Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lazura V33

metrys

Recommended Posts

witaj

a jednak- ja tego używam. Został mi polecony w castoramie bodajże. Mam nim pomalowane mebelki ogrodowe (wielki stół i 4 ławy). Malowane było gdzieś w czerwcu- lipcu, nie pamiętam dokladnie. Przeszły upały i trochę deszczy meble stoja na dworze dzień i noc i maja się swietnie. Mam nadzieję ze pozostanie tak jeszcze pare lat. Moje meble są dębowe dlatego zgodnie z instukcją rozcienczylam 5 litrow barwionej jednym litrem bezbarwnej lazury. Jest bardzo wydajna. Nam wystarczyły 2 warstwy. jestem tak zadowolona z efektu ze mam zamiar tym samym pomalować pozostale elementy drewniane, m in sztachety w nowym ogrodzeniu. Polecam :)

mocca

• 11 months później...
Ja mam pomalowane całe drewno (a jest tego trochę - wiata i taras) ale tą lazurą z ośmioletnią gwarancją. Malowane było latem tamtego roku, więc już zimę ma za sobą i jest super,nie zmienia koloru, nie odpryskuje, nie straciła połysku, generalnie nic się z nią nie dzieje, a drewno b. ładnie wygląda.

słyszałam od kogoś, że jest dobra, drewno ma ładny połysk (w zasadzie to ten ktoś powiedział, że świeci się jak psu... :lol: )...więc to chyba na jedno wychodzi :wink: :D

największy minus to cena... byłam ostatnio w castoramie i cena 2* większa niż drewnochron :roll:

pozdrawiam, smoczyca

tak, cenowo drożej niż drewnochron (chyba nie aż 2 razy), ale to przecież całkiem inny produkt, nie można tego porównywać. Inny w sensie właściwości i w sensie wyglądu całkowice inny. Nie jestem już teraz pewna bo różne firmy oglądaliśmy ale wydaje mi się ze jest w wersji również półmat. My w każdym razie właśnie nie chcieliśmy żeby śię świeciło jak psu .... i wcale tak się ine świeci. To jednak nie lakier.

U nas podbitka malowana debem jasnym (3 krotnie malowane a więc kolor o wiele ciemniejszy niż na próbniku) wygląda tak:

http://www.oranje.com.pl/murator/podbitka.jpg

tzn. według mnie w sensie wyglądu to raczej podobna do lakieru choć mniej świecąca. w dotyku jednak jeśli się nie przeszlifuje to bardziej ma strukturę bejcy która jakby wchodzi w drewno niż na nim "osiada" jak lakier. Zresztą chyb anajlepiej obejrzeć i ew. dotknąć (ja nie dotykałam bo za wysoko wisałym a poza tym podbitki też dotykać nie mam zamiaru) w sklepie. Połysk i strktura są myślę w rzyczywistości takie same jak na próbniku. Inna rzecz to kolor w sztucznym świetle sklepu wygląda inaczej niż w pełnym słońcu a jeszcze inaczej wygląda przy zachmurzonym niebie.