enickman 03.10.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam, Upatrzyłem sobie działkę, której obecnie jeszcze nie ma - jest w trakcie podziału na kilka działek działki scalonej z dwóch gruntów należących do dwóch różnych właścicieli.Ponieważ lokalizacja jest bardzo atrakcyjna - bardzo zależy mi na podpisaniu umowy przedwstępnej - tylko jak?Co jest podstawą własności przy tego typu podziale (sąsiedzi dzielą się działkami na przemian - moja przypada temu, z którym chcę podpisać umowę, ale nie wiem jaki dokument to formalnie sankcjonuje)Czy mogę podpisać umowę przedwstępną ze współwłaścicielem części dużej działki na jego część (zgodnie z projektem podziału)?Czy w projekcie podziału jest zapisane komu dana działka przypada?Kto ew. może mi pomóc przy zakupie tej działki (notariusz? agent?) PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 03.10.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Nie mam praktycznych doświadczeń, ale moim zdaniem projekt scalenia musi określić co komu przypada w wyniku scalenia. Tyle, że do czasu zakończenia postępowania dot. scalenia (w tym przypadku połączonego z podziałem) nie ma 100% pewności że tak będzie. Jeśli w postępowaniu uczestniczy tylko dwóch właścicieli są zgodni, to nie powinno być niespodzianek. Umowę przedwstępną można podpisać, jeśli są już nowe oznaczenia działek w projekcie scalenia/podziału, to powinno nawet dać się zrobić w formie notarialnej jeśli chcesz. Pamiętaj, żeby w umowie dokładnie określić którym kawałkiem ziemi jesteś zainteresowany i jakie są dodatkowe warunki (np. ustanowienie służebności) które muszą być spełnione, żebyś kupił ten grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 04.10.2006 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 A co jest aktem własności dla takiej nowej działki?Rozumiem, że w tym przypadku sprawdzanie KW dotyczy poprzednich dwóch scalanych działek? PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.10.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 W praktyce jest nim ostateczna decyzja starosty o zatwierdzeniu projektu scalenia. Na tej podstawie następują wpisy do ksiąg wieczystych. Jeśli chcesz mieć 100% pewność i możesz czekać, to najlepiej byłoby poczekać na ten wpis do KW, bo może się okazać, że decyzja ma jakieś wady i sąd odmówi wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 04.10.2006 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Wpisy do KW czy też powstają nowe KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.10.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Wpisy do KW ogólnie. W Twoim przypadku raczej powstaną nowe KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts