Olasa 07.11.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Do budowy niby się przygotowałam, do ryzyka kursowego też, ale teraz jak muszę wziąć kolejną transzę po tak niskim kursie to włos mi się na głowie jeży, spać po nocach nie mogę, jak tak dalej pójdzie to nie doczekam końca budowy, bo będę kwiatki od spodu wąchać Rafał G-ce tylko nie pisz, a nie mówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.11.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Własnie dzisiaj rano dostałem drugą transze kredytu i wynosi ona dokładnie 20.000 zł co do grosza. O co chodzi z tymi różnicami kursowymi jak moja transza ani drgnęła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 07.11.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Własnie dzisiaj rano dostałem drugą transze kredytu i wynosi ona dokładnie 20.000 zł co do grosza. O co chodzi z tymi różnicami kursowymi jak moja transza ani drgnęła ?? O to chodzi, że te 20 000 zł przy kursie 2,3 zwieksza Twoje zadłużenie o ok. 8 700 CHF. Natomiast prz kursie 2,5 Twój dług wyniósłby 8 000 CHF. Dostajesz kwote w PLN ale zadłuzenie masz przecież w CHF. A CHF będzie spadał i lepiej sie tym nie przejwować , chyba, ze stres budowalany komuś nie wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 07.11.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Słyszałam, że na początku tygodnia jest zawsze tańszy, ...niz przy jego końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 07.11.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Słyszałam, że na początku tygodnia jest zawsze tańszy, ...niz przy jego końcu Szczególnie jak mamy tendencję spadkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 07.11.2006 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ja stawiam za informacjami z rynku, które mówią, że do końca roku 2,35 a potem nawet 2,55. Jeśli juz to w tym tygodniu bedzie 2,35 Że poleci 2% to bym raczej nie stawiał. Zapewne będzie jakaś korekta jeszcze w tym tygodniu. Złotówka odobno zawsze jest silna na koniec roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 07.11.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Do budowy niby się przygotowałam, do ryzyka kursowego też, ale teraz jak muszę wziąć kolejną transzę po tak niskim kursie to włos mi się na głowie jeży, spać po nocach nie mogę, jak tak dalej pójdzie to nie doczekam końca budowy, bo będę kwiatki od spodu wąchać Rafał G-ce tylko nie pisz, a nie mówiłem Juz przestałem pisać i tak kazdy "wiedział lepiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 07.11.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Dla mnie to calkiem, całkiem... zamierzam spłacić kredyt zaciągnięty na zakup działki, wzięłam we frankach gdy stał wysoko, teraz...sami wiecie i chyba zdecyduję sie na spłate, jestem dobrych kilka stów do przodu , ale kredyt na dom to już chyba w złotówkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 08.11.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Spłacać czy jeszcze poczekać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 09.11.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Za kilka dni podpisuję umowę kredytową, MOGĘ przesunąć to na grudzień. poprawcie mnie jeśli się mylę: powinno zależeć mi na tym ,aby w dzień podpisania cyrografu frank stał jaknawyżej,czy ok myślę??pilne.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 09.11.2006 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Za kilka dni podpisuję umowę kredytową, MOGĘ przesunąć to na grudzień. poprawcie mnie jeśli się mylę: powinno zależeć mi na tym ,aby w dzień podpisania cyrografu frank stał jaknawyżej,czy ok myślę??pilne.u. Zależy co masz napisane w umowie - czy przeliczane jest w dniu podpisania umowy, czy wypłaty kredytu. Na Twoim miejsu brał bym najszybciej jak się da, bo CHF będzie "chyba" spadał w dół. Tyko szczęsliwym trafem możesz zapłapać sie na lokalną górkę - tak jak ja (przez co mniej udupiłem, ale i tak więcej niż jakbym od razu się zdecydował). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 09.11.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 A jeśli liczy się kurs z dnia podpisania umowy, to ...co to dla mnie oznacza? u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 09.11.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 spłaciłam i jestem zadowolona, bo prowizji nie miałam, a bankowi spłaciłam w ratach połowę tego co mam dzięki spadkowi kursu Wzięłam kredyt gdy stał wysoko! Tak trzymac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 09.11.2006 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 A jeśli liczy się kurs z dnia podpisania umowy, to ...co to dla mnie oznacza? u. Mechanizm działa tak: Dostajesz kredyt w na określoną kwotę złotówek (xPLN) w CHF, więc zgodnie z kursem w dniu podpisania przeliczają Ci, że xPLN to będzie yCHF i mówią, że dostanie dokładnie yCHF. Ale w dniu wypłaty nie wypłacą Ci w CHF, tylko w PLN - więc muszą te yCHF przeliczyć na odpowiednią ilość PLN. I teraz jeżeli: 1. kurs w dniu podpisania jest niższy niż w dniu wypłaty to teoretyczine zyskujesz, bo wcześniej sprzedali Ci CHF i teraz gdy wypłacąją kredyt, to odkupują od Ciebie te przyznane wcześniej yCHF (żeby wypłacić w PLN) po wyższym kursie niż Ty od nich kupiłaś. Czyli zamiast dostać załóżny 100tys dostaniesz 105tys (bo kurs podskoczył). Napisałem teoretycznie, bo niestety większość banków (PKO chyba nie) zastrzega sobie, że niezależnie, czy kurs podskoczy, to dostaniesz maksymalnie taką kwotę, o jaką wnioskowałaś w PLN (czyli xPLN). 2. kurs w dniu podpisania jest wyższy niz w dniu wypłaty, czyli kurs spadł. Rozumując jak powyżej kupiłaś od nich CHF po cenie wyższej niż jest w dniu wyłaty, więc tracisz i ostatecznie ze wnioskowanych 100tys. dostajesz 95tys. (i nie obchodzi ich skąd weźmiesz te brakujace 5tys. - to jest ryzyko kursowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 09.11.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Szczęściara. Ach te franki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 09.11.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Kiełek! Bardzo dziękuję.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.11.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 ... 2. kurs w dniu podpisania jest wyższy niz w dniu wypłaty, czyli kurs spadł. Rozumując jak powyżej kupiłaś od nich CHF po cenie wyższej niż jest w dniu wyłaty, więc tracisz i ostatecznie ze wnioskowanych 100tys. dostajesz 95tys. (i nie obchodzi ich skąd weźmiesz te brakujace 5tys. - to jest ryzyko kursowe).... No właśnie tak mi też mówił gość w banku że jak spadnie to dostanę rate mniejszą np: 19,500zł a nie całe 20tyś zł. A teraz dostałem drugą transzę i przelali mi dokładnie 20.000zł choć słysze że frank spadał i spadał I nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.11.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 A teraz dostałem drugą transzę i przelali mi dokładnie 20.000zł choć słysze że frank spadał i spadał I nie wiem o co chodzi A z puli kredytu ubyło Ci 5kCHF, a przy wyższym kursie jakieś 4,8kCHF. I oby już nie drożał. Zaczynam spłacać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 10.11.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Im więcej wiem o tych frankach tym ze mną gorzej... i co teraz? przed każdą wypłatą transzy muszę czatować na odpowiedni kurs??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 10.11.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Im więcej wiem o tych frankach tym ze mną gorzej... i co teraz? przed każdą wypłatą transzy muszę czatować na odpowiedni kurs??? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts