Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cos na te skosy

hans20XI

Recommended Posts

Witam!

dręczy mnie dylemat, mianowicie kupilem dzialke z postawiona juz altana murowana, jednak jej gorne piętro jest zrobione tak ze osoba powyzej ~150cm moze przejsc swobodnie jedynie przy scianie. dodatkowo podzielone jest na dwa pomieszczenia, -pokoik jest strasznie ciasny (5,5mx2,4m) co przy niskim dachu daje niewielkie mozliwosci zagospodarowania

z reszta zobaczcie sami:

http://www.hans.piwko.pl/galeria/9.06/mniejsze/HPIM3625.JPG

http://www.hans.piwko.pl/galeria/9.06/mniejsze/HPIM3627.JPG

http://www.hans.piwko.pl/galeria/9.06/mniejsze/HPIM3629.JPG

http://www.hans.piwko.pl/galeria/9.06/mniejsze/HPIM3622.JPG

plan poddasza jest mw taki:

##################
#                #
#                #   <- strych
#__[[[[[_________#        [[[[[  <- schody
#                # 
#                #   <- pomieszczenie na zdjeciach
##################

na wstepie - to "rusztowanie" to nie moje dzieło nie wiem po co to poprzedni wlasciciel wykonał.. efekt był taki ze pod jego nieobecnosc zamieszkały tam koty i zrobily sobie ubikacje.. trzeba bylo wszystko rozbierac i zostalo tylko to... ale to nie na ten temat...

co byscie radzili mi tutaj poczac.... oczywiscie wykluczam zatrudnianie fachowcow z wiadomych przyczyn.

Bo rozumiem ze podnoszenie dachu tego wymaga wiec ta opcja odpada. Pozatym zadko ktos tam na gorze przebywa wiec wydawanie pieniedzy na to w tym momencie jest poprostu bez sensu.

zastanawiam sie nad opcja ocieplenia poddasza (bo jak widac na ostatnim zdjeciu pod plyta jest od razu deskowanie) i wykonczeniem go plytami g-k. wtedy ucieknie mi kolejne ~10cm. Czyli od podlogi do poczatku skosu bedzie jakies 80cm. No i na mysl przyszla mi opcja zrobienia jednego wiekszego pomieszczenia na gorze czyli wyburzenia sciany bezposrednio pod dachem ( na rysunku sciana wyglada tak ____ )

jednak obawiam sie ze podczas jakies wichury moze dash wleciec trzeba by bylo go jakos podeprzec? nie mam pewnosci czy dach bezposrednio opiera sie na scianie...

jak myslicie czy to ma sens? czy po prostu sprobowac samemu wykonac meble na wymiar i zakonczyc ta sprawe?:p

moze jakies inne mozliwosci? dodam tylko ze jest to altana.. bardziej domek letniskowy wiec sporadycznie sie tam przebywa, a jesli juz to najczesciej sa to moi synowie (młodzież :wink: )

witam jesli chodzi o moje zdanie to jesto scianka dzialowa i wyburzenie jej niebedzie mialo wplywu na dach poniewasz dach opiera sie na scianie kolankowej.jagby co to zamiast tej sciany mozna postawc slupy drewniane i polaczyc krokwie jetkami czyli zrobic trojkat tak aby uzyskac odpowiednia wysokosc pokoju.miejwjecej na wysokosci tego rusztowania

pozdrawiam

mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi

no skoro cała sciana stoi to czemu kawałki ściany miałyby być za ciezkie?

nizej jest taka sama ściana.

zastanawiajacy a raczej niepokojacy jest fakt ze ta sciana jest tak gruba... pustak 40cm

jakbym wyburzyl kawalek w miejscu w ktorym dach sie podpiera, wstawił kantówkę, później w następnym miejscu nastepnym i nastepnym :p i jakbym juz mial tak przygotowane podparcie dachu zacząłbym wyburzać reszte sciany... no ale wlasnie jak takie kantówki to za mało?

przeciez z jakiegos powodu musiała tam ta sciana stanąć...

sam teraz nie wiem...

mozliwe ze gosciu mial takiej cegly nadmiar i postawil ta sciane aby zrobic osobny pokoj.z tego co zalwarzylem to dach ma rozne pochylenia polaci i morzliwe ze dach opiera sie na tej scianie.jesli masz wonpliwosci to nalerzalo by pogadac z jakims kierownikiem budowy aby to zobaczyl i sie wypowiedzial albo z ludzmi ktorzy robia wiezby dachowe.

pozdrawiam

a no ma różne pochylenia, po drugiej stronie jest prawie pionowo :p

wiec jednak trzeba bedzie wezwac kogos kto sie zna zeby zobaczył jak to wyglada i wzial na siebie odpowiedzialnosc za to przedsiewziecie?

myslalem ze moze ktos na forum juz sie uporal z podobnym problemem i wie co mozna a co nie.

tak czy inaczej jutro jade, moze jak znajde czas to sie tam przygladne (na razie piecyk wazniejszy :) )