Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

wykonawca dachu kryje mi dach, pokryty dotychczas papa, blacha. Po przybiciu łat i kontrałat od wewnątrz wystają końcówki gwożdzi. Czy jego obowiązkiem jest zakrzywienie tych gwoździ, czy je się tak zostawia. Jest to troszke niebezpieczne zwłaszcza na strychu.

https://forum.murator.pl/topic/62989-przybijanie-%C5%82at-i-kontr%C5%82at-wystaj%C4%99ce-gwo%C5%BAdzie/

Zaraz zaraz. gwoździe wbija się w krokwie więc jak mogą wystawać? No chyba że krokwie mają paru centymetrów albo gwoździ sa krzywo wbijane. Nic nie powinno wystawać od dołu.
Zaraz zaraz. gwoździe wbija się w krokwie więc jak mogą wystawać? No chyba że krokwie mają paru centymetrów albo gwoździ sa krzywo wbijane. Nic nie powinno wystawać od dołu.

dach ma pełne deskowanie wiec nie wiem jaqk by mogli je wbic w krokwie

co do tego ze im sie nie bedzie chcialo to nie ma znaczenie według mojego zdania sztuka dekarska wymaga tego zeby je zakrzywic, najwyzej mi sie nie bedzie chcialo im zrobic przelewu.

Jakie krokwie, przecierz dach deskowany i papowany i krokwi nie widać. Chyba żę telepata ma wbijać gwoździe. Jak wystają to trza je zaklepać

:D

wiem ze trzeba zaklepac tylko przez kogo - wykonawce ?

Przecierz możesz zasugerować majstrowi, że gwoździki wypada zaginać może się obrazi?. :wink:

Na bank się obrazi :)

tez tak mysle jaqk narazie jest to najtrudniejszy do rozmów wykonawca, jedyny z którym mam jakiekolwiek problemy, i widze tylko jeden argument jaki moze mu przemówić do rozsądku - ja sie tez moge na niego obrazić

witam

wykonawca dachu kryje mi dach, pokryty dotychczas papa, blacha. Po przybiciu łat i kontrałat od wewnątrz wystają końcówki gwożdzi. Czy jego obowiązkiem jest zakrzywienie tych gwoździ, czy je się tak zostawia. Jest to troszke niebezpieczne zwłaszcza na strychu.

Kontrłaty powinny być przybite do krokwi. Niezależnie od pokrycia dachu. Nie rozumiem jak można przybić kontrłaty w taki sposób, żeby gwoździe przestawały na wylot na strychu... :o :-?

Ja też mam pełne deskowanie i nie przestaje żaden gwóźdź.

dach ma pełne deskowanie wiec nie wiem jaqk by mogli je wbic w krokwie

Przez to deskowanie oczywiście. Kontrłaty przybija się przecież wzdłuż krokwi przebijając gwoździami po drodze albo FWK albo deskowanie.