Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co położyć na dach

cash

Recommended Posts

najprościej jak obejdziesz kilka ekip dekarskich i poprosisz o wycenę. U nas częśc ekip podnosiła cenę drastycznie jak zobaczyli, że mamy dach kopertowy, ale robocizna to nie wszystko, przejdź się po skłądach budowlanych i poproś o wycenę materiałów. To da Ci pełny obraz cenowy. Doradzanie na odległość jest trochę nienajlepsze, bo może się okazać, że jakaś lokalna ekipa wykona pracę taniej niż ekipy z innej części kraju.

Ja mam parterówkę, dach 380m2 i kąt nachylenia 35 st.

Porobilismy w kilku firmach wyceny pod blachodachówke i dachówkę.

I tak: cena blachy na całości wyszła tańsza o jedyne 200 zł od dachówki. Różnica jest tylko w robociznie: ułożenie dachówki jest w naszym przypadku o 3 tys. droższe od blachy.

Dlatego nawet sie nie zastanawialiśmy i kładziemy dachówkę.

A jak dobrze się postarsz to jeszcze nawet kilka tys. utargujesz jak my.

Powodzenia

Amor

Ułożenie dachówki jest droższe, należy również zastosować większe przekroje więźby, grubsze łaty i gęściej krokwie. Nie mam za dużo kasy dlatego dałem blachodachówkę i nie żałuję. Kolega uparł się na dachówkę i teraz bardzo tego żałuje, wpakował w nią dużo pieniędzy, które przydałyby się gdzie indziej.

Zauważyłem, że jak ktoś ma kasę, duży kredyt, to daje dachówkę, jak fundusze ograniczone to blachodachówkę.

Witam

Mam projekt domu Arjuna II. Kąt nachylenia dachu 35 stopni, powierzchnia 372 m2. Co najlepiej położyć na dach dachówke czy blachodachówkę - proszę o pomoc

co to zalezy od portfela i od tego co możesz położyć, nie kładź bez zmiany nic cięższego niż zaprojektowane.

co do kosztów to nie ma reguły , najtaniej będzie blachodachówka, potem dachówka cementowa, potem ceramiczna , przy dachu górnej granicy niemal nie ma.....tak czy inaczej to kilkadziesiąt tysięcy.

i zwracać uwagę nie na cenę dachówki podstawowej ale na cenę i ilość dodatków , dachówka jest tania , a wszystko pozostałe gąsiory, dachówki specjalne, szczytowe to dopiero kosztuje , i każdy kosz, daszek czy lukarna to powoduje cene dachu.

Dla przykładu za 2 stopnie kominiarskie , 1 ławę , 3 kominki wentylacyjne do mojej dachówki zapłaciłem ponad 1000 zł....

i zwracać uwagę nie na cenę dachówki podstawowej ale na cenę i ilość dodatków , dachówka jest tania , a wszystko pozostałe gąsiory, dachówki specjalne, szczytowe to dopiero kosztuje , i każdy kosz, daszek czy lukarna to powoduje cene dachu.

Dla przykładu za 2 stopnie kominiarskie , 1 ławę , 3 kominki wentylacyjne do mojej dachówki zapłaciłem ponad 1000 zł....

A jak byś miał blachę to stopnie i ława niepotrzebne nie wspominając już o kominkach?

Przy dachówce zamiast dachówek szczytowych można z powodzeniem zastosować obróbki blacharskie.

Co do koszy - czy przy blachodachówce nie wykonuje się koszy?

Naprawdę dobra blach też swoje kosztuje. Jeśli byłaby naprawdę bardzo tania to wyparła by dachówkę.

To tyle uwag na razie.

Prosze mi powiedzieć gdzie można znaleźć kosztorys przynajmniej szacunkowy na położenie dachu z dachówki i z blachodachówki :wink:

Po prostu daj dach do wyceny w najbliższej hurtowni z zaznaczeniem że mają Ci wycenić pokrycie zarówno z blachy jak i z dachówki :D

Mozna do niektórych składów materiałów dachowych przesłać rysunek dachu meilem. :D Porównasz wyceny i odpowiedż będziesz znac :D :D

Pozdrawiam

Prosze mi powiedzieć gdzie można znaleźć kosztorys przynajmniej szacunkowy na położenie dachu z dachówki i z blachodachówki :wink:

Po prostu daj dach do wyceny w najbliższej hurtowni z zaznaczeniem że mają Ci wycenić pokrycie zarówno z blachy jak i z dachówki :D

Mozna do niektórych składów materiałów dachowych przesłać rysunek dachu meilem. :D Porównasz wyceny i odpowiedż będziesz znac :D :D

Pozdrawiam

Zgadzam się w 100%!!!!

Pozdrawiam

Zgadzam się w 100%!!!!

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D