ewusia 11.04.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Wszystkim którzy lubią kwitnące krzewy polecam MIGDAŁEK trójklapowy. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja prześlicznymi, bladoróżowymi kwiatami przypominającymi małe różyczki. Rosną one na bezlistnych gałązkach. Nie lubi on zarówno ciężkich, podmokłych, jak i suchych, piaszczystych gleb. Obficie kwitnie w miejscach słonecznych i osłoniętych.Ja mam formę krzaczastą bo wichury nadmorskie nie pozwalają mi na pienną odmiane tej rośliny. Pienne wygląda tak samo jak róża pienna (szczepiona na ałyczy) tylko jej kwiaty są delikatniejsze. Robi naprawdę wrażenie gdy na wiosnę nic w zasadzie w ogrodach nie kwitnie a migdałek pyszni się na trawniku. Naprawdę warto mieć choćby jeden taki w ogrodzie. Zresztą sami zobaczcie:http://www.ogrodnik.pl/ogrody/ogrody_13_17_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 11.04.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Właśnie tej wiosny, na wyraźne życzenie mojego męża, posadziłam tę pienną odmianę migdałka i czekam na kwitnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 11.04.2003 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Jeżeli posadziłaś w zeszłym roku to kwitnienie może być tylko symboliczne. Po zbrązowienie tegorocznych kwiatów obetnij wszystkie gałązki krzaczka o jakieś 1/3 ich długości. Z kącików wszystkich pozostałych pączków wyrosną Ci młode gałązki które w przyszłym roku wspaniale zakwitną. Podsyp też nawozu.A mężowi pogratuluj gustu http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/clap.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Uwielbiam migdałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 12.04.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 Ja z kolei dałem się przekonać żonce, posadziłem migdałka na jesieni i teraz z niecierpliwością czekam, aż stopnieją resztki wrednego śniegu i może zacznie kwitnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara 13.04.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 ja mam dwa migdałki na swojej działce. W pierwszym roku zakwitły, ale słabo. Z jednego migdałka ciągle wybija "wilk", już nawet nie mam siły ciągle go odkopywać i ciąć. Drugi chyba mi w tym roku przemarzł. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.04.2003 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 ja także mam migdałki - jeden w ogrodzie, forma krzaczasta (rosnie pod czereśnią)... dwa w gardle... te ostatnie może kiedyś wytnę - tego w ogrodzie tylko wtedy jak uschnie snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 14.04.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Dzięki Ewusia za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmagda 16.04.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 koniecznie trzeba pamiętać o przycinaniu i "odmładzaniu" migdałka - bo niestety jeśli zostawimy go samemu sobie to z roku na rok będzie miał coraz mniej kwitnących gałązek a coraz więcej zwykłych gałęzi z liśćmi. wiem, bo moja mama już przerobiła ten błąd.pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 mój migdałek zaczyna już rozkwitać... hmmmciekawesnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 17.04.2003 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Dokładnie tak jak pisałaś. Co roku po przekwitnięciu krzak należy mocno przyciąć. Ja skracam o około 1/3 długości każdego przekwitłego pędu. Pędy które nie kwitły pobudzam do kwitnięcia przycinając je nawet o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 17.04.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Również bardzo mi sie podoba migdałek,ale zależy mi na tym aby nie był wysoki ,można go jakoś formować aby nie wrósł zbyt wysoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 17.04.2003 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Ten krzew nie jest wysoki. U mnie regularnie przycinany wyrósł do wysokości około 1,5m. Natomiast rozrasta się na szerokość- mój ma średnicy około 1,5m. Ale ten krzew dobrze znosi wiosenne cięcie i możesz go dowolnie formować. A zawsze możesz wybrać formę pienną - jest nawet ładniejsza no i zabiera dużo mniej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.04.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Czy migdalek utrzyma sie na balkonie w donicy? Balkon ma poludniowa ekspozycje. Marzy mi sie taka roslina na barierce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalmia 10.12.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Ja mam migdałek 8-letni, jest niesamowicie piekny w porze kwitnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 26.10.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Odświeżam mocno zaniedbany wątek.Otóż. Wiosną posadziłam migdałka szczepionego na pniu. Czy na zimę powinnam go jakoś okryć?Jakiś kopczyk z kompostu, a może wdzianko na całą roślinkę? Jak zimują Wasze drzewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 26.10.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Dwa razy kupiłem Migdałka i wyrosły dzikie krzaki cosik jak "lubaszki.Chyba nie warto rezykowac po raz trzeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 26.10.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 koniecznie trzeba pamiętać o przycinaniu i "odmładzaniu" migdałka - bo niestety jeśli zostawimy go samemu sobie to z roku na rok będzie miał coraz mniej kwitnących gałązek a coraz więcej zwykłych gałęzi z liśćmi. wiem, bo moja mama już przerobiła ten błąd. pozdrawiam Magda Przegapiłam obcięcie po kwitnieniu, więc w następną wiosnę będzie pewno łysawy, szkoda. Mam tyle rożnych odmian, że już mi się czasem myli, co kiedy i jak ciąć. Ot, nauka na błędach Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 27.10.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 No tak, ale czy w kwestii zimowego odzienia dla migdałków są jakieś wskazania...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 28.10.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Okryj krzew agrowłókniną i pień i korone, żeby nie przemarzł zimą. W zastępstwie może byc worek jutowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts