ab1719500475 04.10.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 czy brał ktos kredyt w $ i jaki bank jest godny polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.10.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 A czemu akurat $ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 czy brał ktos kredyt w $ i jaki bank jest godny polecenia? Rozumiem, że nie odstrasza Cię libor USD na poziomie >5% i duze wahania względem PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ab1719500475 05.10.2006 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 niestety w nich zarabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.10.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ale kredyt bedziesz chyba i tak splacal w PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ab1719500475 05.10.2006 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 no moze nie jestem zbyt precyzyjny, zrabiam w pln tylko w zalezności od kursu $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.10.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ale i tak bym sie zastanowil nad tym co napisal TS147. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 05.10.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 czy brał ktos kredyt w $ i jaki bank jest godny polecenia? Jak zarabiasz w USD to kredyt walutowy w USD jest dobry bo nie ponosisz ryzyka kursowego. Oczywiscie jest ryzyko stóp procentowych, a te w USA są obecnie wysokie (wyższe niz w PLN). Jednak biorąc pod uwage makroekonomię, to wyglada na to, ze stopy w usa powinny spadać, więc IMHO kredy w usd w Twoim przypadku w długiej perspektywie powinien być dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.10.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 no moze nie jestem zbyt precyzyjny, zrabiam w pln tylko w zalezności od kursu $ Jeśli tak zarabiasz to tylko w $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 06.10.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Jeśli tak zarabiasz to tylko w $ Nie do końca się z tym zgodzę. Jasne że zasada brania kredytu w walucie w której się zarabia jest dobra (sam tak zrobiłem), ale zobacz ile ludzi zarabia w PLN a kredyt ma w CHF - źle na tym wychodzą? A biorą kredyt w CHF własnie z tytułu niższego oprocentowania. Biorąc kredyt dzisiaj w USD oprocentowanie będziesz miała na poziomie 7,5% (Libor jest ponad 6% + marża) . Chyba sporo? (ja mam w PLN 4,64%) Do tego przez najbliższe 3-6 miesięcy stopy będą albo stały albo rosły w USD raczej jeszcze. Dopiero pózniej zaczną spadać. Więc po co przez 1-2 lata płacić tak wysokie stopy, jeśli mamy do dyspozycji narzedzie przewalutowania? Jak stopy w USD zaczną spadać można przewalutować kredyt na USD. Ok, pojawi się ryzyko kursowe. Ale ile dzisiaj kosztuje USD? 3,10? Wiec do jakiego poziomu może spaść jeszcze? Moim zdaniem bardziej prawdopodobny będzie trend odwrotny. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.10.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 To kwestia spokoju. Mój mąż dostawał kasę za używanie samochodu prywatnego. Przelicznik z dolarów. Kupowaliśmy nowy samochód i wzięliśmy kredyt w $ - bilans jest na 0. Oczywiście , że można się zastanawiać czy nie szwajcary, bo to taniej itd itd - ale jeśli ludziom zależy li tylko na spokoju - to tu mają gwarancję niezmienności sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.10.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 ... Jak stopy w USD zaczną spadać można przewalutować kredyt na USD. Ok, pojawi się ryzyko kursowe. Ale ile dzisiaj kosztuje USD? 3,10? Wiec do jakiego poziomu może spaść jeszcze? Moim zdaniem bardziej prawdopodobny będzie trend odwrotny. Pzdr, TS Zgodze sie , ze nie warto teraz brac kredytu w USD nawet jak sie w tej walucie zarabia. Sam mam jeszcze taki kredyt , ale zaciagniety w czasach kiedy $ byl mocny. Teraz dolar jest slaby i ryzyko kursowe raczej duze a oprocentowanie bardzo wysokie ( ja mam juz powyzej 8%). Dlatego ab bierz kredyt ale nie w dolarach. Jak dolar sie umocni ( a predzej sie umocni niz znaczaco oslabi) bedziesz mial "tani" kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts