Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody

Recommended Posts

Czy zna ktos fire niedrogą która wykonuje schody chodzi mi o schody kręcone ,byłem dzisiaj na targach budowlanych i cena mnie powaliła na kolana 700zł za stopien jak tak maja kosztowac schody to zrobie chyba co drugi stopien:wink:acha okolice śląska moga byc górale.

pozdrawiam

• 1 month później...

może trochę za późno na odpowiedź ale innym niech się przyda.

LUDZIE!!! NIE KUPUJCIE SCHODÓW METALOWYCH, KRĘCONYCH W SKLEPACH!!! Oni tylko gotowce są w stanie dostosować do Waszego domu, z reguły są wąskie, i co najgorsze z balustradą zewnętrzną, która się trzęsie (wejdźcie sobie na takie schody w markecie :evil: ). Oczywiście wszystko da się zmienić i przymocować i poszerzyć i wiele i wiele itd, tylko że wraz z tym cena rośnie jak szalona. Więc radzę - znaleźć kumatego kowala i z wymiarami z natury gość zrobi takie schody, potem stolarz i zrobi stopnie. Ja takiego mam i będzie mnie to kosztowało: kowal - materiał + robota za schody 17 stopni (wys. 16 cm), poręcz mocowana do ściany, balustrda na górze schodów zdejmowana (łatwiej do wnoszenia czegoś) - około 4000zł,

stolarz - materiał + robota + montaż, stopnie z jesiona, każdy mocowany na klej do podestu metalowego i do ściany (każdy inny), lakierowanie - około 3000zł z tym że stolarza może znajdę taniej, można oszczędzić około 400 zł na materiale np. zamiast jesiona dać buk. Razem jakieś 7000zł - około 400zł/stopień