Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł gazowy+turbokominek+solary - warto inwestować?

mikimka

Recommended Posts

1950 jeśli chciałeś mnie do czegoś przekonać, to Ci się wyjątkowo nie udało.

Dom buduję się żeby poprawić sobie warunki życiowe i z reguły to się udaje.

Zainstalowanie solarów nie przynosi zadnych korzyści, nawet nie poprawia estetyki dachu, więc gdzie jest sens tej inwestycji, która nigdy się nie zamortyzuje?

Pozdrawiam

ja nikogo, do niczego nie przekonuję,

uważam, że każdy tutaj jest dorosły, wie co robi i ma prawo do dysponowania swoimi pieniędzmi,

czy coś jest uzasadnione ekonomicznie, to jak zauważyłeś na swoim przykładzie (i o to mi chodziło :lol: ) jest indywidualną sprawą każdego inwestora,

dlatego zasadne jest pisanie o ekonomii, odnosząc się li tylko do swoich własnych decyzji a nie przekonywanie kogoś na siłę, że coś się nie opłaca.

W jednej kwestii się z Tobą 1950 zgadzam; człowiek jest istotą, której decyzje nie zawsze są podyktowane logiką i zdrowym rozsądkiem..... i to chyba dobrze, bo życie zupełnie rozsądne, logiczne i wykalkulowane byłoby bardzo nudne. Tyle tylko, że za ten brak nudy, niestety trzeba płacić.

Pozdrawiam

Za jakiś czas rozwinę ten temat, ale teraz krótko podsumuję;

Solary są kompletnym bezsensem z ekonomicznego punktu widzenia. Rzeczywiście amortyzacja po 15 latach.

Co do kominka, to nie jest on tańszy w eksploatacji (wbrew powszechnej opinii) od gazu ziemnego, ale powinien być w domu, a jeśli powinien to najlepiej jednak z płaszczem wodnym.

Warto zainwestować w dory kocioł gazowy. Dobry wcale nie oznacza drogi i nie koniecznie taki bardzo markowy.

Pozdrawiam

Kup muratora najnowszego to się czegoś dowiesz a wcale to nie jest duży koszt

Wyjaśnię kwestię solarów i sensu, a właściwie bezsensu ekonomicznego ich stosowania.

Zużycie gazu na potrzeby CWU kształtuje się na poziomie od 1 - 2m3/dzień, co daje nam zużycie roczne = 365 x 2 (już weźmy duże zużycie)= 730m3 x 1,3zł = 949zł.

Sredni koszt instalacji solarów wynosi 15 000zł.

15 000 : 949 = 15,8 Czyli amortyzacja tej instalacji wynosi 16 lat, a z reguły dużo więcej, ponieważ wydajność solarów przez kilka miesięcy w roku wymaga dogrzewania wody innm nośnikiem.

Pozdrawiam

Ale bajka

Zestaw solarny 5000 tyś wraz z zasobnikiem odliczając zasobnik 250 litrów bo i tak instalując kominek z płaszczem wodnym trzeba go kupić = 3000 tyś co to za koszt w kalkulacji całego domu a nie ma co ukrywac średnio około 8 miesięcy jest słońce

Korzyści

płacisz tylko za zimną wodę

możesz się kąpać do woli i nawet myć samochod co 2 dni lub podłączyć np.zmywarkę na ciepłą wodę a bywają takie, do basenu co ?ciepła woda i nie trzeba czekać aż sie nagrzeje dla twoich pociech.Mam wypróbowałem sprawdza się.Wspaniała sprawa

Pozdro

dodatkowa inwestycja w :

kominek z płaszczew wodnym w stosunku do zwykłego ............. + 3300

Kolektor dachowy zasadny to 6 m2 ( bez zbiornika ) ................. + 3600

Większy zasobnik z dwoma wężownicami .................................. + 1000

Razem 7 900 PLN-ów.

i są to wartości minimalne bez instalacji ( pracy fachowca ).

Jeśli w kominku zimą palimy 2x w tygodniu łądując zasbnik na jeszcze następny dzień ( 4 dni pokrycia, w końcu to nie kotłownia ) a klektory pełne pokrycie dają nam tylko latem, to musimy dogrzewać jeszcze zasobnik prądem lub gazem. Jak policzyłem ok. 250 zł/rok.

Alternatywa :

Jeśli przyjąć, że grzejemy prądem ładując zasobnik w w taniej taryfie za 22 gr/kWh

Koszt ogrzewania cwu wyniesie ok. 700 zł roczniedla dla 4 osobowej rodziny przy zapotrzebowaniu 70 litrów na dobę dla 1 osoby.

Z zastosowania całych tych ustrojst ( jak w temacie ) mamy oszczędności ok. 450 zł rocznie w stosunku do prądu.

Koszt inwestycji podzielony przez oszczędności to :

7900/450 = 17,5 roku.

Doliczając przeglady kolektora, wymianę płyno co parę lat,

miejsce i potencjalne awarie itd. decyzja wydaje się być jednoznaczna.

... i nie liczyłbym tego tak dokładnie, gdyby taki kombajn nie kusił mnie tak bardzo !

Zdrowy rozsądek podpowiada zwykły bojler 150-200 litrów na grzałkę 2-5 kW.

Chyba, że ktoś ma GZ-50.

Osobiście mam GZ-50 w ziemi, nawet używam, Ale w nowym budynku będzie prąd. Decyzja wyłącznie ekonomiczna, bez jakichkolwiek uprzedzeń.

osobiscie zastanawiam się jeszcze nad kolektorem dachowym jak na zdjęciu które zamieścił ZIGI na str. 11 a wcześniej obliczane przeze mnie w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60908&start=600

Koszt ok. 1800 zł.

Skraca to amortyzację całości do ok. 12,5 roku

Ustrojstwo o sporo mniejszej sprawności.

Nigdzie nie znalazłem danych szczegółowych. Oceniam, że wydajnosć to 15%, może 20% .... przy wykorzystaniu 30 m2 dachu ma to sens.

Chociaż podobne pomysły z powodzeniem są od dawna już wykorzystywane w Polsce i omówione na stronie :

http://www.uwm.edu.pl/kolektory/kolektory/spis.html

Niestety brak jest doświadczeń i opinii tu na forum...