Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy ten frank podskoczy....

Kiełek

Recommended Posts

Do budowy niby się przygotowałam, do ryzyka kursowego też, ale teraz jak muszę wziąć kolejną transzę po tak niskim kursie to włos mi się na głowie jeży, spać po nocach nie mogę, jak tak dalej pójdzie to nie doczekam końca budowy, bo będę kwiatki od spodu wąchać :evil:

Rafał G-ce tylko nie pisz, a nie mówiłem :cry:

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Własnie dzisiaj rano dostałem drugą transze kredytu i wynosi ona dokładnie 20.000 zł co do grosza.

O co chodzi z tymi różnicami kursowymi jak moja transza ani drgnęła ?? :roll:

O to chodzi, że te 20 000 zł przy kursie 2,3 zwieksza Twoje zadłużenie o ok. 8 700 CHF. Natomiast prz kursie 2,5 Twój dług wyniósłby 8 000 CHF.

Dostajesz kwote w PLN ale zadłuzenie masz przecież w CHF.

A CHF będzie spadał i lepiej sie tym nie przejwować :-) , chyba, ze stres budowalany komuś nie wystarcza :-)

Do budowy niby się przygotowałam, do ryzyka kursowego też, ale teraz jak muszę wziąć kolejną transzę po tak niskim kursie to włos mi się na głowie jeży, spać po nocach nie mogę, jak tak dalej pójdzie to nie doczekam końca budowy, bo będę kwiatki od spodu wąchać :evil:

Rafał G-ce tylko nie pisz, a nie mówiłem :cry:

Juz przestałem pisać i tak kazdy "wiedział lepiej"

Za kilka dni podpisuję umowę kredytową, MOGĘ przesunąć to na grudzień. poprawcie mnie jeśli się mylę: powinno zależeć mi na tym ,aby w dzień podpisania cyrografu frank stał jaknawyżej,czy ok myślę??pilne.u.

Zależy co masz napisane w umowie - czy przeliczane jest w dniu podpisania umowy, czy wypłaty kredytu.

Na Twoim miejsu brał bym najszybciej jak się da, bo CHF będzie "chyba" spadał w dół. Tyko szczęsliwym trafem możesz zapłapać sie na lokalną górkę - tak jak ja (przez co mniej udupiłem, ale i tak więcej niż jakbym od razu się zdecydował).

A jeśli liczy się kurs z dnia podpisania umowy, to ...co to dla mnie oznacza? u.

Mechanizm działa tak:

Dostajesz kredyt w na określoną kwotę złotówek (xPLN) w CHF, więc zgodnie z kursem w dniu podpisania przeliczają Ci, że xPLN to będzie yCHF i mówią, że dostanie dokładnie yCHF. Ale w dniu wypłaty nie wypłacą Ci w CHF, tylko w PLN - więc muszą te yCHF przeliczyć na odpowiednią ilość PLN.

I teraz jeżeli:

1. kurs w dniu podpisania jest niższy niż w dniu wypłaty to teoretyczine zyskujesz, bo wcześniej sprzedali Ci CHF i teraz gdy wypłacąją kredyt, to odkupują od Ciebie te przyznane wcześniej yCHF (żeby wypłacić w PLN) po wyższym kursie niż Ty od nich kupiłaś. Czyli zamiast dostać załóżny 100tys dostaniesz 105tys (bo kurs podskoczył).

Napisałem teoretycznie, bo niestety większość banków (PKO chyba nie) zastrzega sobie, że niezależnie, czy kurs podskoczy, to dostaniesz maksymalnie taką kwotę, o jaką wnioskowałaś w PLN (czyli xPLN).

2. kurs w dniu podpisania jest wyższy niz w dniu wypłaty, czyli kurs spadł. Rozumując jak powyżej kupiłaś od nich CHF po cenie wyższej niż jest w dniu wyłaty, więc tracisz i ostatecznie ze wnioskowanych 100tys. dostajesz 95tys. (i nie obchodzi ich skąd weźmiesz te brakujace 5tys. - to jest ryzyko kursowe).

...

2. kurs w dniu podpisania jest wyższy niz w dniu wypłaty, czyli kurs spadł. Rozumując jak powyżej kupiłaś od nich CHF po cenie wyższej niż jest w dniu wyłaty, więc tracisz i ostatecznie ze wnioskowanych 100tys. dostajesz 95tys. (i nie obchodzi ich skąd weźmiesz te brakujace 5tys. - to jest ryzyko kursowe)....

No właśnie tak mi też mówił gość w banku że jak spadnie to dostanę rate mniejszą np: 19,500zł a nie całe 20tyś zł.

A teraz dostałem drugą transzę i przelali mi dokładnie 20.000zł choć słysze że frank spadał i spadał

I nie wiem o co chodzi :roll: