Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu na działce teściów

zizi1978

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tu nowa i proszę o pomoc w kwestii jak w temacie.Zamierzamy z męzem rozpocząc budowe domu na działce, która stanowi wlasność moich tesciów.Oczywiscie rodzice nie maja nic przeciwko tej budowie.Czy w swietle obowiązaujących przepisów mogę wybudować dom na takiej działce, czy tez muszę być jej włascicielką? Jeśli muszę byc jej wlascicielką to jak najkorzystniej (czytaj najtaniej:)) to uczunić, mam na mysli czy lepiej bedzie aby tesciowe przekazali nam działkę w formie darowizny czy tez moze dali nam pełnomocnictwo natarialne, a może jakaś współwłasność a potem zniesienie?jesli zas moge wybudować się na dzialce tesciów to czy o papiery wziazane z pozwoleniem na budowe domu beda musieli wystepować tesciowie?

z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Nefer zaczęłąm cztać Twój dziennik.I checi mnie opusciły :( ja chyba porwałam sie z motyka na księżyc!Mam na głowie 8,5 miesieczne dziecko i zachciało mie sie budowy domu!!!w dodatku na nie swojej działce.Z tego co przeczytałam (zaznaczam, ze niewiele) rozumiem, ze to Ty załatwaiałaś wszystkie papaiery, mimi tego ze formalnir działka jest właśnoscia Twojej tesciowej....czyli jest szansa ze dom mozna zbudowac na takiej działce???

Nefer zaczęłąm cztać Twój dziennik.I checi mnie opusciły :( ja chyba porwałam sie z motyka na księżyc!Mam na głowie 8,5 miesieczne dziecko i zachciało mie sie budowy domu!!!w dodatku na nie swojej działce.Z tego co przeczytałam (zaznaczam, ze niewiele) rozumiem, ze to Ty załatwaiałaś wszystkie papaiery, mimi tego ze formalnir działka jest właśnoscia Twojej tesciowej....czyli jest szansa ze dom mozna zbudowac na takiej działce???

Zizi - luzik dziewczyno - poradzisz sobie.

Finał jest taki, że podpisałam z teściową umowę użyczenia działki. Pozwoliło mi to załatwiać papiery ( wciąż w trakcie :):)) ale przynajmniej żaden urzędas mi nie mówi, że nie mam prawa do gruntu. ( jak dasz maila to Ci podeślę)

Musisz pamiętać, że kogo ziemia tego dom. Czyli praktycznie dom na ziemi teściów będzie należał do nich. Czekam do stycznia na PODOBNO zniesienie podatku od darowizny bo mnie nie stać na takie ekstrawagancje w stosunku do skarbówki :):)

Ale się nie załamuj :):) Walcz o swoje :)

Pytanie jeszcze ila ta działka jest warta i jaka to działka....

Dlaczego?

Wg "naszego" notariusza można otrzymać od rodziców/teściów darowiznę na prawie 40 tyś. i nie trzeba odprowadzać od tego podatku (zakładam, że jesteście małżeństwem z wspólnotą majątkową a działka należy do obojga teściów).

Jeżeli działka stanowi fragment gospodarstwa rolnego to w ogóle nie ma tematu podatku :lol:

Sail działka jest budowlana, zadna rolna, leśna i jeszcze jakas inna.Nie mam pojecia ile w chwili obecnej moze być warta.W 1997 roku tesciowe nabyli ja z majtaku wspolnego i zapalacili za nia 29tys złotych, dzialka ma 1609m2.Z tego co mi wiadomo w tej okolicy w chwili obecnej ludzie licza sobie ze metr 2 jakies 70-80zł.

Pytanie jeszcze ila ta działka jest warta i jaka to działka....

Dlaczego?

Wg "naszego" notariusza można otrzymać od rodziców/teściów darowiznę na prawie 40 tyś. i nie trzeba odprowadzać od tego podatku (zakładam, że jesteście małżeństwem z wspólnotą majątkową a działka należy do obojga teściów).

Jeżeli działka stanowi fragment gospodarstwa rolnego to w ogóle nie ma tematu podatku :lol:

Do tego nie trzeba notariusza. Wolna kwota darowizny w I grupie podatkowej wynosi ok 9,8 tys. zł.

W mojej okolicy liczą sobie chyba(?) coś koło 30-40 zł/m2, ale jak zadzwoniłem do odpowiedzialnego za te tereny US to miła Pani powiedziała, że jeśli wpiszę w umowie 20 zł/m2 to urząd się nie przyczepi. No a notariusz do tego dodał to co napisałem wyżej więc luzik :wink:

Zadzwoń do jakiegoś notariusza i pogadaj - to nic nie kosztuje a wiele może doradzić :wink:

Do tego nie trzeba notariusza. Wolna kwota darowizny w I grupie podatkowej wynosi ok 9,8 tys. zł.

Dokładnie tak, więc mój wniosek - że to liczy się od każdego darującego dla każdego obdarowanego - 2 rodziców/teściów na dwoje (małżeństwo) daje 39,2 tys. zł. Kwoty tej nie obliczałem sobie kombinując tylko podał ją notariusz w naszym przypadku, więc chyba rozumowanie słuszne :roll:

o Boże jak źle życ w niewiedzy :( W którymś z postów doczytałam się,ze umowa użyczenia wyklucza mozliwość wziecia kredytu bankowego na budowe domu.czy to prawda?

Tego niestety nie wiem :cry:

I co co chodzi z tą kwotą wolna od podatku w przypadku darowizny?Proszę mi wytłumaczyć jak blondynce:)

No to jest proste - mamy tanie państwo więc potrzeba dużo kasy. Więc skoro Twoi Rodzice ciężko harowali całe życie i chcą ten majątek pozostawić Tobie to mogą owszem ale nie więcej niż.... kwota wolna od podatku. Powyżej tej kwoty musisz zapłacić podatek. Wartość kwoty wolnej od podatku oraz wysokości podatku po przekroczeniu tej kwoty jest zależna od stopnia pokrewieństwa - im bliższy tym kwota wyższa a podatek mniejszy. :wink:

Dokładniej:

Klik :wink:

o Boże jak źle życ w niewiedzy :( W którymś z postów doczytałam się,ze umowa użyczenia wyklucza mozliwość wziecia kredytu bankowego na budowe domu.czy to prawda?I co co chodzi z tą kwotą wolna od podatku w przypadku darowizny?Proszę mi wytłumaczyć jak blondynce:)

Możesz wziąć kredyt zabezpieczony hipoteką działki teściów - oni muszą wyrazić na to zgodę i tyle. Sprawa umowy jest "na przeczekanie". W moim przypadku działka jest warta między 400 a 800.000 :( stąd pomysł umowy. W styczniu - podobno - darowizna w pierwszej grupie będzie zwolniona od podatku at all.

Stawki podatku :

( a goglarkę ma zizi ??? :lol: :wink: )

Obowiązują od 1.01.2003r.

Kwoty nadwyżki w zł Podatek wynosi

1) od nabywców zaliczonych do I grupy podatkowej

do 10’278 zł - 3%

od 10’278 zł do 20’556 zł - 308 zł 30 gr i 5% nadwyżki ponad 10’278 zł

ponad 20’556 zł 822 zł 20 gr i 7% nadwyżki ponad 20’556 zł

2) od nabywców zaliczonych do II grupy podatkowej

do 10’278 zł 7%

od 10’278 zł do 20’556 zł - 719 zł 50 gr i 9% od nadwyżki ponad 10’278 zł

ponad 20’556 zł - 1’644 zł 50 gr i 12% od nadwyżki ponad 20’556 zł

Tabele stawek podatku od spadku i darowizn określają podatek wymierzany przez organ podatkowy w przypadku otrzymania spadku, darowizny, czy też nabycia własności przez zasiedzenie.

Istotne jest, że za wartość rzeczy i praw podlegających opodatkowaniu przyjmuje się wartość z chwili nabycia, tzn. w przypadku spadkobrania - z chwili śmierci. Na ten sam dzień ustala się przedział podatkowy, w którym zostanie opodatkowany spadkobierca, natomiast obowiązują stawki procentowe podatku z dnia dokonania wymiaru podatku przez organ podatkowy.

Dla ustalenia chwili powstania obowiązku podatkowego w podatku od spadków i darowizn nie ma żadnego znaczenia, że wartość spadku nie jest jeszcze znana.