Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100-110mkw. za 200 tys mozliwe czy nie?

Marek f

Recommended Posts

Prosze o podpowiedz.Mam ziemie ok 10 ar bez uzbrojenia ,czy kwota 200 tys zl starczy na wszystko tj. robota ,materialy,przylacza itd. p prostu czy wybuduje dom za ta kase ,sporo ludzi mowi mi ze mi nie starczy na to kasy ale mi chodzi o najprostrza parterowke bez jakich kolwiek udziwnien.Prosze o po dpowiedzi :o

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli nie liczysz działki (rozumię że ja masz :D ) i przyłaczy, to pomimo strasznych wzrostów cen ( w Łodzi w zeszłym roku kupowałem pustaka U po 1,60 teraz jest po 2,50 i więcej) powinno wystarczyć (oczywiście barokowa rezdencja to nie będzie, trzeba bedzie zrezygnować ze złotych klamek :wink: ). Ale musisz zacząć od dobrego projektu ( czasem indywidualny wyjdzie taniej - gdyż nie płacisz za przeróbki czy umiejscowienie gotowca na twojej mapce - poza tym jest skrojony na twój portwel i potrzeby) i co się da robic samemu POWODZENIA ( a i tak pewno przy wykończeniówce trochę przeciągniesz budget :wink: )

Przy racjonalnym podejściu na dom wystarczy,

trudno natomiast powiedzieć ile wydasz na przyłącza.

no to może być zaporą, najważniejszy jest prąd !!!

zamiast wodociągu można wybić studnię + hydrofor, całość = 1000zł

zamiast kanalizacji to szambo(od 2tyś), albo przydomowa oczyszczalnia.

• 3 weeks później...

Dasz radę. Ja startuję z jeszcze mniejszym budżetem (poniżej 150tys) na domek 90mkw, i choćby świat się miał zawalić, to dam radę. :)

Nie takie "niemożliwe" rzeczy, już się w życiu robiło, chociaż wszyscy spisywali moje pomysły na straty. I nie słuchaj malkontentów, którzy krzyczą , że bez 300 tysięcy to nawet o domu nie myśl. Oni po prostu żyją w innym świecie, dla nich dom musi być odrazu odpicowany na tip-top, w pełni umeblowany, obrazy na ścianie i kino domowe w salonie. Ale nasze, biedaczków :), piorytety i wymagania są inne. Damy radę, do boju!

W parterowym będzie większy dach, ale nie będzie stropów, schodów, murowanych pionów wentylacyjnych, fundamenty będą mniejsze (mniejszy ciężar).

Kabli i przewodów do rozprowadzania instalacji będzie mniejwięcej tyle samo, w parterowym odpadają, piony instalacyjne (swobodniejsze rozplanowanie pomieszczeń). W piętrowym będzie lepsza oszczędność ciepła (ogrzewanie).