Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pakowanie próżniowe


JoShi

Recommended Posts

Natknęłam się wczoraj na reklamę urządzenia do próżniowego pakowania żywności. Bardzo zainteresowała mnie ta idea. Często gotuje na zapas a przechowywanie w garnkach to nie jest najwygodniejsze. Czasem się jednak coś zepsuje. Doszłam do wniosku, że mogłoby mi się coś takiego przydać.

 

Niestety poza prezentowanym urządzeniem (telesklep, więc nie wzbudziło mojego zaufania) znalazłam tylko produkt Zeptera. Czy spotkaliście się z takimi urządzeniami ? Czy ktoś używa ? Jakieś doświadczenia, refleksje ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to nie całkiem jest próżniowe. Masz wieczko do którego przytykasz pompkę. Wysysasz z opakowania powietrze, ale wiesz przecież, że całego się "nie da"

Czyli przechowujesz zywnośc w naczyniu, gdzie jest podcisnienie.

 

faktycznie dłużej jest świeże. :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Próżnia nie zabezpiecza całkowicie przed psuciem się produktów. Nawet modyfikoana atmosfera, czyli zastąpienie powietrza azotem, dwutlenkiem węgla lub ich mieszaniną nie są idealnym rozwiązaniem. Są bakterie które do rozwoju nie potrzebują tlenu.

 

A wypełnienie pojemnika próżnią. Kapitalne. :) Tyle, że oplułem ekran.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

też szukam, ale powalił mnie tekst w Telezakupach Mango:

"pojemnik wypełniony jest próżnią" http://manu.dogomania.pl/emot/cry.gif

bo jak kupisz pojemnik to napróżno czegoś w nim szukać :roll: :wink:

 

:) :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 years później...

też bym się chciała dowiedzieć, czy ta próżnia działa i co to kosztuje.

Myslę bardziej o woreczkach odsysanych, bo zgrzewarkę to można kupić łatwo, nawet w tchibo była niedawno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pojemniki z pompką ok, ale mam w tej chwili w piwnicy 12 kg ser, który dostaliśmy w prezencie. Można oczywiście pokroić i rozdać i tak pewnie z dużą częścią zrobimy, no ale jakoś to trzeba też przechować.

Za kilka dni lecimy do przyjaciół do Norwegii, chcieliśmy zabrać ze sobą pyszne pieczone szynki i łopatki z okolicznej masarni. Ale masarnia nie pakuje próżniowo, tak do transportu jak później do przechowywania zapakowane próżniowo jest super wygodne.

Raz na jakiś czas robimy też własne wędliny, nie wszystko chce mrozić.

 

Poskarżyłam się w tamtym tyg. do męża, ze nie wiem, co wybrać. Stwierdził, ze on to załatwi. Był akurat służbowo za granicą. Poprosił kucharza z hotelu, w którym zwyczajowo sypia o pomoc. No i mam w tej chwili to coś o czym EZS pisze : maszynę i zestawy wszelakie woreczków, dziś albo jutro będziemy testować pakowanie, a za jakiś czas podzielę się wrażeniami z przechowywania :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 years później...
Mamy taką pakowarkę w domu i zona twierdzi, że jest świetna, ale 1500 bym nie dał. Ja kupiłem jakiś rok temu za 700 zł bodajrze firmy zenter. Jak się nie mylę mieli rożne modele. Widziałem, że wsyatwiają już ją za mniej niż kupiłem, np. tutaj http://opakowania.com.pl/oferta/pakowarka-prozniowa-do-sklepow-domu-smart-30-674322.html Możesz tez kupić przez ceneo. Myślę, że nie będziecie żałować. PZDR!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...