Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzeba się będzie nieźle nagimnastykować żeby na działkę o szerokości 20 m wcisnąć domek z dwustanowiskowym garażem ale jak znajdziesz odpowiedni projekt to na pewno lepiej będzie się mieszkało na 6 arowej działce niż w bloku. Zwłaszcza jeśli nie macie czasu na pracę w ogrodzie, a napewno wytarczy miejsca na grillowanie i piaskownice dla dziecka.

Ten pomysł z działką za 200 tys. zł to dla mnie jak sen wariata :wink:

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla nas ta cena też jest monstrualna. Jeszcze 3 lata temu taką samą działkę mozna było kupić za 100 tyś.

Ludzie pogłupieli (w tym i my :lol: godząc się na takie ceny i płacąc je.

My jednak obawiamy się że za rok to już nie będzie nas stać bo znowu podrożeją więc te 200 tyś jeszcze jest ok.

Jak się sprzedający zgodzi to zaryzykujemy i pobudujemy się ale mam nadzieje że ogródek będzie większy niż w segmencie :-?

Ponoć jutro ma nam dać ostateczną decyzję.

Więc jest szansa że wkrótce dołączę pełną gębą do Waszego grona zakładając dziennik budowy :lol:

Ja też mam działkę 20x35 i trochę trwało zanim znalazłam projekt ,który pasował i spełniał moje wymogi-120-150m,garaż.Niestety domek znalazłam -ale tylko z 1 garażem trudno-drugi postawię na wjeżdzie i będzie mniej odśnieżania.A trawy do koszenia na tych 700m wystarczy.W zabudowie szeregowej działki często mają po 250-350m i też wystarcza.
Ja chyba niezrozumiałem - 200.000 zł za działkę ?! Za tę kwotę to można kupić działke i pobudować dom. :o

Bez przesady - przecież to okolice W-wy :):):) Moja działka obecnie kosztuje 800 pln/mkw :)

Monia - licz 2.000 za metr domu :)

800 zeta/metr?! dżizus krajst, to gdzie Ty masz tą działkę...? na Placu Defilad?

na placu defilad (tzn. w bliskiej okolicy...) to działki kosztują 1-2 tys. ale Euro nie zł. 800 zł/mkw jak na W-wę to nie jest szczytowa cena.

Moja jest z tych tańszych - Targówek uzbrojona.

Za 200 ani nawet za 300 w okolicach W-wy nie zbudujecie domu... ;-) Przykro mi, ale taka jest prawda. Może gdyby mieć uzbrojoną działkę, z przyłączem wodnym, gazowym, prądowym (docelowym), kanalizacją i ogrodzoną, budować mały dom (powiedzmy 150 m2 pow. całkowitej), to może bez szaleństw byście się zmieścili. Inaczej to raczej nic z tego.

Realizm czasem się przydaje :-)

pozdr,

TJ

czesc co do tej dzialki 600 metrow to ja bym ja wziol bo halupka mi wychodzi jakies 300 metrow nie jest sle czyli 12 na 24 metry a to jak jeszcze garazyk to zmniejszysz do 18 czyli wyjdzie 12 /18 ale zawsze lepsze niz mieszkanie w bloku reszte dzialki kostka i spokoj i dzieciakowi rowerek i ma gdzie smigac

Wracając do pieniędzy.

Budowa domu to po prostu projekt. Również finansowy. Jak rozumiem przemyślałaś już wersję optymistyczną ( nieco okraszoną "parciem na budowę"). A teraz pora na wersję pesymistyczną.

Jeśli się nie uda - pieniędzy nie wystarczy - czy masz plan B ? Mieszkanie do sprzedania, niezły samochód, III filar, polisę dzieci ? Czy może jesteście w stanie spłacać wyższy kredyt ? Czy dacie radę większemu obciążeniu ? Jeśli odpowiesz "TAK" na którekolwiek powyżej - buduj :):)

200tys złoty za kawałek ziemi... :roll: co to się porobiło :roll:

...jak to kiedyś śpiewał kabaret OTTO - "małe mieszkanie na Manhatanie tobie kochanie kupię....bo tam taniej!"

(przepraszam za ten OT ale u nas szczytowa cena za działkę 1000m2 to ok 60tys.zł)

monia 600 m.kw. to sporo miejsca tylko musicie dopasować projekt do działki, własych potrzeb i warunków zabudowy. Jak jak kupowałem naszą działeczkę (312 m.kw.) jak widzisz kieszonkowy rozmiar :lol: to wystarałem się o warunki zabudowy aby wiedzieć co mogę zbudować. Bez tego to troszkę jak kupowanie kota w worku. Na Waszym miejscu zweryfikowałbym przy tej działce podejście do wolnostojącego garażu. Troszkę szkoda miejsca i moim zdaniem jest on mniej funkcjonany.
Dla nas ta cena też jest monstrualna. Jeszcze 3 lata temu taką samą działkę mozna było kupić za 100 tyś.

Ludzie pogłupieli (w tym i my :lol: godząc się na takie ceny i płacąc je.

My jednak obawiamy się że za rok to już nie będzie nas stać bo znowu podrożeją więc te 200 tyś jeszcze jest ok.

Jak się sprzedający zgodzi to zaryzykujemy i pobudujemy się ale mam nadzieje że ogródek będzie większy niż w segmencie :-?

Ponoć jutro ma nam dać ostateczną decyzję.

Więc jest szansa że wkrótce dołączę pełną gębą do Waszego grona zakładając dziennik budowy :lol:

monia251,

Radze jeszcze sprawdzic w gminie czy w/w dzialka nie lezy na terenie ekologicznym (Granica, Nowa Wies... ) gdyz tam mozna zabudowac domem tylko 20% dzialki....

pozdr!

No właśnie działeczka jest w Granicy k. Komorowa!

Zaniepokoiłes mnie tym mocno!!! Ale niemoże to być prawda bo obok na 500 metrach (działeczka ma szerokość 13 m) pobudowal sie dom z garażem jednostanowiskowym razem coś ok. 135 m.

Mam nadzieje że nie ma takich obostrzeń.

Wracając do pieniędzy.

Budowa domu to po prostu projekt. Również finansowy. Jak rozumiem przemyślałaś już wersję optymistyczną ( nieco okraszoną "parciem na budowę"). A teraz pora na wersję pesymistyczną.

Jeśli się nie uda - pieniędzy nie wystarczy - czy masz plan B ? Mieszkanie do sprzedania, niezły samochód, III filar, polisę dzieci ? Czy może jesteście w stanie spłacać wyższy kredyt ? Czy dacie radę większemu obciążeniu ? Jeśli odpowiesz "TAK" na którekolwiek powyżej - buduj :):)

Nefer zakładamy że 300 tyś starczy nam na budowę. Jak nie to podniesiemy kredyt (jeszcze nas na to trochę stać) bądź jeżeli nie to mamy drugie mniejsze mieszkanko.

Ale chcielibysmy się zmieścić w tej kwocie (pewnie jak wszyscy :lol:

Ten kosztorys jest bardzo optymistyczny :)

Dorzuć jakieś 30-40% + koszty przyłączy + ogrodzenie + zagospodarowanie terenu i wtedy otrzymasz faktyczny koszt budowy żeby normalnie mieszkać.

Bardzo dużo zależy od jakości użytych materiałów, technologii etc.

Ja bez 300K PLN bałbym się ruszać z budową tego domku.

Kosztorys projektanta na moją chałupę opiewał na 460K PLN. Do dnia dzisiejszego poszło 660K i pójdzie jeszcze ok. 40K PLN.

Jak ruszałem z budową to liczyłem, że wyrobię się w 400K :D

Pamiętaj, że w ciągu ostatnich 2 lat ceny materiałów i robocizny znacząco poszły w górę....

Na działce 20x32m na pewno będzie luźniej niż w każdym domku szeregowym, jakie stawia się w W-wie.

Ważne są jeszcze strony świata i istniejąca zabudowa w sasiedztwie, oraz od której strony jest wjazd/wejście (ulica).

Jeżeli ten wjazd/wejście jest od strony północnej, lub wschodniej i wypada w krótszym wymiarze (20m) - to to jest b. dobra działka.

Na działce 20x32m na pewno będzie luźniej niż w każdym domku szeregowym, jakie stawia się w W-wie.

Ważne są jeszcze strony świata i istniejąca zabudowa w sasiedztwie, oraz od której strony jest wjazd/wejście (ulica).

Jeżeli ten wjazd/wejście jest od strony północnej, lub wschodniej i wypada w krótszym wymiarze (20m) - to to jest b. dobra działka.

Wjazd jest niestety z szerszej strony 32 m, ale i tak działeczka nam się podoba i czekamy na dzisiejszą decyzję psrzedającego. Jak powie "nie" to znowu od początku poszukiwania.... :cry:

Z tym domkiem tylko na 20% działki to się faktycznie przestraszyłam!

Czyli jak działeczka ma 600 to dom (parter czyli powierzchnia zabudowy) nie może przekroczyć 120 m. wraz z garażem. Czy dobrze rozumuję!!!! Czy moze chodzi o to że cała powierzchnia domu nie może przekroczyć tych 120 m.

:o