Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy ten frank podskoczy....

Kiełek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Im więcej wiem o tych frankach tym ze mną gorzej... :roll: i co teraz? przed każdą wypłatą transzy muszę czatować na odpowiedni kurs??? :o :o :o

tak

Dalej nic nie rozumiem.

Nie dostałem mniejszej transzy tylko dokładnie takąjak w umowie.

Nic mi nie ubyło.

To co wy piszecie.

Nie kumajet :roll:

najprościej. Masz umowę z bankiem, że bedzei Ci wypłącał transze o stałej wartości wyrażonej w PLN. Np. kurs CHF/PLN wynosi 3,000, bank wypłaca Ci 20 000 zł, natępną transzę wypłaca ci przy kursie 2,0 też 20 000 zł. Rożnica w tym, że jest to kredyt w CHF, wiec zadłużasz się w CHF i pierwsza transza zwiekszyła Twoje zadłuzenie o 6 666 CHF (20 000/3), a druga o 10 000 CHF (20 000/2).

Oznacza to, ze po uruchomieniu wszystki transz, moze się okazać, ze Twój kredyt o wartości 300 000 zł to nie 100 000 CHF (kalkulowane przy kursie 3,0), a np. 120 000 CHF. Ma to szczególne znaczenie jak chesz wczesniej spałcić kredyt a w okresie uruchamiania transz np. 1 rok. kurs CHF mocno spadnie.

Im więcej wiem o tych frankach tym ze mną gorzej... :roll: i co teraz? przed każdą wypłatą transzy muszę czatować na odpowiedni kurs??? :o :o :o

tak

Dalej nic nie rozumiem.

Nie dostałem mniejszej transzy tylko dokładnie takąjak w umowie.

Nic mi nie ubyło.

To co wy piszecie.

Nie kumajet :roll:

Ulubiony klient firm doradczych: nic nie rozumie, wszystko by Ci wmówili.

A całkowite raty masz stałe czy zmienne, tak z ciekawości pytam :wink:

Fajni jesteście.

Znam ryzyko kursowe :lol:

Ale przy róznicy w wielkości rat we frankach i złotówkach frank musiałby podskoczyć przy spłatach z 50% żeby przestało się opłacać i trzeba było przewalutować. Więc wszystkich zwolenników kredytu złotówkowego pozdrawiam i życzę miłego spłacania dużo większych rat :lol:

Chodzi o to że w umowie mam że pożyczają mi "X" franków.

Wiec byłem przekonany że gdy frank spadł wypłacą mi ratę troszkę mniejszą.

A oni dali taką jak miała być dlatego pytam "O co chodzi"

Fajni jesteście.

Znam ryzyko kursowe :lol:

Ale przy róznicy w wielkości rat we frankach i złotówkach frank musiałby podskoczyć przy spłatach z 50% żeby przestało się opłacać i trzeba było przewalutować. Więc wszystkich zwolenników kredytu złotówkowego pozdrawiam i życzę miłego spłacania dużo większych rat :lol:

Chodzi o to że w umowie mam że pożyczają mi "X" franków.

Wiec byłem przekonany że gdy frank spadł wypłacą mi ratę troszkę mniejszą.

A oni dali taką jak miała być dlatego pytam "O co chodzi"

no to jak mi się wydaje,

Masz przyznany limit X w CHF,

dostałeś w PLN tyle ile deklarowałeś w tejże transzy,

bank odliczył sobie stosowną ilość CHF = Y,

a Tobie pozostaje X-Y,

...

no to jak mi się wydaje,

a Tobie pozostaje X-Y,

Czyli wychodzi na to że ostatnia transza wyjdzie mała i tam się zsumują spadki wartosci CHF z całego okresu wypłaty.

Dobrze mysle ?

...

no to jak mi się wydaje,

a Tobie pozostaje X-Y,

Czyli wychodzi na to że ostatnia transza wyjdzie mała i tam się zsumują spadki wartosci CHF z całego okresu wypłaty.

Dobrze mysle ?

Jabko dżizas.

Po ostatniej transzy dowiesz się dopiero na ile jesteż zadłużony w CHF i poznasz wówczas ostatecznie wysokosc rat, jakie bedziesz spłacał.

Dostaniesz ostatecznie tyle PLN o ile wnioskowałes ale moze sie okazac, ze nie jest to np. rownowartos 100 000 CHF ale w wyniku spadku kursu franka o 5% w okresie uruchamiania transz bedziesz miał do spłaty 105 000 CHF kapitału.

bullish! Ty napewno znasz rokowania dla franka w najbliższym czasie. Pomóż człowiekowi, który nigdy z bankiem nie miał nic wspólnego. U.

Przyszłości nie znam :-) ale moim zdaniem jest większe prawdopodobieństwo, ze kurs CHF/PLN będzie spadał i to zarówno w perspektywie końca tego roku, jaki i w dużo dłuższej. Oczywiście mam na mysli głowne trendy bo zawsze mogą się zdażyć jakieś krótkotrwałe odbicia.

...

no to jak mi się wydaje,

a Tobie pozostaje X-Y,

Dobrze mysle ?

jabko,

ty to jakiś prowokator jesteś ...

albo TAKĄ panią doradcę kredytową w banku miałeś, że do dzisiaj nie wisze co masz w umowie 8) :lol:

bullish! Ty napewno znasz rokowania dla franka w najbliższym czasie. Pomóż człowiekowi, który nigdy z bankiem nie miał nic wspólnego. U.

Przyszłości nie znam :-) ale moim zdaniem jest większe prawdopodobieństwo, ze kurs CHF/PLN będzie spadał i to zarówno w perspektywie końca tego roku, jaki i w dużo dłuższej. Oczywiście mam na mysli głowne trendy bo zawsze mogą się zdażyć jakieś krótkotrwałe odbicia.

jeśli tak to zaciąganie kredytu teraz przy tym kursie franka jest dla mnie niekorzystne...(?)u.

...

jabko,

ty to jakiś prowokator jesteś ...

A jestem :lol:

Chodzi o to że cokolwiek by tu nie pisać kredyt we frankach jest dalej opłacalny. Mi różnica w razie wyszła 200zł/m-c :o

W przyszłym roku rada raczej podniesie stopy procentowe i złotówkowe zdrozeją. Różnica jeszcze sie zwiększy.

Na razie wychodzi na to że frank musiałby podskoczyć strasznie dużo żeby raty sie zrównały.

Więc przestańcie pisać pierdoły ze ryzyko kursowe to taka straszna rzecz bo te całe wahania to zaledwie procent tego co trzeba nadpłacić w złotówkach.

Zaznaczę jeszcze ze na każdych wahaniach mozna też zyskać. Ci co spłacaja juzkredyty cieszą się że frank spada.

Przez cały okres spłat jeszcze wielokrotnie zyskam na spadkach i strace na wzrostach.

Ale cały czas mniej więcej 200zł/m-c zyskam w stosunku do złotówek.

Raz będzie to 130zł z innym razem 250zł.

FRANK, FRANK i jeszcze raz FRANK :lol:

aha. Gościu dzięki za namiary w innym poscie 8)

Jabko,

ale nie wiem czy wiesz, że kredyty w CHF także podskoczą (chodzi o oprocentowanie). W przyszłym roku w Szawajcarii najprawdopodobniej znowu wzrosna stopy procentowe. Nie można patrzeć tak bardzo optymistycznie na kredyty w CHF, bo one równiez (tak jak w PLN) moga drożeć..., a dodatkowo dochodzi jeszcze ryzyko kursowe. Ja, jeśli bedę brała kredyt to mimo wszytko zdecyduję się na PLN, w myśl zasady " brać kredyt w walucie , w jakiej się zarabia" :)

pozdrawiam,