Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena blachodachówki....szok

daggulka

Recommended Posts

--------------------------------------------------------------------------------

9.450-taką kwotę podał mi przedstawiciel z Bielska Białej za materiał (blachodachówka planija regent+akcesoria) na mój dach dwuspadowy 175m2.

do tego 2267-to koszt pełnego orynnowania domu ich systemem.

Jest to dopiero pierwsza wycena, ale zszokowałam sie zleksza bo liczyłam na to, że bedzie to mniejsza kwota :o .

Znalazłam taką blachodachówke na allegro w cenie 24,70zł/m2 i po przeliczeniu wyszło że za blachodachówkę musze dać ok.4500-5000zł. Więc skąd taka ich wycena? Czyżby akcesoria to te drugie 5 tysiaków?

Co o tym myślicie? Bo przy tej cenie zaczynam sie zastanawiać nad dachówką :roll: .

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć ziomalka

Ja ma swój dach 147 m2 - wziołem Diament TyssenKruppenie z blachotrapezu z Rabki - za całość zapłaciłem łącznie z rynnami (system siba) i pokryciem (zrzutka starego dachu) 6700 zł brutto.

tu masz strone

http://www.blachotrapez.com.pl/

a tu masz przedstawicielstwa

http://www.blachotrapez.com.pl/filie.htm

a mój diament wygląda tak

http://www.blachotrapez.com.pl/image/dachowka/diament_n_4.04.jpg

Widac go tez na mojej www

Sebo8877

http://www.allegro.pl/item128813354_blachodachowka_ze_szwecji_plannja_regent_15_lat.html

To jest link do tej blachodachówki- podoba mi się (może tylko kolorek wzięłabym inny), ale ludziska....za tą kwotę.....nie wiem czy to ja za dużo wymagam czy te ceny faktycznie tak sie kształtują :o . Zastanawia mnie najbardziej ta różnica-czy te akcesoria faktycznie tyle kosztują przy blachodachówce? Słyszałam że przy dachówce sa drogie ....ale przy blachodachówce też???? :-?

Może ktośostatnio kupował i mnie ośwoieci?

Mnie kosztowało 20,20/m2 groszy robiłem w marcu - ostro się targowałem - oferta targowa to była i jeszcze z niej zbiłem :)

1650 robota

3030 blacha

1250 rynny

500 złotych blacha w arkuszach na obróbki i parapety

270 Gąsiory taśma i uszczelki pod kominy

jak chcesz tanio kup trapezową i tyle 8).

blachodachówki wcale nie są tanie biorąc pod uwage cene dachówki nawet tej high moj dach róznica pomiedzy blachą (mam perłę z BlachDomu) a Creatonem też high to 5860 pln (cena bez dachówek krańcowych) i co ...

biorąc pod uwagę koszt całego domu te 5000 to wcale nie jest tak wiele ...

My na początku decydowaliśmy się na blachodachówkę (na podst. kosztorysów ze stycznia), bo to duże koszty, dach duży itp.... Ostatecznie po kosztorysach z września cena dachówki (u nas Euronit) wyszła drożej o jedyne 200 zł w porównaniu z blachą przy dachu 380 m2.

Sumując: blacha i dachówka cena prawie jednakowa.

Jedyna różnica jest w robociznie - 3 tys. więcej dachówka od blachy. Ale przy całym koszcie dachu to żadne pieniądze.

Mało tego firma, która nam ten dach ułoży twierdzi, że za chwilę będzie kolejna podwyżka blachy.

Najlepiej więc wziąć ksero rzutu dachu pod pachę i powędrować po kilku firmach z prośbą o wycenę pod blachę i dachówkę i wtedy będzie najlepsze porównanie.

Pzdr

Amor

Przy dachówce jest więcej układania pojedynczych elementów, a blacha jest w duzych arkuszach i jest szybciej.

Ja tak to pojmuję.

Amor

Pamietacie pierwsze reklamy blachodachowek , mysle , ze osiagnely pelen sukces .

Sek w tym , ze prawie wszyscy tak mysla .

Jezeli przykladowo potrzebuje dwa tygodnie na pokrycie Braasem , to ile czasu zaoszczedze kryjac blachodachowka ?

Mój przyszły wykonawca dachu liczy sobie za dachówka o 10 zł więcej na 1m niż za blachodachówkę, mam dach czterospadowy i pewnie też zdecyduję się na jakąś dachówkę, czy cementowa tańsza od ceramicznej?

Tak jest od lat , czesto rozmawialem z roznymi dekarzami na ten temat , chetnie uslyszalbym opinie znawcow tematyki dachowej na forum , jezeli sie myle to przepraszam.

Panie "wartownik"

Mówi Pan, że jest dekarzem wypowiada sie na wiele tematów związanych z dachem a zadaje Pan dziwne pytanie?

Dach 300 m2 to jest około 1500 kg blachodachówki.

ten sam dach kryty dachówka waży od 9500 do 20 000 kg. (waga tylko materiału podstawowego)

To po pierwsze a po drugie jak wspomniał jeden z przedmówców arkusz blachy to jest od razu przykrycie kilku metrów kwadratowych natomiast dachówka w zależności od producenta od 6 do 36 sztuk na metr.

Chyba proste jest w które pokrycie trzeba włożyć więcej pracy.

Pozdrawiam Piotr