Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

migda?ek-polecam

Recommended Posts

Wszystkim którzy lubią kwitnące krzewy polecam MIGDAŁEK trójklapowy. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja prześlicznymi, bladoróżowymi kwiatami przypominającymi małe różyczki. Rosną one na bezlistnych gałązkach. Nie lubi on zarówno ciężkich, podmokłych, jak i suchych, piaszczystych gleb. Obficie kwitnie w miejscach słonecznych i osłoniętych.

Ja mam formę krzaczastą bo wichury nadmorskie nie pozwalają mi na pienną odmiane tej rośliny. Pienne wygląda tak samo jak róża pienna (szczepiona na ałyczy) tylko jej kwiaty są delikatniejsze. Robi naprawdę wrażenie gdy na wiosnę nic w zasadzie w ogrodach nie kwitnie a migdałek pyszni się na trawniku. Naprawdę warto mieć choćby jeden taki w ogrodzie. Zresztą sami zobaczcie:

http://www.ogrodnik.pl/ogrody/ogrody_13_17_d.jpg

Jeżeli posadziłaś w zeszłym roku to kwitnienie może być tylko symboliczne. Po zbrązowienie tegorocznych kwiatów obetnij wszystkie gałązki krzaczka o jakieś 1/3 ich długości. Z kącików wszystkich pozostałych pączków wyrosną Ci młode gałązki które w przyszłym roku wspaniale zakwitną. Podsyp też nawozu.

A mężowi pogratuluj gustu http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/clap.gif

Ten krzew nie jest wysoki. U mnie regularnie przycinany wyrósł do wysokości około 1,5m. Natomiast rozrasta się na szerokość- mój ma średnicy około 1,5m. Ale ten krzew dobrze znosi wiosenne cięcie i możesz go dowolnie formować. A zawsze możesz wybrać formę pienną - jest nawet ładniejsza no i zabiera dużo mniej miejsca.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 3 years później...
koniecznie trzeba pamiętać o przycinaniu i "odmładzaniu" migdałka - bo niestety jeśli zostawimy go samemu sobie to z roku na rok będzie miał coraz mniej kwitnących gałązek a coraz więcej zwykłych gałęzi z liśćmi. wiem, bo moja mama już przerobiła ten błąd.

pozdrawiam Magda

Przegapiłam obcięcie po kwitnieniu, więc w następną wiosnę będzie pewno łysawy, szkoda. Mam tyle rożnych odmian, że już mi się czasem myli, co kiedy i jak ciąć.

Ot, nauka na błędach :)

Dzięki za rady :)