Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No i przedobrzyłem....

uranos

Recommended Posts

Niestety przedobrzyłem z laniem wody w piasek. Przyszły deszcze i dołożyły swoje.

W poniedziałek mają przyjść i układać mi deski na strop a u mnie na głębokości 20 cm stoi w piasku woda. Ułożenie stropu i wylanie betonu z gruszki w tym przypadku od razu spowoduje zawalenie lub obsunjęcie się całej konstrukcji.

Poradźcie co mam zrobić z nadmiarem wody i w jaki sposób ją z tamtąd "wyrzucić"

Lepiej poczekaj. Je stemplowalem strom na ubijanej ziemi i niesorcie kamiennym. Dzień po zalaniu stropu rozpoczęły sie ulewy. Jak wszedlem po kilkunastugodzinnych opadach na plac, to zobaczyłem około 30 % stempli w powietrzu, tak z 20 cm. Tyle osiadło pod wplywem wody. całe szczęście, że strop wyszedł równiutki.

Skoro masz zagęszczone to moze zrób tak. Wykop pionowy szyb na szerokość łopaty w narożniku każdej komory fundamentowej powiedzmy takim najmniej eksploatowanym (pod schodami, za drzwiami wejściowymi). Zagęszczony piasek nie będzie się obsypywał a woda spłynie. Kup pompę do brudnej wody i wypompkuj jak to ładnie napisął jabko. Po całej operacji zasypiesz tylko takie pionowe szyby.

Tak jak podpowiadają koledzy woda trzeba usunąć aby zagęścić druga rzecz nie wiem jaką warstwę tam masz ale może być tak,że będziesz musił część wykopać ,wyrzucić i dopiero zagęszczać. Na tym forum jedynie w 3500 postów było wspominane jak to dobrze zrobić....

i dlatego dla wszystkich mających dylematy czy robić chudziaka odrazu przy stanie zero czy później jest to przestroga, chudziaka trzeba zawsze zrobić odrazu , potem nie ma takich problemów.

Według mnie czy robić chudziaka odrazu czy potem zależy od tego czy inwestor również odrazu wie gdzie chce mieć instalacja wodno-kanalizacyjne, przepusty. Wybrałem opcję, że chudziaka robię po wybudowaniu stanu surowego i cieszę się z tej decyzji. Miałem czas na spokojne zaplanowanie. Oczywiście fundamenty w środku zostały zasypane przed budową ścian. W trakcie budowy nie wystąpiły żadne problemy w związku z brakiem chudziaka.

"...trzeba zawsze..." :D