Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy to dobry pomysł aby zostawić sobie na etapie stawiania ścianek działowych otwór na luksfery . Następnie przy wykańczaniu w otworze wmurować pustaki . Mam mały dylemat czy to dobre rozwiązanie , największym ryzykiem wydaj mi się nie trafienie z wymiarami .

Czy najlepszym rozwiązaniem jest stawiając ściankę od razu robić to z luksferami

Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie w budowaniu i może się na ten temat wypowiedzieć ?

Jacek

https://forum.murator.pl/topic/63078-czy-to-dobry-pomys%C5%82-otwory-na-luksfery/

U nas zostawiliśmy na etapie murowania otwór na szerokość 3 pustaków (20x20cm, chociaż pustak ma wymiary 19x19cm). Wiem natomiast, że pod pierwszą warstwę trzeba dać jakiś elastyczny podkład, ale nie wiem jaki ... :lol: :oops: Teraz walczymy z tynkami i dopiero potem wprawiać będziemy luksfery.

Pamiętaj, że najczęstszym wymiarem luksfery jest 19x19 cm, więc z fugą należy przyjąć wymiar 20x20 cm i pomnożyć go przez liczbę kolumn i rzędów. To się później nie zmieni, bo tynków na szpaletach otworu na luksfery kłaść nie będziesz. Jeśli nie zamierzasz wykonywać ścianki z luksfer od podłogi do sufitu, to muruj tak, jak muruje się otwór na drzwi, czyli zastosuj zbrojenie z pręta stalowego pod pustakiem, który znajdować się będzie nad luksferami. To ustabilizuje konstrukcję i zmniejszy nacisk na szklane pustaki.

:D :D :D

https://forum.murator.pl/topic/63078-czy-to-dobry-pomys%C5%82-otwory-na-luksfery/#findComment-1387589