyt G_K zliczyłbym: - prostota i szybkość montażu (wszystkie stawiam sam, stosując się do zaleceń - nie stosuję własnych "patentów":wink:, - łatwość aranżacji wnętrz, - niezastapione przy remontach gdy nie da się instalacji przeprowadzić w ścianach, - estetyka - idealnie równe, nawet po wielu latach (tak ,Adam, nie wypaczają się jak piszesz) Wady: - koszt - b. drogie w stosunku do zwykłego tynku - marne własciwości użytkowe - chodzi mi o możliwośc wieszania róznych rzeczy - trzeba przewidzić wzmocnienia na etapie montażu, - estetyka - tak jak pisze Adam po kilku latach pekaja na spoinach pomimo stosowania specjalnych mas szpachlowych (ale jak odnawiasz mieszkanie co 4-5 lat nie ma to znaczenia) Co do słów Adama: 1. "Sciany otynkowane płytami są jak pudło ,które przenosi drgania i pogłos w domu" - nie sa jeśli stosujesz watę, na prawdę nie ma takiego efektu, 2. "Co się stanie jak ktoś niechcąco się zatoczy i uderzy w ścianę" - jesli sa prawidłowo zrobione, to nic im nie grozi, trzeba na prawde zdrowo rabąć zeby cokolwiek sie stał 3. "zdrowotnym jest to że za płytą jest raj dla wszelakiego robactwa, kurzu.roztoczy." - przesadzasz, roboctwo nie siedzi w pustych przestrzanich tylko dlatego, że sa puste - raczej siedzi tam, gdzie ma możliwośc żerowania; roztocza zywią się zuszczonym naskórkiem i inymi ludzkimi odpadami - raczej za płyta nie mają takiej możliwości; kurz - nie wiem w jaki sposób miałby sie tam dostać, trzeba by było naprawde niźle zakurzyć w pomieszczeniu, a jeśłi nawet, to co mi przeszkadz kurz za płytą? Jest natomiast inny aspekt zdrowotny - jeśli sa kłopoty z wentylacją i dodatkowo z ogrzewaniem/ociepleniem domu (przemarzanie scian zewnetrznych) jest to idealne miejsce dla grzyba. Moje opinia po kilku latach - pomimo zalet nie stosuje juz płyty jeśli nie musze. Wszędzie tam, gdzie to możliwe daje zwykły tynk i tak bym radził każdemu na nowe ściany. Jasiu, ponoc rewelacyjny jest maszynowy tynk gipsowy - łaczy zalety płyty (idealna gładkość) i tradycyjnego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.04.2003 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 O!!!! Teraz Adamos odpowiedziałeś jak należy Zanim podejmę decyzję chciałem sprawdzić wszystkie możliwości. Wiem, ze większość biurowców, sklepów itp jest wykańczanych płytą GK. Sam będę miał 400 metrów GK na poddaszu to sobie pomyślałem "czemu nie zrobić wszystkiego w jednym materiale ?" I tak będę musiał zrobić kilka wstawek (przesłon) w GK. A że nic o tym nie wiedziałem więc się zapytałem na forum. Ale ostatecznie sobie odpuściłem, właśnie ze względu na owe pęknięcia na łaczeniach. Będzie gipsowy tynk maszynowy. PS. Adamos - mi chodziło o sposób odpowiedzi - nie jestem, babą ze wsi i pokrzykiwania na mnie nie działają. Jakbyś od razu napisał DLACZEGO uważasz GK za zły pomysł to byłoby OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.04.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Mam od jesieni 2002 płyty GK oprócz poddasza również przyklejone do cegieł na parterze. Zalety: idealnie równa powierzchnia, łatwość ewentualnych zmian w instalacjach elektr. lub alarmowych, możliwość szybkiego zamieszkania po ułożeniu tynków, ciepła w dotyku sciana, mozliwość umieszczenia oświetlenia w suficie podwieszanym. Wady: ok. 30% łączeń wykazuje mniejsze lub większe pęknięcia, niektóre płyty po prostu odkleiły się i straciły kontakt ze ścianą. Wg. mnie wady dyskwalifikują użycie płyt przyklejanych do ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 14.05.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Odradzam tynki z płyt GK. U znajomego ściany zrobione są w ten sposób i czuje się u niego jakbym byl w za przeproszeniem w jakimś "domu szkieletowym". ... Tandeta Boje się mocniej oprzeć o ścianę bo cholera wie co się stanie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts