Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Upatrzyłem sobie działkę, której obecnie jeszcze nie ma - jest w trakcie podziału na kilka działek działki scalonej z dwóch gruntów należących do dwóch różnych właścicieli.

Ponieważ lokalizacja jest bardzo atrakcyjna - bardzo zależy mi na podpisaniu umowy przedwstępnej - tylko jak?

Co jest podstawą własności przy tego typu podziale (sąsiedzi dzielą się działkami na przemian - moja przypada temu, z którym chcę podpisać umowę, ale nie wiem jaki dokument to formalnie sankcjonuje)

Czy mogę podpisać umowę przedwstępną ze współwłaścicielem części dużej działki na jego część (zgodnie z projektem podziału)?

Czy w projekcie podziału jest zapisane komu dana działka przypada?

Kto ew. może mi pomóc przy zakupie tej działki (notariusz? agent?)

Pozdrawiam

Marek

https://forum.murator.pl/topic/63000-um-przedwst%C4%99pna-przed-podzia%C5%82em-scalonej-dzia%C5%82ki/

Nie mam praktycznych doświadczeń, ale moim zdaniem projekt scalenia musi określić co komu przypada w wyniku scalenia. Tyle, że do czasu zakończenia postępowania dot. scalenia (w tym przypadku połączonego z podziałem) nie ma 100% pewności że tak będzie. Jeśli w postępowaniu uczestniczy tylko dwóch właścicieli są zgodni, to nie powinno być niespodzianek. Umowę przedwstępną można podpisać, jeśli są już nowe oznaczenia działek w projekcie scalenia/podziału, to powinno nawet dać się zrobić w formie notarialnej jeśli chcesz. Pamiętaj, żeby w umowie dokładnie określić którym kawałkiem ziemi jesteś zainteresowany i jakie są dodatkowe warunki (np. ustanowienie służebności) które muszą być spełnione, żebyś kupił ten grunt.
W praktyce jest nim ostateczna decyzja starosty o zatwierdzeniu projektu scalenia. Na tej podstawie następują wpisy do ksiąg wieczystych. Jeśli chcesz mieć 100% pewność i możesz czekać, to najlepiej byłoby poczekać na ten wpis do KW, bo może się okazać, że decyzja ma jakieś wady i sąd odmówi wpisu.