Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom OSZCZĘDNY i praktyczny - zapraszam do dyskusji

Recommended Posts

Witam

Drugi watek w zasadzie miał się "nie założyć" i jest watkiem "pobocznycm".

Co do założeń:

>>Sypialnia + 3 pokoje (= liczba dzieci) + gabineto-pokój dodatkowy - bo komp. w sypialni lub drugi TV jest "nie dopuszczalny".

>> Duża kuchnio-jadalnia z rodzinnym stołem (50 % spedzania "czasu domowego").

>>Dwie łazienki (rodziców i ogólna, lub nawet dodatkowe oddzielne WC - zgodne z sugestiami). Łazienki raczej bez okien (za mało istotne pomieszczenia i zawsze cieplejsze niż te "z oknami")

Mozliwie "skondensowane" położenie odpływów i punktów ciepłej i zimnej wody (koszty) orzaz pobliże źródła ciepła (piec).

>> Wystarczająca pojemność/powieżchnia pomieszczeń "gospodarczo-dodatkowych" (zero garażu, więc schowek na odkurzacz, rowery, bombki choinkowe, narzedzia "warsztatowe", hobby (metlaoplastyka 8) 8) itp).

>> Próba umieszczenia pomieszczeń zgodnego ze schematem :energetycznym" np z Muratora.

P.S>> I przede wszyswtkim - pewnie powinno być na poczatku - "moj" dom musi byc praktyczny, funkcjonalny, wygodny - a TYLKO może być ładny (przy tzw. okazji - jak będzie "naturalny" tzn. drewno, kamień, rośliny to mnie się będzie podabał :D ) 8) a na pewno nie musi być reprezentacyjny (daszki, krużganki, wieżyczki, kolumienki itp)

I np: dlatego jeżdzę dużym kombi - który ładny czy reprezentacyny raczej nie jest ale rodzina z bagażem i dwoma rowerami miesci się do środka :))

Pozdrawiam[/b]

W pierwszej chwili też zastanawiałam się nad tym kształtem, ale jest on tak atakowany, że z czystej przekory zaczęłam szukać jego plusów. Na pewno dom będzie lepiej "łapał" światło. Jeżeli właściciel ma koncepcję zadowalającego go urządzenia wnętrz o takim kształcie, to nie ma się czego czepiać. A, o ile znam dzieci, to będą się biły właśnie o te dwa "krzywe" pokoje. Faktem jest, że pokoje mogłyby być większe...

Usytuowanie drzwi można jeszcze trochę pozmieniać.

Za to mam inne uwagi:

1. Jak już ktoś pisał, trzeba by cos zmienić z tymi łazienkami. W tym układzie wyobrażam sobie taką sytuację: rodzice przyjmuja gości wieczorem. Dzieci śpią lub kładą się spać. Jedno z nich musi skorzystać z łazienki. Ma do wyboru - iść do łazienki rodziców (jaka to wtedy "ich" łazienka?) albo przedefilowac w piżamce przez salon pełen gości. Jeżeli dziecko musi iść do swojej łazienki, bo ma tam swoją szczoteczkę do zębów albo coś innego, to może być krępujące dla obu stron (przerywanie rozmowy...).

Najmniejszym kosztem można to zmienić, urządzając łazienkę rodziców w części pomieszczenia gospodarczego (wejście przez garderobę, ale wtedy garderoba już bez drzwi z komunikacji), łazienkę dzieci w obecnej łazience rodziców (z wejściem od holu), a pom. gosp. ustawiając "pionowo".

2. Zastanawia mnie to dziwne przewężenie pomiędzy salonem a holem. Idąc tamtędy trzeba w dodatku ominąć kominek, który może być akurat rozgrzany. Niezbyt to szczęśliwe. Ścianę łazienki 1 koniecznie cofnęłabym wyrównując ze ścianą łazienki 2. Ale i tak usytuowanie kominka w przejściu zdecydowanie mi nie odpowiada. Taki pomysł spowodował natychmiastowe odrzucenie jednej z pierwszych wersji projektu naszego domu. Wiem, że to by wymagało drugiego komina (a w tym pierwszym nie za dużo kanałów?), ale kominek wolałabym mieć na ścinie pomiędzy salonem a pokojem 1.

3. Nie rozumiem, po co te drzwi pomiędzy holem a komunikacją. Czy rodzice muszą się aż tak izolować od dzieci? No ale to już rzecz gustu.

4. Drobiazg: ścianę łazienki 2 ścięłabym tak, żeby była równoległa do ściany z drzwiami kuchni. Od razu przejście zrobiłoby się jakieś takie bardziej przyjazne.

5. A moze wejście do spiżarni z kuchni? To by zmniejszyło ilość drzwi w korytarzu. Gdyby te drzwi były pośrodku dłuższej ściany spiżarni, można by ustawić półki na trzeciej - krótszej ścianie.

6. Gdyby pom. gosp. nie miało pełnic tylu funkcji (a czy podoła przy tych wymiarach?), to, po przestawieniu łazienek jak w punkcie 1., zrobiłabym tam jednak maleńką łazieneczkę dla gości z pokoju gościnnego. Zresztą dla gości przyjmowanych przez rodziców w salonie też by się przydała. W innym razie muszą korzystac z łazienki dzieci. Nie znam dzieci, ale ja w łazience swoich córek musiałabym robić generalne porządki przed zapowiedzianą wizytą moich gości.

A teraz???

Po "lekkim" retuszu.

http://images1.fotosik.pl/199/9e99f5ab4744fb59.jpg

Łatwa mozliwość wydzielenia pokoju (mieszkania) z odzielnym wejściem staje się dodatkowym atutem.

P.S >> Czarne "kwadraty" to słupy potrzymujące strop i zimie na nim 8) .

Mozna powiedziec dom w technologi "szkieletu betonowego" który mozna zbudowac zaczynając (prawie) że od dachu (tzn stropodachu :wink: ).

P.P.S >> o wypełnieniu pokoi i innych pomieszczeń możemuy nie dyskutowac 8)

Pozdrawiam

No... i wyszło na moje... choc jest jeszcze parę niedociagnięc... nastepna wersja będzie ideałem :p

Eee tam , na moje wyszlo :D lazienka powedrowala do czesci nocnej , zostalo wc , pokoje wieksze , no i nie ma trapezu :D Tylko czy te lazienki nie sa za waskie?

Z tym projektem mozna smialo isc do architekta :D :D :D

Witam

KONKRETY proszę (chodzi o TE uwagi :wink: -oczywicie w miarę "dostępności" czasu)

Jak pisałem - szkic "dojżewa".

Łazienki mają po 2 metry szerokości - a tam i tak "sie nie mieszka" . W żadnej nie ma pralki wiec nie powinny być za male.

Nigdzie nie napisałem że jest to mój "wymarzony" dom - ale koncepcja "odpychającej" i CIPŁEJ ściany północnej, obsypania stropu metrem ziemi oraz w zasadzie całkowicie dowolną aranżacją wnętrza dzieki "słupowej" konstrukcji i wszystkim (łacznie z zewnętrznymi 8) ) ściankom działowym (no może poza ciągiem kominowym), "czystej" prostej elewacji jest, moim zdaniem, do dalszej dyskucji.

P.S> Dom moze być bardzo oszczedny w eksploatacji, technologia "lania betonu" nie jest tez raczej specjalnie finezyjna od biedy można zbudowc konstrukcję metoda "gospodarczą" - chociaz wtedy warstę ziemi na pewno bym odchudził :D 8) :wink: ) - obecnie wiekszość budynków mieszkalnych (bloków, biurowców) buduje się wypełniając stojące na żelbetonowych słupach stropy i podłogi (kondygnacje) ścianami z cegieł (gazobetonu, G-K i co tam podleci 8) - może to być nawet :kanadyjczyk".

Instalacje w podłodze i nad podwieszonym sufitem pozwalają na dowolność aranżacji.

Na fundamenty (nie ma "pełnych" fundamentów pod scianami - bo są niepotrzebne, jedynie pod słupami i okolica komina (kominka) , slupy, strop, wylewkę podłogową potrzeba OK 100 m3 betonu. Pod strop - najlepiej szalunek "pożyczany".

P.P.S > JAk będę miał "zacięcie" to skrobnę elewacje.

Pozdrawiam

No... i wyszło na moje... choc jest jeszcze parę niedociagnięc... nastepna wersja będzie ideałem :p

Eee tam , na moje wyszlo :D lazienka powedrowala do czesci nocnej , zostalo wc , pokoje wieksze , no i nie ma trapezu :D Tylko czy te lazienki nie sa za waskie?

Z tym projektem mozna smialo isc do architekta :D :D :D

Można.... a nawet trzeba!!!!