Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam raz jeszcze!

Cieszę się z tego, że dyskusja nabiera rumieńców. Potwierdzam- nie jestem ponurakiem. To jest pewne na sto procent. Mam nadzieję również, że forma Ty nikogo nie obraża. Jeżeli tak, to proszę o sygnał.

Najpierw odpowiedź dla Eskimosa. Manipulacja informacją polega między innymi na cytowaniu wybranego fragmentu wypowiedzi, podczas gdy w kolejnym zdaniu (zdaniach) zawarte są inne, kluczowe dla tej wypowiedzi informacje.

Zacytowałeś „Jestem świeży na forum i pierwsze, co mnie uderzyło to jad obecny w podtekstach odpowiedzi.” I udzieliłeś odpowiedzi, a wystarczyło doczytać drugie zdanie i twoja odpowiedź najprawdopodobniej byłaby zbędna. Oto ono- „Wiem, że użyłem mocnego słowa, ale skoro inni prowokują...”. Miałem nadzieję, że będzie to zrozumiałe, ale w kumplecie, a nie z osobna!

Jaki osiągnęliśmy cel w całej tej dyskusji? Główny wątek to „ogrzewanie podłogowe dla alergika”, a my, o czym zaczynamy rozprawiać? Nie będę ukrywać, że na Elektrodzie moderatorzy pilnują porządku merytorycznego w dyskusjach i dzięki temu właśnie, potrzebne informacje można znaleźć w miarę szybko. Wielka zaleta.

Odpowiedzi w stylu „autku marzną nużki” wyraźnie irytują merit, bo ona po prostu oczekuje rady, ale widocznie na konkrety musi jeszcze poczekać kilkadziesiąt postów. Może wtedy? Bo przecież my, ja również do tej wspólnoty się od kilku dni zaliczam, tak sobie tutaj bajdurzymy i żartujemy, a od czasu do czasu nawet komuś coś doradzimy.

Zastanawiam się, czy mam odpowiedzieć Tomkowi1950 w tym wątku, czy podjąć nowy? W końcu okaże się, że ogrzewanie podłogowe to dobry temat na rozważanie o tym, czy liczba Pi jest liczbą skończoną? Nawiasem mówiąc widziałem w jednej książce tę liczbę obliczoną do dwudziestu tysięcy miejsc po przecinku.

Jedno jest pewne. Skupiłeś się Tomku tylko na karoserii, a ja przysiągłbym, że w moim samochodzie jest jeszcze kilka innych, nic nie znaczących detali, bez których to bydle nie pojedzie. I nie wiem, dlaczego są one bardzo wrażliwe na zjawiska atmosferyczne? Jak to dyletant w tych sprawach.

Jeszcze tylko małe pytanie- ile mamy mroźnych dni w roku i ile mamy pór roku? Czy rok ma tylko tyle dni ile jest w nim zimy? A miało być tylko jedno pytanko.

Czy my naprawdę jeszcze rozmawiamy o ogrzewaniu podłogowym dla alergika?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej.

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1399002

Widzę Arigato że jesteś urodzonym analitykiem. :D

OK.

Spróbujmy po Twojemu.

Mam nadzieję również, że forma Ty nikogo nie obraża. Jeżeli tak, to proszę o sygnał.

To oczywiste, zwłaszcza na forum.

"Panie premierze", "Panie pośle", "Panie prezesie" - to zupełnie gdzie indziej. :wink:

Najpierw odpowiedź dla Eskimosa. Manipulacja informacją polega między innymi na cytowaniu wybranego fragmentu wypowiedzi, podczas gdy w kolejnym zdaniu (zdaniach) zawarte są inne, kluczowe dla tej wypowiedzi informacje.

Zacytowałeś „Jestem świeży na forum i pierwsze, co mnie uderzyło to jad obecny w podtekstach odpowiedzi.” I udzieliłeś odpowiedzi, a wystarczyło doczytać drugie zdanie i twoja odpowiedź najprawdopodobniej byłaby zbędna. Oto ono- „Wiem, że użyłem mocnego słowa, ale skoro inni prowokują...”. Miałem nadzieję, że będzie to zrozumiałe, ale w kumplecie, a nie z osobna!

J

Czyżby?

Napisałeś: Takie bzdurne bajdurzenie, lub dowcipkowanie zmusza do czytania nikomu niepotrzebnych tak naprawdę na tym forum tekstów, a co za tym idzie, stratę czasu.

Masz monopol na diagnozę co jest a co nie jest bzdurnym bajdurzeniem? :o :o :o

Odpowiedzi w stylu „autku marzną nużki”( rusek007) wyraźnie irytują merit,
:o

Chyba Ciebie, bo merit wyglada na osobę o dużej łatwości przyswajania żartu.

Mnie to wychodzi różnie.

Przykład znajdziesz tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1249140&highlight=gregus#1249140

tak sobie tutaj bajdurzymy i żartujemy, a od czasu do czasu nawet komuś coś doradzimy.

A nawet częściej. :roll:

Zastanawiam się, czy mam odpowiedzieć Tomkowi1950 w tym wątku, czy podjąć nowy? W końcu okaże się, że ogrzewanie podłogowe to dobry temat na rozważanie o tym, czy liczba Pi jest liczbą skończoną? Nawiasem mówiąc widziałem w jednej książce tę liczbę obliczoną do dwudziestu tysięcy miejsc po przecinku.

Niejaki Akira Haraguchi z Japonii przez 16 godzin recytował z pamieci liczbę PI do 100 000 miejsc po przecinku, (najnowasza Księga Rekordów Guinnessa).

Obliczenia najwiekszych zespołów połaczonych komputerów, jak dotąd potwierdziły tylko że jest to liczba niewymierna.

I to jest pewna analogia do forum internetowego, bo tam gdzie moc obliczeniowa komputera nie wystarcza do rozwiązania danego problemu - spina się je w sieć.

Amerykanie, dawno temu zrobili to samo z mózgami ludzkimi i nazwali to "burzą mózgów".

W pewnym sensie role taką pełni forum. :D

Czy my naprawdę jeszcze rozmawiamy o ogrzewaniu podłogowym dla alergika?

No skad? :o

Dużo wyżej zostało ustalone, że o ogrzewaniu podłogowym w garażu, ( merit Czw, 5 Październik 2006 12:36).

Jaki osiągnęliśmy cel w całej tej dyskusji?

Podzieliliśmy sie sądami i doswiadczeniami , a w uproszczeniu:

- podgrzewanie garażu (zwłaszcza podłogowe) nie jest ani funkcjonalne, ani ekonomicznie uzasadnione ( martar , aqep , eskimos ).

- kilku forumowiczów , ma ogrzewanie podłogowe w garażu ( sSiwy12)

- podłogówka w garażu to rzadkie rozwiązanie, ale jak chcesz i Cię stać - to czemu nie?( 1950 , Nefer , kolia )

- mam podłogówke w garażu i sobie chwalę ( SNCF ).

Wnioski?

Wnioski merit musi wyciagnąć sobie sama, ale na pewno wie juz wiecej niż przed założeniem tego wątku. :D

Pozdrawiam wszystkich.

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1400014

Takie bzdurne bajdurzenie, lub dowcipkowanie zmusza do czytania nikomu niepotrzebnych tak naprawdę na tym forum tekstów, a co za tym idzie, stratę czasu. Korzystam również z forum Elektroda.pl i wiem, jak takie niekonkretne gadanie wpływa na zdobywanie potrzebnej wiedzy. Chcesz chłopie żartować, szydzić i wyśmiewać, to idź tam gdzie tego nikt ci nie odbierze, a nawet na rękach będą ciebie za to nosić.....

A czy powyższa Twoja wypowiedź jest cokolwiek wnosząca do tematu czy to tylko "bajdurzenie" :roll: :roll: ??

Jeśli nie odpowida Tobie forma wypowiedzi forumowiczów tu obecnych to po prostu olej to forum i udaj się na takie które będzie Ci oodpowiadać.

Proponowałbym trochę dystansu i umięjetności wychwytywania tego co Dla Ciebie jest ważne a nie wprowadzanie zamętu :wink:

Oczywiście serdecznie pozdrawiam :D

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1400061

Eskimosek, a może takie podsumowanie, dla każdego watku (tematu)?

Chyba Cię lubię - ale zaznaczam, że preferencje u mnie "normalne"

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1400064

Chyba Cię lubię - ale zaznaczam, że preferencje u mnie "normalne"

:lol: :lol: :lol:

I vice versa! :D

Pozdrawiam.

PS. a propos "vice versa":

Scenka z gabinetu dyrektora:

Panie dyrektorze, ja chciałem Panu powiedzieć -że ten Kowalski z naszego działu, to on opowiada w biurze takie rzeczy o Panu że niby Pan to używa takich różnych zagranicznych słów i wcale Pan nie wie co one znaczą. :roll:

Dyrektor - co? :o - to wy powiedzcie temu Kowalskiemu że może mnie w d..ę pocałować.............. i vice versa. 8)

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1400470

Witam wszystkich raz jeszcze!

Zjadliwie, czy nie, ale faktem jest, że niektórzy drwią sobie z osób, które potrzebują pomocy lub rady. Jak zwał tak zwał. Zaznaczyłem wcześniej, że skoro inni prowokują... Zauważyłem, że Eskimos potrafi manipulować informacją. Należało zacytować jeszcze jedno zdanie, a reszta byłaby jasna. I jeszcze jedno. Takie bzdurne bajdurzenie, lub dowcipkowanie zmusza do czytania nikomu niepotrzebnych tak naprawdę na tym forum tekstów, a co za tym idzie, stratę czasu. Korzystam również z forum Elektroda.pl i wiem, jak takie niekonkretne gadanie wpływa na zdobywanie potrzebnej wiedzy. Chcesz chłopie żartować, szydzić i wyśmiewać, to idź tam gdzie tego nikt ci nie odbierze, a nawet na rękach będą ciebie za to nosić.

Uwazam, ze wogole podgrzewanie garazu jest bledem. Przyczynia sie do szybszej korozji auta..moze niektorzy sie zdziwa ale auto moze lepiej wygladac (mam na mysli stan techniczny blach a nie wyglad wizualny) stojace pod chmurka od auta garazowanego...

Kwestia przechowywania samochodu pod chmurką wydaje się być sprawą oczywistą, ale jak widać z tej właśnie wypowiedzi- nie dla wszystkich. Wygląda na to, że niektórzy rzucali na szkółki bardzo dużymi kamieniami. Wystarczy dokładnie przeanalizować zawartość otaczającego nas tzw. świeżego powietrza zewnętrznego żeby wiedzieć, co jest dobre dla lakieru samochodowego i dla blach, a co nie. Czyżby muzea całego świata się myliły? Oczywiście mamy jeszcze w zapasie ultrafiolet od naszej git-planety. Z tego, co mi wiadomo- blachy korodują od nadmiaru wilgoci, a gdzie najczęściej jest jej więcej? Uważam, że takie rozważania dobre są, ale wśród ludzi, którzy o tych sprawach w ogóle nie mają pojęcia, dlatego sugeruję założenie osobnego forum o nazwie „Zielony murator i nie tylko, ale z przymrużeniem oka i z kupą rubasznego dowciapu”. Tam można by zamieszczać takie dyletanckie wypowiedzi i opinie .

Oj czlowieku proponuje troche sie doksztalcic, bo mam wrazenie, ze z fizyki i chemii uciekales....Nie ma nic gorszego jak pisanie bzdur, zarzucanie nimi niewiedzy i braku wyksztalcenia..Proste doswiadczenie moze oswieci Ciebie i zacheci do poznawania swiata: zmocz sobie woda gacie - 2 pary, jedne powies w garazu, a drugie powies na podworku...constans; Ktore rano zalozysz chetniej ??

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1400836

Witam wszystkich raz jeszcze!

Zjadliwie, czy nie, ale faktem jest, że niektórzy drwią sobie z osób, które potrzebują pomocy lub rady. Jak zwał tak zwał. Zaznaczyłem wcześniej, że skoro inni prowokują... Zauważyłem, że Eskimos potrafi manipulować informacją. Należało zacytować jeszcze jedno zdanie, a reszta byłaby jasna. I jeszcze jedno. Takie bzdurne bajdurzenie, lub dowcipkowanie zmusza do czytania nikomu niepotrzebnych tak naprawdę na tym forum tekstów, a co za tym idzie, stratę czasu. Korzystam również z forum Elektroda.pl i wiem, jak takie niekonkretne gadanie wpływa na zdobywanie potrzebnej wiedzy. Chcesz chłopie żartować, szydzić i wyśmiewać, to idź tam gdzie tego nikt ci nie odbierze, a nawet na rękach będą ciebie za to nosić.

Uwazam, ze wogole podgrzewanie garazu jest bledem. Przyczynia sie do szybszej korozji auta..moze niektorzy sie zdziwa ale auto moze lepiej wygladac (mam na mysli stan techniczny blach a nie wyglad wizualny) stojace pod chmurka od auta garazowanego...

Kwestia przechowywania samochodu pod chmurką wydaje się być sprawą oczywistą, ale jak widać z tej właśnie wypowiedzi- nie dla wszystkich. Wygląda na to, że niektórzy rzucali na szkółki bardzo dużymi kamieniami. Wystarczy dokładnie przeanalizować zawartość otaczającego nas tzw. świeżego powietrza zewnętrznego żeby wiedzieć, co jest dobre dla lakieru samochodowego i dla blach, a co nie. Czyżby muzea całego świata się myliły? Oczywiście mamy jeszcze w zapasie ultrafiolet od naszej git-planety. Z tego, co mi wiadomo- blachy korodują od nadmiaru wilgoci, a gdzie najczęściej jest jej więcej? Uważam, że takie rozważania dobre są, ale wśród ludzi, którzy o tych sprawach w ogóle nie mają pojęcia, dlatego sugeruję założenie osobnego forum o nazwie „Zielony murator i nie tylko, ale z przymrużeniem oka i z kupą rubasznego dowciapu”. Tam można by zamieszczać takie dyletanckie wypowiedzi i opinie .

Oj czlowieku proponuje troche sie doksztalcic, bo mam wrazenie, ze z fizyki i chemii uciekales....Nie ma nic gorszego jak pisanie bzdur, zarzucanie nimi niewiedzy i braku wyksztalcenia..Proste doswiadczenie moze oswieci Ciebie i zacheci do poznawania swiata: zmocz sobie woda gacie - 2 pary, jedne powies w garazu, a drugie powies na podworku...constans; Ktore rano zalozysz chetniej ??

Wszystko zależy od warunków panujących w obu tych ośrodkach a mogą być diametrlnie różne jeśli chodzi o te na dworze :wink:

Ja osobiście założyłbym te z dworu bo w garażu śmierdzi i gacie by mi też prześmiergły :wink:

Proponuję duuuuużo więcej dystansu

Wyluzuj troszkę koleś :wink:

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1401078

Witam raz jeszcze!

Nie zamierzam chować głowy w piasek (olać tego forum), jak mi ktoś podpowiedział. Dziękuję za dobrą radę. Podobno zawsze w cenie.

Liczba Pi lotto mi jak puch marny na wietrze. Jeżeli już idzie o te rewelacje, to nie ukrywam, że w tej materii dysponowałem wiedzą sprzed trzydziestu kilku lat i nie starałem się jej pogłębiać. Celowo walnąłem taką abstrakcją, żeby unaocznić, jak bardzo można doprowadzić coś do absurdu. Nawet w najśmielszych marzeniach nie przypuszczałem, że ktoś jednak złapie haczyk. Możemy jeszcze, tak od niechcenia, po bajdurzyć o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.

Dokonałem skromnej analizy i wychodzi na to, że mam do czynienia z lokalnymi tuzami. Trochę się boję, co będzie dalej, ale powoli zaczynam was lubić. Zastrzegam, że i moje preferencje są również, jak najbardziej normalne.

Nie jestem aż tak ślepy, żeby nie widzieć efektów swojego postępowania. Właśnie taki był cel mojego działania. Mnie również stać na ble, ble ble, ale zamiast tego zdecydowanie wolę komuś doradzić w konkretnej sprawie. Nadal liczę na to, że nawet najbardziej niedorzeczne pomysły nie będą przez nikogo wyśmiewane. Każdy ma prawo spytać.

Jak już wcześniej wspominałem, ogrzewanie podłogowe wymaga bardzo dobrej izolacji ścian zewnętrznych. Jeden powód podałem wcześniej. Sprawa, której nie wymieniłem polega na tym, że niezbyt dobre ocieplenie ścian, może w ekstremalnych warunkach pogodowych (bardzo niskie temperatury) doprowadzić do nadmiernego nagrzewania się podłogi. W takiej sytuacji, przebywanie w pomieszczeniu o zbyt wysokiej temperaturze posadzki przestaje już być przyjemne. Natomiast obniżenie temperatury posadzki skutkować będzie z kolei zbyt niską temperaturą w ogrzewanym pomieszczeniu. W łazienkach stosuje się podwyższone temperatury, ale w tych pomieszczeniach raczej zbyt długo się nie przebywa. Jeżeli, jak piszesz merit, chcecie wykorzystywać ów garaż tylko do przechowywania czegokolwiek, to nie ma problemu, ale gdybyście chcieli również spędzać w nim więcej czasu to należałoby wziąć to pod uwagę. Rozwiązaniem może być np. zastosowanie dodatkowo kaloryfera.

Żeby doświadczenie, które proponujesz, miało sens należałoby je przeprowadzić w różnych warunkach pogodowych. Obawiam się, że z wyników nie zawsze byłbyś bardzo zadowolony.

Skoro proponujesz taki właśnie eksperyment to mogę przypuszczać, że w twoich stronach zawsze świeci słońce, nigdy nie ma zimy, zero deszczu i w ogóle Sahara. A jak tam dzisiaj u Ciebie za oknem? Wyschłyby gatki na sznurze w ogródku? Moja żona wywiesza pranie na balkonie (zadaszonym) i bywa, że czasami kilka dni trzeba czekać zanim pranie wyschnie w miarę przyzwoicie. Niech Ci może Eskimos przypomni, do jakiej szufladki włożył moją mózgownicę. Bo ja Panie analityk jestem!!!

Ze SławkiemD zgadzam się w stu procentach. Dodam tylko, że w garażu nigdy nie wystąpią tak skrajne warunki z jakimi mamy do czynienia na zewnątrz i na tym między innymi polega przewaga garażu nad chmurką. Poza tym, samochód to nie tylko karoseria.

A to się towarzystwo rozkręciło. Przechodzą mnie dreszcze i proszę o jeszcze.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

https://forum.murator.pl/topic/63098-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-dla-alergika/page/2/#findComment-1405208