Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od spadku, czy sie nalezy?

robertb

Recommended Posts

Zasada ogólna jest taka że podatkowi podlega nabycie tytułem spadku prawa własności rzeczy znajdującej się na terenie RP albo prawa majątkowego wykonywanego na terytorium RP. Wyjątkiem od tej zasady jest sytuacja, w której rzecz wprawdzie znajduje się w Polsce ale w dniu nabycia spadku ani spadkodawca ani spadkobierca nie byli obywatelami polskimi ( ciebie ta sytuacja chyba nie dotyczy bo ty chyba jesteś naszym ob. ). Również jeżeli dziedziczona rzecz znajduje się poza granicami kraju a w chwili otwarcia spadku nabywca miał polskie obywatelstwo to też musi zapłacić podatek. I nie ma znaczenia czy za granicą ktoś ( tylko nie bardzo wiem kto :o ) zapłacił jakiś podatek. Ten polski podatek ma obowiązek uiścić spadkobierca.

Jest w ustawie trochę wyjątków kiedy podatku płacić nie trzeba, których w tej chwili dokładnie nie pamiętam. Wydaje mi się, że któryś z wyjątków dotyczył m.in. dziedziczenia zabytków. Podaj trochę więcej szczegółów tzn. jak blisko jesteś spokrewniony ze spadkodawcą ( o ile to wogóle twój krewny ) i co odziedziczyłeś to sięgnę do ustawy i powiem ci dokładnie. Albo poszukaj w internecie ustawy o podatku od spadków i darowizn i sam poczytaj - nie jest taka straszna :wink:

Pozdrawiam