Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt hipoteczny w PKO i ubezp. od utraty pracy

Gusiek

Recommended Posts

Zastanawiamy się nad kredytem hipotecznym w PKO i ubezpieczeniu się od utraty pracy. PKO proponuje dwie firmy PZU i CIGNA . Proszę podzielcie się opiniami czy ktoś coś o tych ubezp. wie a może nie daj Boże już musiał z nich korzystać- czego nikomu ani sobie oczywiście nie życzę ale jak to wygląda w praktyce.

Pozdrawiam

...jakiś czas temu dostałem kredyt w PEKAO-(9tys/3lata) i właśnie ubezpieczyłem się od tkz. utraty pracy...kredyt zdrożał o blisko 800zł ... jak się potem okazało ubezpieczenie obejmowało utratę pracy z przyczyn odemnie niezależnych natomiast sam kredyt musiałem spłacać jeszcze przez 3 miesiące po utracie pracy, dalej spłatę brało na siebie towarzystwo ubezpieczeniowe...ale uwaga! tylko przez następne 6 miesięcy!... co prawda pozwoliłoby to na lekkie odsapnięcie ale ogólnie bez sensu jak dla mnie... po 10 miesiącach spłacania, gdy starałem się o kredyt hipoteczny postanowiłem spłacić tą pożyczkę ...spłaciłem ok 8200zł :evil: ... (normalne złodziejstwo) :evil: ...oczywiście nikt mi kasy za ubezpieczenie nie zwrócił. Teraz wolę się ubezpieczyć od nieszczęśliwych wypadków niż od utraty pracy. 8)

jestem po rozmowie z koleżanką która bierze kredyt w PKO-BP... zrezygnowała z tego ubezpieczenia, ponieważ obejmowało ono czas od zarejestrowania się w RUP i uzyskaniu statusu osoby bezrobotnej jednak jeżeli tylko jedna osoba straci pracę( chodzi o małżeństwo) to ubezpieczyciel płaci ratę kredytu tylko w połowie....i to tylko przez rok. Całość raty opłacana jest wtedy gdy oboje stracą pracę. Ogólnie to wszystko jakieś takie śliskie 8)

..oczywiście to tylko jeden z wielu haczyków w umowie... jak pisałem na wstępie...zrezygnowała :wink:

• 1 month później...
Byłam dziś w PKO, na chwilę obecną opłaca sie brać ubezpieczenie, gdyż obniża ono prowizję i marżę, rata z ubezieczeniem jest niższa niż bez ubezpieczenia.

Ale to jest promocja

Ładna mi promocja :) Właśnie wzięliśmy kredyt w PKO BP, po przeczytaniu warunków ubezpieczenia zrezygnowaliśmy z niego a i tak prowizja zeszła do zera. Raty też zeszły do całkiem miłego dla kieszeni poziomu

Ja byłam w dwóch oddziałach w jednym jak dali zero procent prowizji to była wyższa marża. Przy różnych kombinacjach wyszło najkorzystniej jak dla nas z ubezpieczeniem i prowizją 0,3 ale chyba niską marżą. Piszę chyba bo niestety zostaliśmy niemile zaskoczeni, bo wcześniej jak robiliśmy w pko symulacje zdolności we frankach to mieliśmy bez problemu nawet z nawiązką, a wczoraj okazało się że mamy zdolność o 15 tyś niższą niż potrzebujemy kredytu więc musieliśmy się zgodzić na złotówki a nie bardzo się orientuję w warunkach banków jeśli chodzi o złotówki, aże chcemy się załapać na ulgę to nie mamy vczasu na sprawdzanie ofert.

20% wkładu własnego kredyt 260tyś marża 0,66% prowizja 0,3?% bez ubezpieczenia do momętu wpisu do hipoteki.

• 4 months później...
Ja także staram sie o kredyt w PKO BP. Troche mnie denerwuje to że za kazdym razem co innego mówią i proponują inne warunki nawet w tym samym odziale. Ostatnio dostałam warunki 0,57 marża przy ubezpieczeniu od utraty pracy i 0,77 bez tego ubezpieczenia przy złotówkach. W obu porzypadkach 0% prowizji. Zastanawiałąm sie dwa dni bo wcześniej myślałam tylko o frankach (ale nie mam u nich zdolności) poszłam do banku i powiedziałąm że decyduje sie bez ubezpieczenia, a tu kobieta powiedziała mi, ze wtedy jest prowizjia 1,1%. Więc już sie zdecydowałam na to ubezpieczenie, jestem juz tak zmęczona, że nie dam rady chodzić po bankach. Złożyłam wniosek, ale zobaczę moze jeszczcze przy umowie coś wytarguje. A jak było w Waszych przypadkach???

elais

dopiero teraz weszłam na moją pocztę. Jeśli chodzi o to czy składaliśmy wniosek w kilku oddziałach to nie. Ja wstępnie byłam w czterech oddziałach i to były najpierw bardzo lużne rozmowy. Wszędzie wyszła nam zdolność na 280-290 we frankach. zebrałam wszelkie dokumenty i pojechaliśmy podpisać umowe do Strzelina (tam wcześniej nie byłam) no ale pani powiedziała nam ,że we frankach mamy zdolność na 240 tyś , a w zł 300, więc wsiedliśmy w samochód i pojechaliśmy do wrocławskiego oddziału tam gdzie niby mieliśmy zdolność, gdy doszło do konkretów to okazało się że mamy taką zdolność jak w strzelińskim oddziale. Bardzo mnie to zdenerwowało, bo mieliśmy możliwość podciągnięcia wcześniej dochodów na zaświadczeniu, a tu już nie było czasu na kombinacje bo braliśmy kredyt końcem roku i chcieliśmy załapać się na ulgę (choć teraz nie wiem czy nie lepiej było poczekać). Jeśli chodzi o ostateczne warunki, to w chwili gdy przyszliśmy że chcemy już brać kredyt, to pani zapisywała warunki w systemie i obowiązywały one przez 10 dni. Wcześniej za każdym razem to się zmienia. A nie możecie zmiejszyć kwoty w kosztorysie jeśli wam brakuje tylko 10 tyś. zdolności do franka, nam niestety brakło 40 tyś, a kosztorys już itak był raczej naciągnięty w dół więc by nam brakło pieniędzy na budowę (za jakiś czas będziemy przewalutowywać). A najlepie w banku powiedzieć że sie mieszka z rodzicami i oni nas utrzymują, przyszłe koszty utrzymania domu to 200 zł, a samochodu nie macie- nikt tego nie sprawdza, żeby było ciekawiej to pani z banku sama nam to zaproponowała po cichu.

Jeszcze jedna moja rada- Nie wiem jak dziś , ale pare dni temu frank mocno spadał (był najtańszy od ponad 6 lat) a kredyt walutowy lepiej brać gdy waluta stoi wysoko, a spłacać gdy tanieje.

Pozdrawiam

U mnie jest tak

kredyt z ubezpieczeniem od utraty pracy

prowizja 0,3 i marża 1,01

Kredyt bez w/w

prowizja 0,3 i marża 1,34 ale raty wyższe o 77,33zł lub

prowizja 0,9 i marża 1,16 ale raty wyższe o 42,40 zł.

Generalnie w Millenium wyszły mi mniejsze raty niż najmniejsza w PKO BP. Tak liczę i kombinuję ale nie ulega wątpliwości, że każda złotówka przemnożona przez 12 mcy i 30 lat jest istotna. Plusem PKO BP jest czas, 20 złozyłam papiery, a 24.04 mam mieć decyzję. Będę chciała jeszcze powalczyć o obniżenie w/w.

A ja mialem z PKOBP takie przeboje. Bralem u nich drugi kredyt (110000 PLN) i dostalem wstepne warunki, ktore mnie zadowalay (marza 0,91%, prowizja 1%). Od razu tez zaznaczylem, ze opcja z ubezpieczeniem mnie nie interesuje. Nastepnie jak juz skompletowalem potrzebne dokumenty i wyslalem zone (jestem caly czas poza domem) aby je zlozyla, to sie okazalo ze bardzo ja namawiali na wziecie tego ubezpieczenia i tak przygotowali oferte, aby wykazac ze oplaca sie je wziasc. Przy okazji znacznie podniesli mi parametry kredytu bez ubezpieczenia. Zadzwonilem do banku i powiedzialem, ze jesli nie bede mial warunkow takich na jakie sie umawialismy, to biore kredyt gdzie indziej, przenoszac ten stary, oraz likwiduje u nich konto (a mam zlote i korzystam z wielu ich produktow dajac bankowi dobrze na mnie zarabiac). I po tej rozmowie wrocily pierwotne warunki.

pozdrawiam

Konrad

Ja chce z nimi jeszcze powalczyć o lepsze warunki. Pani na mój brak zachwytu dodała, że jeszcze trochę możemy ponegocjować. Co do ubezpieczenia od utraty pracy to mnie nie namawiali. ROR musze założyć - złote konto mi zaproponowali. Przeniosę sie do nich z RORem i kontem firmowym, ale nie na takich warunkach. A z pewnością nie na gorszych. Odniosłam wrażenie, że chyba im zależy na tym aby dać kredyt, ale może się mylę...