uranos 04.10.2006 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Niestety przedobrzyłem z laniem wody w piasek. Przyszły deszcze i dołożyły swoje. W poniedziałek mają przyjść i układać mi deski na strop a u mnie na głębokości 20 cm stoi w piasku woda. Ułożenie stropu i wylanie betonu z gruszki w tym przypadku od razu spowoduje zawalenie lub obsunjęcie się całej konstrukcji.Poradźcie co mam zrobić z nadmiarem wody i w jaki sposób ją z tamtąd "wyrzucić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.10.2006 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 1) Wypompkować 2) Zrobic dziurkę w ściance Następnie niestety odczekać, Najlepiej ubić. A pod stęple i tak musisz cos podkładać coby zmniejszyć nacisk maksymalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.10.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Poczekać na ciepełko, będzie od przyszłego tygodnia.Budowa to nie wyścigi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.10.2006 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 tylko czy to ciepełko będzie na tyle długo abym jeszcze to przykrył dachem M A S A K R A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 04.10.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Lepiej poczekaj. Je stemplowalem strom na ubijanej ziemi i niesorcie kamiennym. Dzień po zalaniu stropu rozpoczęły sie ulewy. Jak wszedlem po kilkunastugodzinnych opadach na plac, to zobaczyłem około 30 % stempli w powietrzu, tak z 20 cm. Tyle osiadło pod wplywem wody. całe szczęście, że strop wyszedł równiutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.10.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 tylko czy to ciepełko będzie na tyle długo abym jeszcze to przykrył dachem M A S A K R A Tego Ci niestety nie zagwarantuję. Napiszę jedynie, że pośpiech jest złym doradcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 04.10.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Skoro masz zagęszczone to moze zrób tak. Wykop pionowy szyb na szerokość łopaty w narożniku każdej komory fundamentowej powiedzmy takim najmniej eksploatowanym (pod schodami, za drzwiami wejściowymi). Zagęszczony piasek nie będzie się obsypywał a woda spłynie. Kup pompę do brudnej wody i wypompkuj jak to ładnie napisął jabko. Po całej operacji zasypiesz tylko takie pionowe szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 04.10.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 A może warto wypompować, zagęścić mechanicznie i wylać chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.10.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Tak jak podpowiadają koledzy woda trzeba usunąć aby zagęścić druga rzecz nie wiem jaką warstwę tam masz ale może być tak,że będziesz musił część wykopać ,wyrzucić i dopiero zagęszczać. Na tym forum jedynie w 3500 postów było wspominane jak to dobrze zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.10.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 i dlatego dla wszystkich mających dylematy czy robić chudziaka odrazu przy stanie zero czy później jest to przestroga, chudziaka trzeba zawsze zrobić odrazu , potem nie ma takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.10.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 postanowiłem nie robić chudziaka. niestety nie przewidziałem tylko opadów. piasku mam na 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 04.10.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 i dlatego dla wszystkich mających dylematy czy robić chudziaka odrazu przy stanie zero czy później jest to przestroga, chudziaka trzeba zawsze zrobić odrazu , potem nie ma takich problemów. Według mnie czy robić chudziaka odrazu czy potem zależy od tego czy inwestor również odrazu wie gdzie chce mieć instalacja wodno-kanalizacyjne, przepusty. Wybrałem opcję, że chudziaka robię po wybudowaniu stanu surowego i cieszę się z tej decyzji. Miałem czas na spokojne zaplanowanie. Oczywiście fundamenty w środku zostały zasypane przed budową ścian. W trakcie budowy nie wystąpiły żadne problemy w związku z brakiem chudziaka. "...trzeba zawsze..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.10.2006 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 postąpiłem dokładnie tak samo mam więcejh czasu na przemyslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts