Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena blachodachówki....szok

daggulka

Recommended Posts

Ja przy wycenie dachówki cementowej i blachy na podobnym poziomie zdecydowałem się na blachę. Różnica w kosztach była razem z więźbą ze 2 000 PLN ale:

blach jest lżejsza,

kompletnie nie mam przekonania do dachówki cementowej(miałem na domu w którym mieszkam dachówkę cementową - po 20 latach łamała się i kruszyła, a na dodatek kłopot z remontami lub uzupełnieniem z tytułu niemożności dobrania kształtu)

Aktualnie jakość blachy jest taka, że nic się jej nie powinno dziać przez długie, długie lata.

Aha - ja kupiłem SARĘ z Budmatu po ok.25 pln/m

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koszt materiału można znacznie obniżyć nie kupując gąsiorów, wiatrówek i pasów dorynnowych. trzeba porozmawiać z dekarzami którzy będą robili wam dach i dowiedzieć się ile należy kupić blachy płaskiej na te obróbki. jeśli chodzi o pasy dorynnowe i wiatrówki to dekarze zrobią je sami właśnie z blachy płaskiej a gąsiory niestety trzeba zrobić w jakimś zakładzie który posiada tłoczarkę. w mojej miejscowości na szczęście znalazłem taki zakład. zapłaciłem po 5zł. za wytłoczenie jednego gąsiora. sprzedając kompletny dach dealer lub producent wciśnie nam wszystkie dodatki, które nie są tanie bo na tym ma największy zarobek i nie powie nam że istnieje możliwość zmniejszenia kosztów ze zrozumiałych względów.

Agnieszka......no widzisz sama, a może gdyby te wykończenia zrobić blachą płaską a nie takimi właśnie gąsiorami i innymi....na pewno byłoby dużo taniej. Sebo tak robił i naprawdę to są groszowe sprawy w porównianiu z akcesoriami.

Prawda jest taka, że nie jestem przekonana do polskiej blachodachówki. Nie wiem, może mam jakis uraz (kolega który robi dachy przestrzegał mnie przed polskimi "podróbami"), więc od razu pomyslałam że jesli dach z blachy to tylko szwedzkiej-mają naprawdę super jakościowo blachy (mówie o planija-same zalety). Więc normalne, że pierwsza wycena to wycena własnie w tej firmie.

A może ktoś ma blachę jakiejś polskiej firmy i może coś na ten temat powiedzieć? Sebo ma , i chyba jest zadowolony. A ktoś jeszcze? Czy faktycznie jest taka wielka różnica w jakości?

No wlasnie... pytanie - warto dolozyc pare tysiecy i miec cos pożądnego czy nie dolozyc i ryzyk fizyk - uda sie czy sie nie uda...

Ja takie "eksperymenty" robie z ciuchami i butami :wink: czasem

Dom - moim skromnym zdaniem- zbyt wazna inwestycje by sie bawić w "oszczedzanie". :-?

I zawsze powtarzam baaardzo madre zdanie -- "jestem za biedna zeby kupowac tanio, i oszczedzac kosztem jakosci" :wink:

creaton jest chyba jedna z najdrozszych...

:(

czy jest jakas betonowka - hmmm... nie wiem

pozatym - nie wiem czy ci sie ludki kladzace dach nie zbuntuja - "ze sie dachowek na plaskaty dach nie kladzie" :wink:

na takie dachy to jednak bj. blacha ale dobra - np wlasnie planjja

z tym ze ... akurat o BUT MAT (prod. Sara) tez slyszalam dobre opinie :wink:

albo - moze podniesc troche kat dachu (do tych 20-paru stopni) i wygospodarowac na gorze maly stryszek ? :wink: :D

Prawda jest taka, że nie jestem przekonana do polskiej blachodachówki. Nie wiem, może mam jakis uraz (kolega który robi dachy przestrzegał mnie przed polskimi "podróbami"), więc od razu pomyslałam że jesli dach z blachy to tylko szwedzkiej-mają naprawdę super jakościowo blachy (mówie o planija-same zalety). Więc normalne, że pierwsza wycena to wycena własnie w tej firmie.

A może ktoś ma blachę jakiejś polskiej firmy i może coś na ten temat powiedzieć? Sebo ma , i chyba jest zadowolony. A ktoś jeszcze? Czy faktycznie jest taka wielka różnica w jakości?

oprócz szwedzkiej blachy jest jeszcze fińska "rautaruuki" równie dobra, jeśli nie lepsza. a co do polskiej to podobno trzeba ją malować po 25 latach. tak powiedział mi przedstawiciel z makowa podhalańskiego. natomiast skandynawska blach wytrzyma min. 40 lat a może i więcej (mówię tu o powłoce)

czy ktoś sie orientuje jakie firmy mają "niedrogą" :lol: dachówkę ceramiczną, którą można położyć na dach o kącie nachylenia 14,15 stopni? Poza creaton, którą znalazłam. No, ale tam ceny też są niezłe...

firma euronit robi podobno tanie dachówki cementowe i ceramiczne. więcej nic dokładnie nie wiem więc musisz wgooglać sobie nazwę producenta.