Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o radę doświadczonych forumowiczów!!!

Bardzo chcemy z mężem zbudować swój wymarzony domek 110/115 m2 plus garaż 35 m2. Domek prosty bez żadnych ekstrawagancji ale ładny i funkcjonalny.

W związku z tym mamy poważny ból głowy czy nas na to stać:

Mamy dwa mieszkania ale tylko jedno możemy przeznaczyc na budowę domu. Warte jest 210 000. Drugie mieszkanie jest wykupione przez nas ale mieszka w nim nasza babcia.

Chcemy na kredyt kupić działkę budowlaną do 200 000 (niestety w naszych okolicach to są najtańsze działki).

Pytanie brzmi czy za kwotę 200 000 tys można juz myśleć o postawieniu domu? Niestety na dzień dzisiejszy nie chcielibysmy brać większych kredytów niż wspomniania wyżej działka :D lubimy miec troche gotówki w portfelu. Miesieczna rata kredytu pochłonie 1/3 naszych możliwych miesiecznych oszczedności. Budować chcielibyśmy nie dłuzej niż rok. W trakcie budowy mamy gdzie mieszkać.

Działke za 200 tyś kupimy już z mediami w ulicy.

Uff :oops:

Jeżeli porywamy się z motyką na słońce to proszę o szczera informację. Ciekawa jestem czy i jak dużej kwoty nam brakuje do spełnienia marzenia?!

Będę wdzięczna za rady. Od tego myślenia i braku jednoznacznej decyzji już nas boli głowa :wink:

https://forum.murator.pl/topic/63097-bardzo-prosz%C4%99-o-opinie-budowa%C4%87-czy-niebudowa%C4%87/

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja chyba niezrozumiałem - 200.000 zł za działkę ?! Za tę kwotę to można kupić działke i pobudować dom. :o

Bez przesady - przecież to okolice W-wy :):):) Moja działka obecnie kosztuje 800 pln/mkw :)

Monia - licz 2.000 za metr domu :)

Działka-koszmarnie droga,ale to indywidualna decyzja kupujących.Co do możliwości postawiena domu za 200000:do zrobienia przy szukaniu promocji,upustów, okazji,może dużym wkładzie pracy własnej...Ale ceny robocizny w okolicach Pruszkowa raczej do najniższych nie należą,więc może być trudno,zwłaszcza przy założeniu,że budowa ma być zakonczona w ciagu roku.Poważne przedsięwzięcie logistyczne,trzeba miec wszystko zaplanowane,pewną ekipę,każdy szczegół obmyślony...Ale życzę powodzenia,dla chcącego nic trudnego!!1

No niestety 200 000 tys to minimalna kwota za działkę w tych okolicach.

Chciałabym sie zmiescis w 200 tys z dzialka, ale to marzenie.

Np. 5 kilometrów dalej w Komorowie za działkę 1000 m2 trzeba juz zapłacić trzy razy tyle czyli 600 000.

Sami to nic prawie nie mozemy zrobic bo pracujemy do bardzo bardzo pozna no i nie znamy sie na tym.

Wiec co byscie radzili? Podjac to ryzyko czy nie.

Jak myslicie ile moze realnie wyniesc budowa takiego domu?

Oczywiscie widełki bo wiem wiem :D wszystko zalezy od projektu.

Dziekuje

Czyli brakuje nam 100 tys.

Koszmarna kwota, chyba musimy sobie mocno przemyslec te nasze marzenia :( i ewentualnie zakupic tylko wieksze mieszkanko bo ono akurat nas wyniesie z 350 tys.

Ach te pieniadze :cry:

No w sumie to mamy mozliwosc zakupienia dzialki za 50 000. Wartej 85 000.

No ale ona jest w Ruściu (jeżeli wam coś to mówi) pod Nadarzynem.

Niestety tak jak wspomniałam pracujemy do późna a mamy synka który bedzie chodzil do szkoły, bedzie mial zajecia pozalekcyjne. Kto go zawiezie do szkoly. Babcie albo sa daleko albo nie zyja. Wiec dlatego postanowilismy zakupic dzialeczke blizej cywilizacji i blizej znajomych i dalszej rodzinki.

No w sumie to mamy mozliwosc zakupienia dzialki za 50 000. Wartej 85 000.

No ale ona jest w Ruściu (jeżeli wam coś to mówi) pod Nadarzynem.

Niestety tak jak wspomniałam pracujemy do późna a mamy synka który bedzie chodzil do szkoły, bedzie mial zajecia pozalekcyjne. Kto go zawiezie do szkoly. Babcie albo sa daleko albo nie zyja. Wiec dlatego postanowilismy zakupic dzialeczke blizej cywilizacji i blizej znajomych i dalszej rodzinki.

Taniej Wam wyjdzie niania ...:)

No biorac pod uwage bardzo bardzo duzo lat no to wychodzi na to samo :lol:

Młody pierwszy rok jest w przedszkolu ale w zeszlym roku miesiac w miesiac musielismy placic za opieke 1000 miesiecznie

To bardzo trudna decyzja,i tak naprawdę nikt jej za Was nie podejmie,co wybrać:dom czy mieszkanie.Ja mam wiejskie korzenie wiec wybór był oczywisty:ciągnie wilka do lasu,czyli do własnej gawry,nie mam już siły na słuchanie tych wszystkich blokowych odgłosów.Poza tym mieszkenie 65 m czy dom 120m,z ogródkiem,garażem,własnym kawałkiem trawki...Może warto dać sie ponieść?

Znaleźlismy tańsza działeczkę 150 metrów od lasu, bardzo przyjemna okolica, stare piekne drzewa, blisko do szkoły, komunikacji, blisko mamy rodzinę i znajomych . Ale minusem są jej wymiary 20x32. Działka ma 600 metrów. Więc nie wiemy czy ją kupić (właściciel też się jeszcze zastanawia :( . Przy tej opcji starczyłoby nam na budowę domu ale czy warto budować dom na takiej działce. Fakt że oboje mamy lenia i nie wiem czy wystarczy nam chęci do opiekowania się ogrodem ale czy dzialka 600 metrów na dom 120 plus garaż 36 starczy tak abysmy mieli choć mały ogródeczek :D a na nim będziemy mogli sobie grillowej a nasze dziecie bawić się w piaskownicy i ewentualnej huśtwace.

Działka jest już ogrodzona media w uliczce przy samej działce i tak jak na nią patrze to wydaje mi się duża ale nie moge sobie wyobrazić ile miejsca zajmie mój wymarzony dom (wiem że sąsiedzi prawdopodobnie też zgodziliby się na przysunięcie domu blizej ogrodzenia ale czy warto).

Ach żeby ta działeczka była o 200 metrów większa a tak się mocno zastanawiamy :oops:

No tylko jest tyle zaaa: piekna okolica, bliskość znajomych, szkoła, media, komunikacja no i możliwość wczesniejszej budowy.

Minus tylko jeden - a może aż jeden - mała działka.

I co tu zrobić????

Może właściciel nas niestety wyręczy i anuluje chęć sprzedaży!!!

Tez nie mam wielkiej działki bo zaledwie 760 m2 - 21 x 35m

I na niej dom o powierzchni zabudowy ok. 260 m2.

O ile na poczatku marudziłam i płakałam, że mało miejsca, mało zielonego, że z ogrodem nie poszaleję,

to teraz juz nie dramatyzuję 8)

Pracujemy z mężem mniej wiecej od 8.00 do 19.00 -

i ostatnią rzecza na którą mam ochotę po powrocie z pracy jest koszenie trawy czy grzebanie w ziemi :p

Reasumując - na 600 m2 da się zyć ;)

I to - zapewne - całkiem wygodnie i przyjemnie 8)

Znaleźlismy tańsza działeczkę 150 metrów od lasu, bardzo przyjemna okolica, stare piekne drzewa, blisko do szkoły, komunikacji, blisko mamy rodzinę i znajomych . Ale minusem są jej wymiary 20x32. Działka ma 600 metrów. Więc nie wiemy czy ją kupić (właściciel też się jeszcze zastanawia :( . Przy tej opcji starczyłoby nam na budowę domu ale czy warto budować dom na takiej działce. Fakt że oboje mamy lenia i nie wiem czy wystarczy nam chęci do opiekowania się ogrodem ale czy dzialka 600 metrów na dom 120 plus garaż 36 starczy tak abysmy mieli choć mały ogródeczek :D a na nim będziemy mogli sobie grillowej a nasze dziecie bawić się w piaskownicy i ewentualnej huśtwace.

Działka jest już ogrodzona media w uliczce przy samej działce i tak jak na nią patrze to wydaje mi się duża ale nie moge sobie wyobrazić ile miejsca zajmie mój wymarzony dom (wiem że sąsiedzi prawdopodobnie też zgodziliby się na przysunięcie domu blizej ogrodzenia ale czy warto).

Ach żeby ta działeczka była o 200 metrów większa a tak się mocno zastanawiamy :oops:

No tylko jest tyle zaaa: piekna okolica, bliskość znajomych, szkoła, media, komunikacja no i możliwość wczesniejszej budowy.

Minus tylko jeden - a może aż jeden - mała działka.

I co tu zrobić????

Może właściciel nas niestety wyręczy i anuluje chęć sprzedaży!!!

600 m to wcale nie taka drobinka! Nie chcecie przeciez budować wielkiego domu, ani sadu mieć, prawda??

Wystarczy poszukać jakiegoś zgrabnego projektu, z poddaszem najlepiej.

Zrób tak: weź kartkę papieru o wymiarach odpowiadających działce. Znajdź jakiś projekt, który ci sie podoba (zwróc uwagę na min. wymiary działki, jakie są przy nich podawane), narysuj sobie obrys takiego projektu, wytnij i przyłóż "dom" do działki (pamiętaj o odległoścach granicznych). Zobaczysz wtedy ile zostanie miejsca i czy to ci wystarczy.

Może to pomoże.

Ja do niedawno mieszkałam na działce o pow. niecałe 400m!!!

Super luzu nie było, ale...pare kroków w każdą stronę mogłam zrobić :wink:

Albo popatrz tu: Działka o wymiarach 21,4 na 17, 9 a domek 115 m2 z garażem spokojnie sie mieści!!!

http://img83.imageshack.us/img83/7864/domkjdfn2.jpg

A ty masz 200 metrów więcej!!!!!!!!!!!!!

Dzięki, chyba rzeczywiście starczy tej działeczki!!!

Żeby tylko sprzedający pozytywnie się zastanowił bo chyba za szybko się zgodziliśmy na jego warunki i teraz zaczął coś mącić (chyba szkoda mu się zrobiło że nie podał większej ceny :evil: ).

Dzięki, chyba rzeczywiście starczy tej działeczki!!!

Żeby tylko sprzedający pozytywnie się zastanowił bo chyba za szybko się zgodziliśmy na jego warunki i teraz zaczął coś mącić (chyba szkoda mu się zrobiło że nie podał większej ceny :evil: ).

Weźcie go na wstrzymanie :wink:

Ktos musi wygrać:

...On was, albo wy jego :wink:

Ja chyba niezrozumiałem - 200.000 zł za działkę ?! Za tę kwotę to można kupić działke i pobudować dom. :o

Bez przesady - przecież to okolice W-wy :):):) Moja działka obecnie kosztuje 800 pln/mkw :)

800 zeta/metr?! dżizus krajst, to gdzie Ty masz tą działkę...? na Placu Defilad?

Gość 2mm

800 zeta/metr?! dżizus krajst, to gdzie Ty masz tą działkę...? na Placu Defilad?

na placu defilad (tzn. w bliskiej okolicy...) to działki kosztują 1-2 tys. ale Euro nie zł. 800 zł/mkw jak na W-wę to nie jest szczytowa cena.