Marek Sza. 05.10.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ja przy wycenie dachówki cementowej i blachy na podobnym poziomie zdecydowałem się na blachę. Różnica w kosztach była razem z więźbą ze 2 000 PLN ale: blach jest lżejsza,kompletnie nie mam przekonania do dachówki cementowej(miałem na domu w którym mieszkam dachówkę cementową - po 20 latach łamała się i kruszyła, a na dodatek kłopot z remontami lub uzupełnieniem z tytułu niemożności dobrania kształtu) Aktualnie jakość blachy jest taka, że nic się jej nie powinno dziać przez długie, długie lata. Aha - ja kupiłem SARĘ z Budmatu po ok.25 pln/mPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 05.10.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 koszt materiału można znacznie obniżyć nie kupując gąsiorów, wiatrówek i pasów dorynnowych. trzeba porozmawiać z dekarzami którzy będą robili wam dach i dowiedzieć się ile należy kupić blachy płaskiej na te obróbki. jeśli chodzi o pasy dorynnowe i wiatrówki to dekarze zrobią je sami właśnie z blachy płaskiej a gąsiory niestety trzeba zrobić w jakimś zakładzie który posiada tłoczarkę. w mojej miejscowości na szczęście znalazłem taki zakład. zapłaciłem po 5zł. za wytłoczenie jednego gąsiora. sprzedając kompletny dach dealer lub producent wciśnie nam wszystkie dodatki, które nie są tanie bo na tym ma największy zarobek i nie powie nam że istnieje możliwość zmniejszenia kosztów ze zrozumiałych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a ja dostałam wycenę blachodachówki plannja i ...rozglądam się za dachówką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2006 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Agnieszka......no widzisz sama, a może gdyby te wykończenia zrobić blachą płaską a nie takimi właśnie gąsiorami i innymi....na pewno byłoby dużo taniej. Sebo tak robił i naprawdę to są groszowe sprawy w porównianiu z akcesoriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 gąsiory bruuto na mój dach kosztuja 1350 zł...nie wiem czy to jest bardzo duzo czy mało....nie wiem, ale cena blachodachówki mnie przeraziła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2006 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 To tak jak mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 znalazłam dachówkę creaton. można ją kłaść na dachy o min. kącie nachylenia 10 stopni. Byłaby dobra na mój dach...teraz zastanawiam się czy ten rozstaw krokwi co mamy to wystarczy. Projektantka śpiewa 500 zł za zmianę dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 05.10.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a ja dostałam wycenę blachodachówki plannja i ...rozglądam się za dachówką... no to firmę wybrałaś z górnej półki więc i cena wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2006 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Prawda jest taka, że nie jestem przekonana do polskiej blachodachówki. Nie wiem, może mam jakis uraz (kolega który robi dachy przestrzegał mnie przed polskimi "podróbami"), więc od razu pomyslałam że jesli dach z blachy to tylko szwedzkiej-mają naprawdę super jakościowo blachy (mówie o planija-same zalety). Więc normalne, że pierwsza wycena to wycena własnie w tej firmie.A może ktoś ma blachę jakiejś polskiej firmy i może coś na ten temat powiedzieć? Sebo ma , i chyba jest zadowolony. A ktoś jeszcze? Czy faktycznie jest taka wielka różnica w jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.10.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 No wlasnie... pytanie - warto dolozyc pare tysiecy i miec cos pożądnego czy nie dolozyc i ryzyk fizyk - uda sie czy sie nie uda... Ja takie "eksperymenty" robie z ciuchami i butami czasem Dom - moim skromnym zdaniem- zbyt wazna inwestycje by sie bawić w "oszczedzanie". I zawsze powtarzam baaardzo madre zdanie -- "jestem za biedna zeby kupowac tanio, i oszczedzac kosztem jakosci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 czy ktoś sie orientuje jakie firmy mają "niedrogą" dachówkę ceramiczną, którą można położyć na dach o kącie nachylenia 14,15 stopni? Poza creaton, którą znalazłam. No, ale tam ceny też są niezłe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.10.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 creaton jest chyba jedna z najdrozszych... czy jest jakas betonowka - hmmm... nie wiem pozatym - nie wiem czy ci sie ludki kladzace dach nie zbuntuja - "ze sie dachowek na plaskaty dach nie kladzie" na takie dachy to jednak bj. blacha ale dobra - np wlasnie planjja z tym ze ... akurat o BUT MAT (prod. Sara) tez slyszalam dobre opinie albo - moze podniesc troche kat dachu (do tych 20-paru stopni) i wygospodarowac na gorze maly stryszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 05.10.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Prawda jest taka, że nie jestem przekonana do polskiej blachodachówki. Nie wiem, może mam jakis uraz (kolega który robi dachy przestrzegał mnie przed polskimi "podróbami"), więc od razu pomyslałam że jesli dach z blachy to tylko szwedzkiej-mają naprawdę super jakościowo blachy (mówie o planija-same zalety). Więc normalne, że pierwsza wycena to wycena własnie w tej firmie. A może ktoś ma blachę jakiejś polskiej firmy i może coś na ten temat powiedzieć? Sebo ma , i chyba jest zadowolony. A ktoś jeszcze? Czy faktycznie jest taka wielka różnica w jakości? oprócz szwedzkiej blachy jest jeszcze fińska "rautaruuki" równie dobra, jeśli nie lepsza. a co do polskiej to podobno trzeba ją malować po 25 latach. tak powiedział mi przedstawiciel z makowa podhalańskiego. natomiast skandynawska blach wytrzyma min. 40 lat a może i więcej (mówię tu o powłoce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 05.10.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 My sie zdecydowaliśmy na sarę z budmatu. Dach ok. 250m, blacha ze wszystkimi akcesoriami (folia, kołnierze, gąsiory, rynny, kominy itp) i dwoma oknami wyniosła nas 12tys, do tego dojdzie robocizna jakieś 3-4tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 05.10.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 czy ktoś sie orientuje jakie firmy mają "niedrogą" dachówkę ceramiczną, którą można położyć na dach o kącie nachylenia 14,15 stopni? Poza creaton, którą znalazłam. No, ale tam ceny też są niezłe... firma euronit robi podobno tanie dachówki cementowe i ceramiczne. więcej nic dokładnie nie wiem więc musisz wgooglać sobie nazwę producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 rozmawiałam z przdstawicielelm robena,wyliczy mi o ile cm dokładnie podniesie mi się w górę konstrukcja dachu przy zwiekszeniu kątu nachylenia do np. 20 stopni. No i daje mi niezłą cenę....i bez fv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 05.10.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 ....i bez fv... raczej uważałabym na zapewnienia "bez fv"... sama gwarancja nie wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a jesli będę miała kopię fv, bo generalnie zostanie ona wystawiona na jakiegoś znajomego dekarza, który musi zrobić sobie koszty? To będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 05.10.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Krylem Brassem wzor Celtycki Dachowka 4800Gonty, krancowki, materialy do obrobki, 3 okna, rynny to 7000 Pokrycie to pestka, elementy wykonczeniowe wykanczaja.Cuma tego co na latach lezy to 11800 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2006 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Frater-jaki metrażowo masz dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts