Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szukałem ... i liczę na pomoc

http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=37

mam problem z utrzymaniem temperatury na piecu rozpalam bez problemu kiedy załączam sterownik podajnika piec pali na max 30-40 st.c węgiel mam mokry (kupowany zimą) czy to jest powód ???

ps. podałem eko-groszek ręcznie na palenisko - poprostu szufelką na tlące się węgle piec rozpala się natychmiast bezproblemowo .... wiec o co się rozchodzi ?? ustawienia ???

sterownik mam : st-77

http://www.kotly.com/sklep/tf/ekotech26-200Kw_instrukcja_sterownika.pdf

przekrój otworu komina dla tego pieca to 225 cm2 ja mam 205 czy to może mieć znaczenie ???

piec posiada palenisko dodatkowe napaliłem w nim węglem i było wszystko o'k no ale nie po to kupiłem piec na eko-groszek ....

proszę o pomoc

post ten przekleiłem z innego tematu

tak było na początku tego roku

https://forum.murator.pl/topic/63040-piece-na-eko-groszek-termo-tech-26-kw/

też mam ten kociołek i u mnie rozpala się normalnie, i z osiągnięciem temperatury nie ma problemu , temperatura na piecu ustawiona na 75 stopni, początkowo całkowicie otwarta przepustnica powietrza , czas podawania 15 s. czas przerwy 45 sek. narazie grzałem tylko na próbę , ale nie było problemu z osiągniem temperatury , napisz jaką masz instalację i jak podłączone, czy masz zrobiony nawiew powietrza do kotłowni z zewnątrz?

Bo zakładam że działa i wentylator i podajnik i że sterownik nie jest w trybie pracy ręcznej

https://forum.murator.pl/topic/63040-piece-na-eko-groszek-termo-tech-26-kw/#findComment-1386692

też mam ten kociołek i u mnie rozpala się normalnie, i z osiągnięciem temperatury nie ma problemu , temperatura na piecu ustawiona na 75 stopni, początkowo całkowicie otwarta przepustnica powietrza , czas podawania 15 s. czas przerwy 45 sek. narazie grzałem tylko na próbę , ale nie było problemu z osiągniem temperatury , napisz jaką masz instalację i jak podłączone, czy masz zrobiony nawiew powietrza do kotłowni z zewnątrz?

Bo zakładam że działa i wentylator i podajnik i że sterownik nie jest w trybie pracy ręcznej

obecnie ustawiłem 57 st. na kotle czas podawania 17 sek. czas przerwy 48 sek. czas podtrzymania co 5 min. temp. na cwu 37 st.

nadmuch na 5 biegu przysłona na nadmuchu odsłania około 10 % oczywiście podczas rozpalania przysłonę otwieram całkowicie

paliłem wczoraj i w domu zrobiło mi się 25-26 st dom około 200 m2

ocieplony 10 cm.styropian dach 20 cm wełny

wsypałem wczoraj ekoreta i paliło się bez problemu płynnie się daje regulować temp.spalania

paliłem w okresie od 15.02.06 do +/- 30.04.06

niestety węgiel tfuu.. g.... pozostawiał wiele do życzenia mokry , zapiaszczony słaba kaloryczność , a wszyscy tak zachwalali , teraz stwierdzam że węgiel to podstawa musi buć dobry inaczej straszne problemy no i straszne ilości takiego węgla ,pomijam tony popiołu szlaki ,

instalacja otwarta , około 50 m podłogówki , parter i piętro mają osobne rozdzielacze do każdego grzejnika osobno ,podłogówka sterowanie temp. poprzez elektrozawór sterowany czujnikiem ele. czujnik umieszczony w posadzce , dwie pompy grundfosa mocniejsza na co , słabsza na zasobnik - zasobnik 140 l ma wbudowaną grzałkę ele. 2 kw.

(bodaj z galmetu) oczywiście w izolacji term. instalacja w kotłowni została wykonana w miedzi reszta domu w alupeksie ,

jeśli idzie o nawiew :) to jest - narazie otwarte okno w kotłowni , od kilku dni zabieram się do przekucia ściany zewnętrznej i wstawienia krateczki myślę że że 15 na 30cm będzie wystarczające i zapewni wystarczającą ilość powietrza

sterownik jest w trybie automatycznym .

ps. jaki masz komin ?

pic 26 kw wymaga 225 cm2 ja mam 200

wysokość mojego :) komina 8,5 / 9 m

komin dzieli się na sześć kanałów wentylacyjnych i jeden dymny w układzie /W/W/W/W/D/W/ niestety komin jego szczyt jest równy z kalenicą no wystaje o grubość cegły , czasem przy "dziwnej" pogodzie potrafi dmuchnąć spalinami w wentylację , zastanawiam się czy na kanał dymny nie wstawić rury 0,5-1 m lub może zamontować taki kaptur obrotowy osłaniający od wiatru ? ewentualnie podmurować komin cały ale ! kanał dymny wylot ku niebu a wentylacyjne na boki , obocnie wszystkie są ku górze ,

https://forum.murator.pl/topic/63040-piece-na-eko-groszek-termo-tech-26-kw/#findComment-1386910

• 4 weeks później...

--------------------------------------------------------------------------------

Cześć!

Mam taki sam sterownik na kotle Termo-tech, ale jestem kompletnym nowincjuszem.

Proszę napiszcie jakie macie ustawienia ale z nazwami funkcji a nie literkami U bo nic z tego nie wiem.

Ja na razie ustawiłem tak:

temp. na kotle 56 C

czas pracy podajnika 8s

czas przerwy 52s - czy to prawda ze te dwa czasu muszą w sumie mieć 1 min?

wentylator na 3.

Nic więcej nie ustawiałem bo nie wiem za bardzo o co chodzi.

Przy takich ustawieniach nie osiąga temp. zadanej, cały czas chodzi wentylator a ja nie wiem co mam zrobic

Oprócz tego gdy otwieram zbiornik to po jakimś czasie wydobywa się z niego dym.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

https://forum.murator.pl/topic/63040-piece-na-eko-groszek-termo-tech-26-kw/#findComment-1427330

--------------------------------------------------------------------------------

Cześć!

Mam taki sam sterownik na kotle Termo-tech, ale jestem kompletnym nowincjuszem.

Proszę napiszcie jakie macie ustawienia ale z nazwami funkcji a nie literkami U bo nic z tego nie wiem.

Ja na razie ustawiłem tak:

temp. na kotle 56 C

czas pracy podajnika 8s

czas przerwy 52s - czy to prawda ze te dwa czasu muszą w sumie mieć 1 min?

wentylator na 3.

Nic więcej nie ustawiałem bo nie wiem za bardzo o co chodzi.

Przy takich ustawieniach nie osiąga temp. zadanej, cały czas chodzi wentylator a ja nie wiem co mam zrobic

Oprócz tego gdy otwieram zbiornik to po jakimś czasie wydobywa się z niego dym.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

nie ma uniwersalnej metody ustawienia, zalezy to od paliwa , ale skoro nie osiąga temperatury , to trzeba zwiększyć dawkę paliwa , czyli zwiekszyć czas podawania , a zmniejszyć czas przerwy . I spędzić kilka godzin zaglądając co jakiś czas do kotła jak się to spala i korygować ustawienia.

A ustawiać jest co, bo mozna ustawić : czas podawania, czas przerwy , szybkość nadmuchu , ilość powietrza przysłoną na wenrtylatorze, temperaturę załączaania pompy CO , czas przepalania, histereze CO i CWU, to wszystko trzeba zgrać do konkretnej instalacji i konkretnetgo węgla , więc nie ma innej metody jak spędzić jeden czy dwa dni w kotłowni i bawić się metodą prób i błędów.

https://forum.murator.pl/topic/63040-piece-na-eko-groszek-termo-tech-26-kw/#findComment-1429063