Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena blachodachówki....szok

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawda jest taka, że nie jestem przekonana do polskiej blachodachówki. Nie wiem, może mam jakis uraz (kolega który robi dachy przestrzegał mnie przed polskimi "podróbami"), więc od razu pomyslałam że jesli dach z blachy to tylko szwedzkiej-mają naprawdę super jakościowo blachy (mówie o planija-same zalety). Więc normalne, że pierwsza wycena to wycena własnie w tej firmie.

A może ktoś ma blachę jakiejś polskiej firmy i może coś na ten temat powiedzieć? Sebo ma , i chyba jest zadowolony. A ktoś jeszcze? Czy faktycznie jest taka wielka różnica w jakości?

Może już było o tym na forum , ale jak nie to może się wam przyda:

Jeżeli chodzi o blachę jako materiał do produkcji blachodachówki to :

1. SSAB -szwedzka huta produkująca blachy powlekane do profilowania- kożystają z nij minnymi Plannja, Lindab, czasem BudMAT, można pyac przedstawiciela jaką mają blachę

2.Rautaruukki - obecnie Ruukki fińska huta produkująca blachy powlekane do profilowania- kożystają z niej Ruukki, Pruszyński Fincostal i takie tam inne

3. Huta Florian polska nieesory Hinduska !!!! huta produkująca blachy do profilowania- Florprofile , BlachProfile, Blachotrapezy i inne

4.ThysenKruup niemieckie a właściwie niderlandkie Huty , kto teraz tego urzywa to nie wiem ale pewnie Balex

Generalnie Lindab Plannja i Ruukki w 100% urzywają swoich blach tzn skandynawskich, a pozostali producenci to w zależności od kogo dostaną lepszą cenę :-)

Cena Czyni Cuda

Dlatego zawsze trzeba zadawać pytania o surowiec skąd pochodzi, i to MUSI być napisane na Fv

Jeżeli chodzi o profilowanie to tez jest istotne pod względem składalności i wyglądu blachodachówki , ale to już radze dobremu dekarzowi zaufać , bo nawet najlepszą blachę można spartolić !!!!

A co do cen to powinny być podobne oczywiście po negocjacjach

Bo nie wierze że Plannja bedzie dwa razy droższa od Budmatu może być drozsza o jakieś 15 % i to wszyskto

pozd

premiumpremium napisał

My sie zdecydowaliśmy na sarę z budmatu. Dach ok. 250m, blacha ze wszystkimi akcesoriami (folia, kołnierze, gąsiory, rynny, kominy itp) i dwoma oknami wyniosła nas 12tys, do tego dojdzie robocizna jakieś 3-4tys.

Gdzie dostaliscie taką tania Sarę? Nam zrobili wycene w jedynym w Łodzi przedstawicielstwie Budmatu, na dach około 180 m, plus dwa okna i cena materiałów nieznacznie przekroczyła 20 tys. zł. Fakt w tym była więźba dachowa, ale to i tak dużo więcej niż ty płaciłeś. Może czegoś ci nie doliczyli? I potem trzeba dokupować płacąc w sumie dwa razy tyle.